Rumæniens fremskridt inden for rammerne af mekanismen for samarbejde og kontrol

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om Rumæniens fremskridt inden for rammerne af mekanismen for samarbejde og kontrol

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Andre forberedende retsakter
KOM20090401 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
22.07.2009
Dokumenttype:
Andre forberedende retsakter
Procedurenummer:
COM/2009/0401
EU's databaser om forslaget
Tillæg: SEK (2009) 1073

Da Rumænien tiltrådte Den Europæiske Union i januar 2007 blev der oprettet en samarbejds- og kontrolmekanisme, som skulle hjælpe den nye medlemsstat med at håndtere de behov, der var konstateret for vidtrækkende retsreformer og bekæmpelse af korruption. Med den kan Kommissionen arbejde tæt sammen med de rumænske myndigheder på politisk og teknisk plan for at overvåge og evaluere fremskridt og yde teknisk rådgivning og finansiel støtte.

I interims- og årsrapporterne, som Kommissionen udarbejder som led i mekanismen, vurderes de fremskridt, der er gjort, og det fastslås, hvad der stadigvæk mangler at blive gjort. Det skal hjælpe Rumænien til at kunne prioritere, hvilke foranstaltninger der skal iværksættes, så landet kan opfylde de målsætninger (benchmarks) fuldt ud, der blev fastsat ved tiltrædelsen.

Denne rapport indeholder Kommissionens vurdering af de fremskridt, der er gjort for at opfylde de opsatte mål siden den seneste årsrapport fra juli 2008. Det fremgår af rapporten, at der trods nogle opmuntrende pragmatiske skridt, der kan gøre retsvæsenet mere effektivt, og som mere aktivt kan bekæmpe korruption og organiseret kriminalitet, er der mange problemer, som den rumænske regering må sørge for at få løst hurtigst muligt.

I den ledsagende tekniske opdatering er anført Kommissionens detaljerede vurdering af de fremskridt, der er gjort inden for hvert af benchmarkene. Rumænien opfordres til at iværksætte foranstaltninger inden for følgende områder:
  • Nye love inden for civil- og strafferet
  • Reform af retsvæsenet
  • Ensretning af retspraksis
  • Kampen mod korruption på højt niveau
  • Det nationale integritetsagentur
  • Kampen mod korruption på lokalt niveau 
Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".