Forslag til vedtagelse relevante for Europaudvalget

Din søgning gav 82 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200
Nr. Titel Fremsat af Fremsat under Samling

V 25

Folketinget finder, at debatten forud for folkeafstemningen i 2006 om forslaget om en ny EU-forfatningstraktat bør forbedres gennem et omfattende oplysningsarbejde og derfor beslutter Folketinget, - at der skal afsættes yderligere 25 millioner kr. til debat og oplysning i perioden frem til folkeafstemningen, og at disse midler skal fordeles med ligelig adgang for ja-sigere og nej-sigere - samt at der skal gennemføres en husstandsomdeling af forslaget om en ny forfatningstraktat

Keld Albrechtsen (EL)

F 14: Om et nationalt kompromis om EU-forfatningstraktaten.

2004-05 (1. samling)

V 43

Nejflertallet i Frankrig og Holland betyder, at EU-forfatningen - både formelt og reelt - er faldet. På den baggrund opfordrer Folketinget regeringen til at tage initiativ til en grundlæggende folkelig debat om det internationale samarbejde i og uden for Europa. Udgangspunktet er et samarbejde, der omhandler menneskerettigheder, miljø, regler for minimumsselskabsbeskatning og andre grænseoverskridende udfordringer. - Krav til tjenesteydelsers kvalitet, normer og udførelse defineres af nationale regler. - Offentlige serviceydelser som uddannelse, sundhed, post, energi, vand m.v. kan ikke underlægges krav om liberalisering/privatisering eller harmonisering. - Ansatte, der udstationeres eller på anden måde arbejder i et andet land end det, de er statsborgere i, skal altid arbejde mindst efter værtslandets løn- og arbejdsvilkår. Til kontrol heraf har fagforeninger en lovbestemt adgang til alle arbejdspladser, hvor der arbejder udenlandske ansatte. - Ethvert land kan stille krav til varers kvalitet og indhold i overensstem-melse med nationale regler. - Alle planer om militariseringen af EU skal skrottes. I stedet igangsættes nedrustning.

Per Clausen (EL)

F 18: Om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.

2004-05 (2. samling)

V 67

Folketinget betragter Tyrkiet som et ansøgerland til medlemskab i EU på linje med alle andre lande, der søger om EU-medlemskab. Derfor skal Tyrkiet leve op til de krav om menneskerettigheder og demokrati, som alle andre ansøgerlande skal leve op til. Folketinget mener, at Tyrkiet under de nuværende omstændigheder ikke kan blive medlem af EU. Det skyldes de manglende menneskerettigheder og militærets indflydelse på tyrkisk politik. Et stop for undertrykkelsen af kurderne og kurdernes sprog, kultur og medier er en helt central forudsætning for tyrkisk medlemskab af EU. Folketinget vender sig kraftigt i mod de kræfter i Danmark, herunder Dansk Folkeparti, der prøver at puste til fremmedhad og fremmedhetz i debatten om tyrkisk medlemskab af EU.

Rune Lund (EL)

F 13: Om EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet.

2005-06

V 38

Folketinget pålægger regeringen at arbejde ud fra følgende retningslinjer i forbindelse med Euromed-samarbejdet: - Handelssamarbejdet skal tage udgangspunkt i de fattigere landes udviklingsbehov frem for EU's store selskabers ønsker om øgede markedsandele. - Når mennesker fra andre dele af verden arbejder i Danmark, skal dette arbejde foregå på danske løn- og arbejdsvilkår. Folketinget udtrykker sin positive holdning til kulturel og social udveksling mellem lande i EU og lande i Middelhavsområdet.

Rune Lund (EL)

F 14: Om The Euro-Mediterranean Partnership

2006-07

V 4

Såfremt EU-landenes regeringskonference når til enighed om en ny EU-traktat, pålægger Folketinget regeringen at sikre afholdelse af en folkeafstemning om den nye EU-traktat.

Morten Messerschmidt (DF)

F 1: Om Lissabontraktaten

2007-08 (2. samling)

V 5

Folketinget konstaterer, at der nu foreligger et forslag til en ny EU-traktat, der indeholder en række væsentlige ændringer: - Øget indflydelse til de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet og en ny mulighed for direkte borgerindflydelse. - Bestemmer om klimabeskyttelse og et nyt grundlag for energipolitik. - Styrkelse af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Folketinget konstaterer endvidere, at den nye traktat indebærer, at der er behov for, at der blandt Folketingets partier indgås en aftale om, bl.a. hvordan Danmark bør forholde sig til den nye EU-traktats muligheder for, at medlemslandene med enstemmighed senere kan beslutte, at man på visse områder overgår fra enstemmighed til kvalificeret flertal. Folketinget konstaterer endelig, at den nye EU-traktat med få ændringer svarer til forfatningstraktaten og opfordrer på denne baggrund regeringen til at udskrive en folkeafstemning om den nye traktat.

Villy Søvndal (SF)

F 1: Om Lissabontraktaten

2007-08 (2. samling)

V 5

Folketinget opfordrer regeringen til at droppe planerne om en afvikling af den danske krone, som siden euroens introduktion har vist sig som en stærk valuta. Dansk økonomi klarer sig på alle områder langt bedre end landene tilsluttet euroen. Endvidere har eurolandenes store problemer i den verserende finanskrise vist, at euroen ikke er et sikkert projekt. Store eurolande som Frankrig, Italien og Tyskland, men også mindre som Grækenland, Portugal og Belgien har allerede brudt vækst- og stabiliseringspagten, mens Danmark og Sverige, der begge står uden for euroen, klarer sig langt bedre. På den baggrund finder Folketinget det utidigt at diskutere en afskaffelse af kronen til fordel for euroen og opfordrer derfor regeringen til at droppe de aktuelle planer. Skulle regeringen vælge at sidde dette råd overhørigt, insisterer Folketinget imidlertid på, at der afsættes en rum tid – gerne 6 måneder – til debat om spørgsmålet, således at der ikke tages forhastede beslutninger.

