Tak.
Jeg tror heldigvis, at der er sket noget i debatten, siden ministeren kom med sine udtalelser i DR2, og jeg synes også, det er glædeligt, at der er en række landbrugsorganisationer, bl.a.
Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer samt Arla og Danish Crown, som sådan set har været ude at sige, at de godt vil arbejde med på den her dagsorden om at reducere landbrugets CO
2
-udledninger.
Vi står over for, at der i Folketinget er et mål om, at vi skal blive CO
2
-neutrale i 2050.
Og med en landbrugssektor, som i primærproduktionen har en udledning på 10-11 mio.
t, så er det faktisk en ret stor opgave.
Og kigger man i prognoser, ser det ud til, at den udledning stiger i de kommende år, hvis ikke man gør noget.
Enhedslistens plan er, at vi sådan set skal frem til at være et nulemissionssamfund i 2040, og det betyder, at så skal man virkelig tage effektivt fat.
Vi arbejder med CO
2
-reduktioner på 70 pct.
frem mod 2030, og det fordrer altså, at man reducerer sit landbrugsareal.
Det behøver ikke at være til nogen gene for det danske samfund, at vi får mere natur, mere skov, flere energiafgrøder, og at de her lavbundsarealer bliver taget ud af omdrift.
Det kunne sådan set godt være en fordel for landbruget samlet set.
Altså, vi er nødt til at arbejde seriøst med at nedbringe landbrugets CO
2
-udslip, og vi kommer ikke uden om, at en reduktion i husdyrantallet er nødvendig.
Vi bruger i øjeblikket 80 pct.
af vores landbrugsareal på at producere foder til dyrene, og derudover har vi så det der skyggeareal ude i Sydamerika på et areal på størrelse med Sjælland og Falster, hvor der produceres soja til de danske husdyr.
Det er jo en helt vildt produktion, der er i Danmark.
Vi skal frem til at være CO
2
-neutrale, og jeg kunne egentlig godt tænke mig at vide lidt mere om, hvad ministeren kan se af ambitioner, når nu vi efter ministerens plan skal ned på at være CO
2
-neutral i 2050.
Hvor meget er det så, at landbrugssektoren skal bidrage med i den proces?
Skal landbruget være et nulemissionslandbrug i 2050?