Morten Messerschmidt (DF)

F 9: Om eurosamarbejdet, F 12: Om euroen

2008-09

V 6

Folketinget finder, at den aktuelle internationale finanskrise giver anledning til fornyede overvejelser om forbedret international regulering af de finansielle markeder. EU bør spille en central rolle i at sikre, at alle finansielle institutioner, kapitalfonde m.v. bliver underkastet passende og effektiv kontrol, at gennemsigtigheden omkring finansielle transaktioner bliver forbedret, og at der tages alle nødvendige skridt for at beskytte det internationale finansielle system mod ikkesamarbejdsvillige finanscentre. EU bør ligeledes spille en central rolle i udarbejdelsen af en europæisk strategi til at imødegå den økonomiske afmatning og sikre vækst og beskæftigelse under hensyntagen til medlemslandenes ansvar for den økonomiske politik. I forlængelse af DIIS-rapporten fra juni 2008 om de danske EU-undtagelser ønsker Folketinget en bred og afbalanceret offentlig debat om bedre international regulering af de finansielle markeder, EU's Økonomiske og Monetære Union, euroen og Danmarks forhold til disse og opfordrer derfor til, at Folketingets Europaudvalg afholder en høring herom i januar 2009.

Henrik Høegh (V), Kim Mortensen (S), Ole Sohn (SF), Helle Sjelle (KF), Villum Christensen (LA), Margrethe Vestager (RV)

F 9: Om eurosamarbejdet, F 12: Om euroen

2008-09

V 7

Idet Folketinget konstaterer at principperne bag den Økonomisk Monetære Union og euroen har været med til at skabe forudsætningerne for den finansielle krise, at ØMU’en og euroen prioriterer bekæmpelse af inflation og en stram finanspolitik højere end bekæmpelse af arbejdsløshed og løsning af klimaproblemerne, og at deltagelse i euroen yderligere vil reducere Danmarks muligheder for at føre en selvstændig økonomisk politik til fordel for beskæftigelse og miljø opfordrer Folketinget regeringen til at fastholde Danmarks euroundtagelse, at gennemføre - og i EU arbejde for - et opgør med mulighederne for uhæmmet finansiel spekulation ved at indføre begrænsninger på kapitalens fri bevægelighed, og at gennemføre og - i EU arbejde for - massive investeringer i energibesparelser og vedvarende energi for at stoppe klimakatastrofen og sikre beskæftigelsen under krisen.

Per Clausen (EL)

F 9: Om eurosamarbejdet, F 12: Om euroen

2008-09

V 10

Folketinget konstaterer, at retsforbeholdet allerede nu og i stigende grad forhindrer Danmarks aktive deltagelse i samarbejdet på området retlige og indre anliggender. Folketinget opfordrer derfor statsministeren til at indlede forhandlinger med Folketingets partier med henblik på at udskrive en folkeafstemning om omdannelsen af retsforbeholdet til den tilvalgsordnig, som beskrevet i Lissabontraktaten, der betyder, at Folketinget fra sag til sag på dette område skal tage stilling til, om man ønsker at deltage i samarbejdet eller ikke.

Lone Dybkjær (RV), Kim Mortensen (S), Pia Olsen Dyhr (SF)

F 5: Om det danske retsforbehold

2010-11 (1. samling)

V 11

Folketinget står vagt om alle forbeholdene og udtrykker sin respekt for de afstemninger om forbeholdene, som har været afholdt og hvor den danske befolkning klart har tilkendegivet, at forbeholdene er en del af den danske EU-politik.

Pia Adelsteen (DF)

F 5: Om det danske retsforbehold

2010-11 (1. samling)

V 12

Det danske retsforbehold sikrer Danmark mulighed for selvstændigt at fastlægge den danske retspolitik og selv at tage stilling til, hvilke internationale samarbejder vi på retspolitikkens område vil deltage i. Den fælles retspolitik i EU står på flere områder i direkte modsætning til ønsket om at sikre borgernes retssikkerhed. Muligheden for at føre en fair og solidarisk udlændingepolitik forbedres ikke ved at opsige retsforbeholdet, da et flertal i Folketinget alligevel kan fastholde den nuværende restriktive politik på området. Derfor opfordrer Folketinget regeringen til at fastholde retsforbeholdet over for EU.

Per Clausen (EL)

F 5: Om det danske retsforbehold

2010-11 (1. samling)

V 37

Europagten indskrænker markant Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik og peger ensidigt på nedskæringer i den offentlige velfærd, forringede dagpenge, reallønsnedgang og fornyede angreb på efterlønnen som løsning på krisen. Derfor opfordrer Folketinget regeringen til at opgive Danmarks tilslutning til europagten eller sende denne til folkeafstemning.

Per Clausen (EL)

F 32: Om europagten (hasteforespørgsel).

2010-11 (1. samling)

V 38

Folketinget konstaterer, at det er i Danmarks interesse at deltage i konkurrenceevnepagten, jf. Europaudvalgets beretning af 22. marts 2011. Pagten bygger på national bestemmelse i den økonomiske politik og respekt for nationale arbejdsmarkedsmodeller som grundlag for styrket vækst, beskæftigelse og velstand. Dansk deltagelse styrker Danmarks indflydelse på den politiske udvikling i Europa.

Jacob Jensen (V), Kim Mortensen (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Mike Legarth (KF), Niels Helveg Petersen (RV)

F 32: Om europagten (hasteforespørgsel).

2010-11 (1. samling)

V 39

Folketinget kan ikke tilslutte sig dansk tilslutning til europagten. Der er intet til hinder for at udskyde beslutningen, således at der vil være tid til en ordentlig debat inden stillingtagen. Folketinget understreger, at beslutningen om, hvorvidt Danmark skal deltage, bør afgøres via en folkeafstemning om eventuel dansk tilslutning til euroen.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Simon Emil Ammitzbøll (LA), Per Ørum Jørgensen (KD)

F 32: Om europagten (hasteforespørgsel).

2010-11 (1. samling)

V 5

EU behandler en række forslag, der yderligere vil begrænse Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik. Forslagene vil betyde - at hovedlinjerne i den danske finanslov skal godkendes af EU, - at der indføres en hurtigere og mere effektiv EU-kontrol af den danske stats finanser, - at EU's kontrol udvides til at omfatte makroøkonomiske forhold (inflation, ledighed, eksport, lønstigninger, arbejdsudbud m.v.), - at landene uden for euroen bliver straffet på samme måde som eurolandene, ved at der kan tilbageholdes landbrugsbetalinger, strukturforbundsstøtte m.v. i samme størrelsesorden, som de bøder eurolandene kan pålægges. Folketinget konstaterer, at disse opstramninger undergraver de muligheder, euroundtagelsen giver Danmark for at føre en selvstændig økonomisk politik og totalt vil underlægge Danmark den borgerlige nedskæringspolitik, som EU har dikteret samtlige EU- lande. Derfor opfordrer Folketinget regeringen til at afvise disse forslag eller sikre, at befolkningen ved en folkeafstemning får mulighed for at stemme om, hvorvidt den vil acceptere, at euroundtagelsen reelt sættes ud af kraft.

Per Clausen (EL)

F 6: Om det danske euroforbehold.

2010-11 (1. samling)

V 6

Folketinget konstaterer, at de forslag, som fremgår af den Task Force-rapport som EU's finansministre har udarbejdet, er et godt udgangspunkt for det videre arbejde med at styrke det økonomisk-politiske samarbejde i EU. Landenes, herunder Danmarks, muligheder for at føre en ekspansiv finanspolitik fastholdes uændret i Stabilitets- og Vækstpagten. Det gælder også de muligheder for fleksibilitet i tilfælde af lavkonjunktur og kriser, der blev styrket i 2005. Men de økonomiske rammevilkår i Danmark er naturligvis påvirket af den økonomiske situation og den økonomiske politik i andre EU-lande. Det er derfor vigtigt, at Danmark får øget indflydelse på samarbejdet og medvirker til at understøtte en sund økonomisk udvikling i EU til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark. Folketinget finder det afgørende, at reformen af det økonomiske samarbejde er i fuld overensstemmelse med det danske euroforbehold og noterer sig, at regeringen vil udarbejde en vurdering af dette spørgsmål, når der foreligger konkrete forslag til udmøntning af sanktioner.

Flemming Møller (udpeget af V) (V), Helle Sjelle (KF), Kim Mortensen (S), Lone Dybkjær (RV), Pia Olsen Dyhr (SF)

F 6: Om det danske euroforbehold.

2010-11 (1. samling)

V 14

Danmark overtager formandskabet, mens EU står over for sin største udfordring nogensinde. Den økonomiske krise vil være det altoverskyggende emne under formandskabet, og Danmark vil påtage sig en ansvarlig og konstruktiv rolle i de løsninger, der skal findes i lyset af den netop indgåede europagt for at sikre finanspolitisk ansvarlighed. Derudover opfordrer Folketinget regeringen til især at: - fremme målsætningerne om vækst og beskæftigelse i EU, bl.a. gennem reformer af det indre marked - fremme målsætningerne om grøn vækst, fremme af energieffektivitetsdirektivet, en langsigtet energistrategi og en ambitiøs europæisk dagsorden for Rio+20 - fremme forhandlingerne om EU's fremtidige budget mest muligt samt arbejde for et restriktivt budget, hvor en større andel af EU's midler investeres i uddannelse, forskning, innovation og jobskabelse - lede forhandlingerne om sikkerhed og tryghed for borgerne i EU.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Jens Joel (S), Lene Espersen (KF), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Sofie Carsten Nielsen (RV)

F 11: Om det danske EU-formandskab.

2011-12

V 15

Danmark overtager EU-formandskabet i en tid, hvor det står klart for alle neutrale observatører af euroen, at den fælleseuropæiske valuta euroen synger på sidste vers, fordi den er fuldstændig fejlkonstrueret. Det danske formandskab bør påtage sig opgaven med at sikre, at rekonstuktionen eller i sidste instans afviklingen af euroen sker på en så intelligent og hensynsfuld måde, at effekterne af det ikke får alt for alvorlige konsekvenser for økonomien i EU og Danmark. Folketinget opfordrer regeringen til især at fremme målsætningen om - at sikre, at euroen afvikles på en så intelligent og hensynsfuld måde, at markederne reagerer mest muligt afbalanceret, - at arbejde for, at EU-landenes konkurrenceevne ikke bliver svækket af en uhensigtsmæssig og ensidig satsning på dyr grøn energi, - at bevare de danske EU-forbehold 100 pct. intakte og - at arbejde for, at EU's budgetter ikke stiger, men holdes i ro eller sænkes frem til 2020.

Pia Adelsteen (DF)

F 11: Om det danske EU-formandskab.

2011-12

V 16

Folketinget opfordrer regeringen til at forsvare demokratiet ved at sikre, at Danmark ikke tilslutter sig den finanspolitiske europagt eller mere økonomisk styring fra EU, samt til at bruge EU-formandskabet til - at samle opbakning til en økonomisk politik, hvor vi skaber job gennem investering i grøn omstilling og klimaløsninger i stedet for EU's nuværende borgerlige økonomiske politik, som fører til ødelæggelse af velfærden og massiv vækst i arbejdsløsheden, - at give medlemslandene mulighed for at gå foran med forbud mod farlige kemikalier, bedre miljøbeskyttelse og dyrevelfærd, - at sikre vedtagelsen af en social protokol, der skal styrke arbejdsrettigheder og hjælpe til at bevare vores arbejdsmarkedsmodel og modvirke social dumping, - at arbejde for at samle en række lande i og uden for EU om at indføre en skat på finansielle transaktioner, der skal begrænse spekulation, og som hovedsagelig skal gå til udviklingslande, - at sikre en EU-landbrugs- og fiskeripolitik, der skaber forudsætningerne for en miljømæssigt bæredygtig udvikling, og til - at forsvare de danske EU-undtagelser.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 11: Om det danske EU-formandskab.

2011-12

V 3

Folketinget konstaterer, at de kommende forslag til ændringer af EU-traktaten og den stadigt tættere koordinering af de europæiske finanspolitikker kan betyde en svækkelse af det danske folkestyres muligheder for frit at føre en selvstændig finanspolitik. Folketinget opfordrer på den baggrund regeringen til løbende at oplyse om, hvad de konkrete konsekvenser af et stadigt tættere finanspolitisk samarbejde og en magtkoncentration i en defacto euroregering vil være for Danmarks muligheder for frit at kunne agere økonomisk og politisk fremover.

Merete Riisager (LA), Pia Adelsteen (DF)

F 1: Om en euroregerings konsekvenser for Danmark.

2011-12

V 4

Folketinget finder, at det er afgørende, at gældskrisen i eurozonen bringes under kontrol, og fra dansk side må man generelt støtte de tiltag i EU og blandt eurolandene, som kan bidrage til at genoprette tilliden og den økonomiske holdbarhed. Folketinget lægger særlig vægt på, at beslutninger, der vedrører EU's 27 medlemmer, skal træffes af alle medlemsstater i fællesskab. Danmark er ikke en del af euroen og er derfor heller ikke omfattet af de tiltag, som eurolandene måtte blive enige om. Folketinget understreger, at det danske engagement i det europæiske samarbejde skal ske med fuld respekt for euroforbeholdet. Folketinget konstaterer, at der med begrebet »euro-governance« i praksis menes mere formaliserede møder mellem eurolandenes stats- og regeringschefer, hvor der kan ske drøftelser af eurolandenes økonomiske politik. Folketinget konstaterer således, at der i de hidtidige drøftelser i EU ikke er lagt op til en regering, som den kendes fra de enkelte medlemslande.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Jens Joel (S), Lene Espersen (KF), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Sofie Carsten Nielsen (RV)

F 1: Om en euroregerings konsekvenser for Danmark.

2011-12

V 5

Folketinget konstaterer, at de foreløbige forslag til ændringer i EU-traktaten og dannelsen af Europluspagten vil medføre en større EU-styring af den økonomiske politik i landene, der vil besværliggøre en solidarisk økonomisk politik, der søger at nedbringe arbejdsløsheden. Folketinget opfordrer på den baggrund regeringen til at bekæmpe denne udvikling ved at melde Danmark ud af Europluspagten og afvise forslagene til traktatændringer for derved at sikre Danmarks muligheder for fremover at føre en selvstændig økonomisk politik, sådan at vi kan gennemføre en politik med fokus på større lighed og mere velfærd og solidaritet.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 1: Om en euroregerings konsekvenser for Danmark.

2011-12

V 79

Folketinget konstaterer, at regeringen siden sin tiltrædelse har gjort det dyrere at være dansker og forringet danske virksomheders konkurrencevilkår ved at hæve skatter og afgifter med over 6 mia. kr. Folketinget konstaterer, at regeringens skattestigninger har øget skattebyrden for en almindelig arbejderfamilie med 3.400 kr., øget grænsehandlen og sammen med regeringens øvrige finanslov varigt trukket 5.000 personer ud af arbejdsudbuddet. Folketinget konstaterer, at regeringen har fremlagt et forslag til en skattereform, der øger byrden for boligejerne, aldersdiskriminerer i skattesystemet og svækker incitamentet til at spare op til sin egen alderdom. Folketinget opfordrer regeringen til at gøre det mere attraktivt at arbejde, forbedre virksomhedernes konkurrencevilkår og skabe forudsætningerne for økonomisk fremgang.

Hans Kristian Skibby (DF), Lars Barfoed (KF), Peter Christensen (V)

F 29: Om, hvorvidt det skal være dyrere at være dansker.

2011-12

V 81

Folketinget pålægger regeringen straks at orientere Folketingets Europaudvalg, det ansvarlige fagudvalg samt de relevante ordførere om enhver henvendelse fra Europa-Kommissionen eller anden international organisation, der måtte indeholde henstillinger, anmodninger, opfordringer og lignende til den danske regering om at foretage ændringer i dansk lovgivning, administrativ praksis m.m. Folketinget opfordrer regeringen til inden udgangen af 2012 at indkalde Folketingets partier til drøftelser med henblik på at etablere en sådan ordning. Ordningen kan evalueres efter 1 år. Folketinget opfordrer således regeringen til at sikre mandat fra Folketingets partier, inden regeringen tilkendegiver, at den vil ændre i f.eks. dansk lovgivning. Hensigten er at skabe større åbenhed.

Martin Henriksen (DF), Simon Emil Ammitzbøll (LA)

F 38: Om EU og dansk udlændingepolitik.

2011-12

V 15

Folketinget opfordrer regeringen til at tilkendegive, at en dansk tilslutning til det kommende finanstilsyn/bankunion først iværksættes efter en folkeafstemning herom.

Kristian Thulesen Dahl (DF)

F 13: Om det kommende EU-topmøde. (Hasteforespørgsel).

2012-13

V 16

En stabilisering af ØMU'en er i dansk interesse og bør være åben og transparent i forhold til ikkeeurolande og respektere det indre markeds integritet. Danmark indgår konstruktivt i drøftelserne og afvejer fordele og ulemper ved forslag, der fremlægges. Regeringen opfordres til at drøfte køreplan med partierne og fastlægge Danmarks prioriteter.

Jens Joel (S), Lars Barfoed (KF), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Lykke Friis (V), Rasmus Helveg Petersen (RV)

F 13: Om det kommende EU-topmøde. (Hasteforespørgsel).

2012-13

V 17

Danmark er ikke en del af euroen. Det respekterer flertallet i Folketinget. EU skal ikke udvikle sig til en eurostat. Regeringen opfordres til at sige fra over for EU's nedskæringspolitik, der kører Europa dybere ned i økonomisk krise. I stedet bør regeringen arbejde for at sikre velfærd, grøn omstilling og folkestyre?

Nikolaj Villumsen (EL)

F 13: Om det kommende EU-topmøde. (Hasteforespørgsel).

2012-13

V 21

I Storbritannien pågår et arbejde med at udrede landets relation til EU og muligheden for, at EU kan rumme lande, der ønsker deltagelse i et slankere samarbejde. Folketinget ønsker, at Danmark aktivt skal støtte Storbritanniens bestræbelser på at skabe en demokratisk zone i EU med fokus på fred, frihed og et indre marked. Folketinget konstaterer, at den danske befolknings nej til euroen er blevet krænket ved en række overdragelser af suverænitet og kompetence til EU. Konkret slår den danske protokol fast, at vi »ikke agter at deltage i Den Økonomiske og Monetære Unions tredje fase«. Alligevel har Danmark tiltrådt sixpacken, europluspagten og finanspagten. Næste skridt kan blive, at Danmark tiltræder en bankunion. Folketinget pålægger regeringen at respektere danskernes nej til euroen samt at tilbagerulle aftaler, der ikke lever op til Edinburghaftalen.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Merete Riisager (LA)

F 6: Om et EU i flere hastigheder.

2012-13

V 22

Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde med Danmark som et centralt medlem. Et lille land med en åben økonomi bliver dybt påvirket af udviklingen i resten af Europa og verden. EU er vores stærkeste platform for medindflydelse herpå. EU er stærkest, når alle medlemslande optræder sammen. Det bør derfor altid være udgangspunktet, men fleksibelt samarbejde kan være en sidste udvej til at sikre nødvendige fremskridt. Fleksibelt samarbejde bør have et afgrænset formål og respektere EU-samarbejdets kerneområder, herunder særligt de fælles værdier og det indre marked. Danmark lægger vægt på, at et fleksibelt samarbejde respekterer de fælles institutioners integritet, og understreger, at alle lande skal have mulighed for at deltage, såfremt de ønsker det og opfylder kriterierne. I en situation, hvor Danmark ikke ønsker at deltage i et konkret fleksibelt samarbejde, vil vi i tråd med bl.a. Edinburghafgørelsen dog ikke modsætte os, at andre går videre.

Lykke Friis (V), Jens Joel (S), Rasmus Helveg Petersen (RV), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Lene Espersen (KF)

F 6: Om et EU i flere hastigheder.

2012-13

V 23

Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik er blevet dramatisk forringet gennem tilslutningen til sixpack, europluspagt og finanspagt. Dette er sket i klar modstrid med den danske befolknings afvisning af at deltage i den Økonomiske og Monetære Unions tredje fase. Samtidig kan vi konstatere, at der i EU er igangsat en proces, hvor målsætningen er at flytte alle afgørende beslutninger om landenes økonomiske politik over til EU-instanser. På den baggrund opfordrer Folketinget regeringen til at meddele EU, at vi ikke ønsker at deltage i denne proces, og tage initiativer, der kan sikre Danmarks muligheder for at indgå i et europæisk samarbejde, hvor muligheden for at træffe selvstændige politiske beslutninger udvides, og hvor der fokuseres på en politik, der kan øge beskæftigelsen gennem en grøn omstilling, hvor demokratiet udvikles, og hvor lønmodtagernes rettigheder sikres, sådan at social dumping forhindres.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 6: Om et EU i flere hastigheder.

2012-13

V 24

Folketinget konstaterer, at EU i stigende grad blander sig i reglerne om arbejdsmarkeds-og velfærdsydelser, og at denne indblanding fremmer social dumping og på sigt kan medfører underminering af den danske overenskomst- og velfærdsmodel. Folketinget konstaterer, at reglerne om fri bevægelighed forhindrer os i at sikre, at borgere fra andre EU-lande arbejder her i landet på normale danske løn- og ansættelsesvilkår. Folketinget konstaterer, at udenlandske arbejdere er velkomne her i landet, hvis de arbejder på lige vilkår, og at de, hvis de betaler skat her i landet, også skal have ret til velfærdsydelser på lige fod med danske statsborgere. Folketinget konstaterer, at skiftende danske regeringer har lovet, at EU-medlemskabet ikke ville få negative konsekvenser for den danske overenskomst- og velfærdsmodel. Folketinget opfordrer derfor regeringen til at sikre, at det danske Folketing selv bestemmer over reg- lerne for velfærds- og arbejdsmarkedspolitikken, evt. i form at en dansk undtagelse fra EU's regler.

Finn Sørensen (EL)

F 15: Om udlændinge og velfærdsydelser.

2013-14

V 25

Folketinget understreger vigtigheden af den frie bevægelighed som en grundpille i EU's indre marked. Folketinget understreger, at udlændige skal komme til Danmark, fordi de ønsker at bidrage til det danske samfund, og ikke for at få adgang til sociale ydelser. Folketinget konstaterer, at indretningen af de danske velfærdsydelser er national kompetence. Folketinger finder det afgørende, at EU-samarbejdet respekterer mangfoldigheden i medlemsstaternes sociale profiler, herunder, at en dansk velfærdsmodel, der sikrer, rimelighed i forhold til, hvornår vandrende arbejdstagere kan modtage sociale ydelser som børnecheck, SU og dagpenge, kan opretholdes. Folketinget deler den tyske kanslers opfattelse af, at EU ikke er en social union, og kritiserer, at regeringen ikke hidtil har været villig til at søge alliancepartnere i EU, der deler dette synspunkt, med henblik på at sikre, at arbejdskraftens frie bevægelighed ikke er ensbetydende med uhindret adgang til sociale ydelser efter kort tids ophold i Danmark.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Mette Bock (LA), Brian Mikkelsen (KF)

F 15: Om udlændinge og velfærdsydelser.

2013-14

V 26

Folketinget understreger vigtigheden af den frie bevægelighed som en grundpille i EU-samarbejdet. Det er en forudsætning for vækst og beskæftigelse i Danmark. EU-borgere, der bidrager til dansk velfærd, skal også kunne nye godt af dansk velfærd. Folketinget understreger samtidig, at formålet med den frie bevægelighed er, at man skal kunne søge arbejde – ikke sociale ydelser – på tværs af grænserne. Folketinget opfordrer regeringen til at arbejde aktivt i relevante europæiske sammenhænge for at fremme forudsætningerne for at opretholde det danske velfærdssystem og modvirke social dumping. I forbindelse med revisionen af forordning 883/04 om sociale sikringsordninger opfordres regeringen til at gå i dialog med Kommissionen og andre EU-lande med henblik på at sikre medlemslandenes velfærdssamfund og opstille værnsregler om økonomisk nødvendigt. Folketinget opfordrer regeringen til at følge udviklingen og fremlægge en årlig status for udviklingen i antallet af EU/EØS-borgere, der modtager danske velfærdsydelser og dertil relaterede udgifter og indtægter.

Morten Bødskov (S), Camilla Hersom (RV), Lisbeth Bech-Nielsen (SF)

F 15: Om udlændinge og velfærdsydelser.

2013-14

V 27

Folketinget konstaterer, at antallet af borgere fra andre EU-lande, der får børnecheck, børnetilskud, SU og andre velfærdsydelser, er eksploderet. Hver gang vi får nye tal på området, viser de endnu en voldsom stigning. Det er dybt kritisabelt, at regeringen ikke vil foretage sig noget som helst for at beskytte de danske velfærdsydelser som børnecheck, børnetilskud, SU osv. På den baggrund opfordrer Folketinget regeringen til hurtigst muligt at tage initiativer til at sikre de danske velfærdsydelser og den danske velfærdsstat.

Pia Adelsteen (DF)

F 15: Om udlændinge og velfærdsydelser.

2013-14

V 44

Idet Folketinget henviser til Europaudvalgets afgivelse af forhandlingsmandat til EU-USA frihandelsaftalen, der klargjorde, at aftalen ikke måtte få en negativ indvirkning på miljø- og forbrugerstandarder eller arbejdstagerrettigheder, opfordres regeringen til at afvise, at en ISDS-ordning skal indgå i aftalen. Herudover, bemærker Folketinget, - at ISDS-ordninger i andre aftaler har betydet omfattende indskrænkning af staters ret til at regulere på alt fra miljø-, sundheds- og forbrugerstandarder til skatteforhold og arbejdstagerrettigheder, - at den eneste måde man kan sikre statens ret til at indføre love og regler i overensstemmelse med offentlighedens interesse, er ved slet ikke at indføre en ISDS-ordning i relationerne til USA, - at Kommissionens reformerede tilgang til investorbeskyttelse, som fremlagt i ISDS-høringsprocessen, ikke sikrer tilstrækkelig beskyttelse af statens ret til at regulere, - at ISDS-ordningen berettiget har frembragt betydelig kritik fra fagbevægelsen, miljø- og forbrugerorganisationer på begge sider af Atlanten såvel som fra toneangivende medlemslande som Tyskland og Frankrig.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 21: Om konsekvenser af et investor-stat-tvistbilæggelsessystem (ISDS) i EU-USA-frihandelsaftalen.

2013-14

V 45

Folketinget opfordrer regeringen til i overensstemmelse med dens forhandlingsoplæg at arbejde for indgåelse af en ambitiøs frihandelsaftale med positiv effekt for vækst, beskæftigelse og velstand til gavn for danske forbrugere og med nyt markedspotentiale for danske virksomheder. Folketinget noterer sig ministerens redegørelse, hvorefter liberalisering af handelen mellem EU og USA ikke vil blive opnået ved indskrænkninger i beskyttelsesniveauet, og at det traktatfæstede forsigtighedsprincip ikke vil blive svækket. Folketinget tilslutter sig, at der i frihandelsaftaler kan indgå bestemmelser om tvistbilæggelse på investeringsbeskyttelsesområdet og opfordrer regeringen til at arbejde aktivt for at sikre, at systemet fuldt ud kommer til at respektere EU og medlemslandenes ret til at opretholde og udvikle beskyttelsesniveauet på legitime politikområder som f.eks. miljø, sundhed, forbrugerbeskyttelse og arbejdstagerrettigheder. Folketinget noterer sig, at Kommissionen har iværksat en offentlig høring om indretningen af et system for investor-stat tvistbilæggelse. Folketinget opfordrer regeringen til at holde Europaudvalget løbende orienteret om forhandlingerne.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Benny Engelbrecht (S), Pia Adelsteen (DF), Lone Loklindt (RV), Steen Gade (SF), Mette Bock (LA), Per Stig Møller (KF)

F 21: Om konsekvenser af et investor-stat-tvistbilæggelsessystem (ISDS) i EU-USA-frihandelsaftalen.

2013-14

V 46

Folketinget konstaterer, at EU i stigende grad har fjernet sig fra befolkningerne. Der er en mere og mere pågående diskussion af, i hvilken retning EU skal bevæge sig – om EU skal være en stadig mere centraliseret enhed, eller om nationernes selvbestemmelsesret skal respekteres. Mens regeringen indtil nu har ønsket Danmark så tæt på kernen af EU som muligt, tyder meget på, at den danske befolkning ønsker mindre EU-indblanding i danske forhold. Derfor opfordrer Folketinget regeringen til at følge eksemplet fra Storbritannien og igangsætte en kulegravning af, hvilke konsekvenser den stadig større EU-regulering har for vores demokrati, velfærd, arbejdsmarked, økonomiske politik og udenrigspolitik. Undersøgelsen skal danne grundlag for en bred folkelig debat om fordele og ulemper ved Danmarks nuværende forhold til EU.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Mette Bock (LA)

F 16: Om nationalstaternes selvbestemmelse i forhold til EU.

2013-14

V 47

- Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde med Danmark så tæt på kernen af EU som muligt. - EU-medlemskabet strider ikke imod medlemsstaternes selvbestemmelse, men øger derimod medlemsstaternes muligheder for at påvirke den globale udvikling. - Særligt et lille land med en åben økonomi som Danmark bliver dybt påvirket af udviklingen i resten af Europa og verden. medlemskabet af EU sikrer Danmark indflydelse på en lang række områder, hvilket bringer store fordele for både danske virksomheder og borgere. - Det bedste udgangspunkt for at sikre Danmarks interesser i EU er bred enighed i Folketinget om Danmarks position i samarbejdet samt Danmarks prioriteter for EU-samarbejdet. - Folketinget opfordrer regeringen til at drøfte Danmarks prioriteter under en ny Kommission og et nyt Europa-Parlament med Folketingets partier.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Morten Bødskov (S), Ida Auken (RV), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Lene Espersen (KF)

F 16: Om nationalstaternes selvbestemmelse i forhold til EU.

2013-14

V 48

Folketinget opfordrer regeringen til at følge eksemplet fra Storbritannien og igangsætte en kulegravning af, hvilke konsekvenser den stadigt større EU-regulering har for vores demokrati, velfærd, arbejdsmarked, økonomiske politik og udenrigspolitik. Undersøgelsen skal danne grundlag for en bred folkelig debat om fordele og ulemper ved Danmarks nuværende forhold til EU med henblik på en eventuel efterfølgende folkeafstemning om Danmarks forhold til EU.

Finn Sørensen (EL)

F 16: Om nationalstaternes selvbestemmelse i forhold til EU.

2013-14

V 43

Idet Folketinget henviser til Europaudvalgets afgivelse af forhandlingsmandat til EU-USA-frihandelsaftalen, der klargjorde, at aftalen ikke måtte få en negativ indvirkning på miljø- og forbrugerstandarder eller arbejdstagerrettigheder, opfordres regeringen til at afvise, at en ISDS-ordning skal indgå i aftalen. Herudover bemærker Folketinget, - at ISDS-ordninger i andre aftaler har betydet omfattende indskrænkning af staters ret til at regulere på alt fra miljø-, sundheds- og forbrugerstandarder til skatteforhold og arbejdstagerrettigheder, - at den eneste måde, man kan sikre statens ret til at indføre love og regler i overensstemmelse med offentlighedens interesse på, er ved slet ikke at indføre en ISDS-ordning i relationerne til USA, - at Kommissionens reformerede tilgang til investorbeskyttelse, som fremlagt i ISDS-høringsprocessen, ikke sikrer tilstrækkelig beskyttelse af statens ret til at regulere og - at ISDS-ordningen berettiget har frembragt betydelig kritik fra fagbevægelsen og miljø- og forbrugerorganisationer på begge sider af Atlanten såvel som fra toneangivende medlemslande som Tyskland og Frankrig.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 31: Om et investor-stat-tvistbilæggelsessystem i EU-USA-frihandelsaftalen.

2014-15 (1. samling)

V 44

Folketinget opfordrer regeringen til i overensstemmelse med dens forhandlingsoplæg og V 45 fra 2013-14 at arbejde for indgåelse af en ambitiøs frihandelsaftale mellem EU og USA (TTIP). Folketinget noterer sig ministerens redegørelse, hvorefter principper om bæredygtighed vil indgå i aftalen, handelslettelser mellem EU og USA ikke vil blive opnået ved indskrænkninger i beskyttelsesniveauet og det traktatfæstede forsigtighedsprincip samt regeringens mulighed for at levere eller understøtte offentlige tjenesteydelser ikke vil blive svækket. Folketinget tager resultatet af Kommissionens offentlige høring om en tvistbilæggelsesmekaniske vedrørende investeringssager i TTIP til efterretning. Folketinget udtrykker, at der er brug for yderligere forbedringer af mekanismen i EU’s investeringsbeskyttelsesaftaler, og hilser velkomment, at der nu arbejdes intensivt med dette. Folketinget opfordrer regeringen til fortsat at arbejde aktivt for at sikre, at civilsamfundets kritik af mekanismen imødekommes, så denne respekterer EU og medlemslandenes ret til at opretholde og udvikle beskyttelsesniveauet på legitime politikerområder som miljø, sundhed, forbrugerbeskyttelse og arbejdstagerrettigheder.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Thomas Jensen (S), Hans Kristian Skibby (DF), Lone Loklindt (RV), Steen Gade (SF), Lars Barfoed (KF)

F 31: Om et investor-stat-tvistbilæggelsessystem i EU-USA-frihandelsaftalen.

2014-15 (1. samling)

V 45

Finanskrisen og sparepolitikken har medført stor arbejdsløshed og social nød i mange EU-lande. Folketinget opfordrer derfor regeringen til at arbejde for at fremme beskæftigelse og social genopretning. På den baggrund opfordrer vi regeringen til at sige nej til EU's urimelige krav til Grækenland om at skære ned på velfærden, forringe overenskomster og sælge ud af de offentlige værdier. EU skal respektere den græske befolknings demokratiske valg.

Nikolaj Villumsen (EL)

F 27: Om økonomisk udvikling og beskæftigelse i Europa og en løsning på gældsspørgsmålet i de EU-lande, der er hårdest ramt af krisen.

2014-15 (1. samling)

V 46

Folketinget opfordrer regeringen til at arbejde aktivt i EU for at styrke europæisk vækst og beskæftigelse, bekæmpe krisen og håndtere gældsudfordringerne i Grækenland og andre lande. Folketinget støtter arbejdet i EU for at sikre tiltag, der fremmer produktive investeringer og økonomisk holdbarhed, samt efterlevelse af EU's finanspolitiske regler. Folketinget udtrykker fuld støtte til en holdbar løsning på Grækenlands fortsatte økonomiske udfordringer. Det er i alles interesse, at der findes løsninger, som er holdbare både på kort og langt sigt. Løsningen af Grækenlands økonomiske udfordringer er først og fremmest op til Grækenland selv inden for rammerne af en aftale med de øvrige eurolande, der gennem omfattende lån støtter Grækenland i en gradvis og varig tilpasning af græsk økonomi.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Morten Bødskov (S), Helge Vagn Jacobsen (RV), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Lars Barfoed (KF)

F 27: Om økonomisk udvikling og beskæftigelse i Europa og en løsning på gældsspørgsmålet i de EU-lande, der er hårdest ramt af krisen.

2014-15 (1. samling)

V 44

Folketinget konstaterer, at der siden folkeafstemningen den 3. december 2015 har været afholdt tre partiledermøder og et møde mellem udenrigsministeren, justitsministeren og EU-ordførerne for at drøfte opfølgning på folkeafstemningen. Regeringen har ligeledes haft drøftelser med Kommissionen og andre interessenter i Bruxelles. Den 20. januar 2016 sendte statsministeren et brev til Kommissionens formand og formanden for Det Europæiske Råd, hvori der fra dansk side anmodes om en parallelaftale om Europol. Folketinget bakker op om regeringens bestræbelser på at indgå en parallelaftale om Europol og støtter, at der findes en løsning, således at Danmark ikke skal forlade samarbejdet i Europol i april 2017.

Kenneth Kristensen Berth (DF), Peter Hummelgaard Thomsen (S), Jan E. Jørgensen (V), Christina Egelund (LA), Rasmus Nordqvist (ALT), Martin Lidegaard (RV), Holger K. Nielsen (SF), Rasmus Jarlov (KF)

F 6: Om konsekvenserne af udfaldet af folkeafstemningen om retsforbeholdet.

2015-16

V 45

Folkeafstemningen den 3. december 2015 afviste dansk deltagelse i EU’s overstatslige retspolitik. Befolkningens nej skal respekteres. Folketinget bakker i stedet op om indgåelse af en mellemstatslig aftale om Europol, således at Danmark i overensstemmelse med Folketingets ønske kan forblive en del af Europolsamarbejdet efter april 2017. Folketinget pålægger regeringen at arbejde aktivt for at sikre en sådan aftale.

Søren Søndergaard (EL)

F 6: Om konsekvenserne af udfaldet af folkeafstemningen om retsforbeholdet.

2015-16

V 46

Folketinget opfordrer regeringen til at understøtte og forfølge den reformkurs, som den britiske premierminister, David Cameron, har tilkendegivet fortsat at ville efterstræbe i tilfælde af et britisk ja til fortsat medlemskab af EU. Folketinget pålægger regeringen aktivt at arbejde for en reform af EU, hvor nationalstaterne får større indflydelse, for en reform af bestemmelserne om vandrende arbejdstagere og i forbindelse med kommende forhandlinger om traktatændringer for, at der tilbageføres magt fra EU til nationalstaterne.

Kenneth Kristensen Berth (DF), Christina Egelund (LA)

F 7: Om Storbritanniens ønsker til en reform af Den Europæiske Union.

2015-16

V 47

Der blev på mødet i Det Europæiske Råd den 18.-19. februar 2016 opnået enighed om en aftale med Storbritannien. Aftalen adresserer de ønsker til reform af EU-samarbejdet, som den britiske premierminister fremførte i sit brev af 10. november 2015. Folketinget noterer sig, at den britiske premierminister har udtrykt tilfredshed med aftalen, som han finder udgør et godt grundlag for folkeafstemningen den 23. juni 2015. Folketinget udtaler samtidig sin støtte til Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU.

Peter Hummelgaard Thomsen (S), Jan E. Jørgensen (V), Rasmus Nordqvist (ALT), Emrah Tuncer (RV), Holger K. Nielsen (SF), Rasmus Jarlov (KF)

F 7: Om Storbritanniens ønsker til en reform af Den Europæiske Union.

2015-16

V 48

Regeringen opfordres til øjeblikkeligt at indlede forhandlinger med EU om en nyordning, som ubetinget sikrer de enkelte medlemslande muligheden for at bekæmpe social dumping, herunder sikrer selvbestemmelse med hensyn til regler for velfærdsydelser, og at gå foran på områder som sundhed, miljø, fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. Folketinget opfordrer samtidig regeringen til at følge det britiske eksempel og udskrive en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal forblive i EU på de nye betingelser eller melde sig helt ud.

Søren Søndergaard (EL)

F 7: Om Storbritanniens ønsker til en reform af Den Europæiske Union.

2015-16

V 58

Folketinget konstaterer, at regeringen i sit regeringsgrundlag har bedyret at ville arbejde for et slankere EU. Kommissionsformand Jean Claude Juncker fremlagde den 1. marts 2017 en hvidbog indeholdende frem scenarier for Europas fremtid med henblik på at nå til en konklusion herom i forbindelse med EU's topmøde i december. Folketinget opfordrer på den baggrund regeringen til at arbejde for, at EU gradvis skifter fokus tilbage mod det indre marked.

Kenneth Kristensen Berth (DF)

F 28: Om et slankere europæisk samarbejde.

2016-17

Din søgning gav 82 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200