§ 20-spørgsmål S 1000 Om fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj.

Til: Statsminister Mette Frederiksen (S)
Dato: 27-04-2020
Samling: 2019-20
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 27-04-2020
Endelig besvarelse 30-04-2020
Spørgsmålets ordlyd:
Nu da både Tyskland og Danmark har indledt en gradvis åbning af samfundet, mener statsministeren så ikke også, at det kunne være passende at indlede en dialog om en fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj, så borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen fra denne dato?
Skriftlig begrundelse:
Siden henholdsvis den 13. og den 15. marts har grænsen mellem Danmark og Tyskland været lukket som følge af coronakrisen. Det har haft store negative konsekvenser for grænselandet menneskeligt, kulturelt og økonomisk, da grænselandet er kendetegnet ved de mange tætte bånd, der er knyttet på tværs af grænsen. Spørgeren takker i den forbindelse for regeringens foreløbige forståelse for familier i særlige situationer i grænselandet. Som alting ser ud lige nu, har den danske regering dog foreløbig besluttet at opretholde grænselukningen frem til den 10. maj. Den tyske regering har sat den 4. maj som foreløbig dato for grænselukningen. Nu da både Tyskland og Danmark har indledt en gradvis åbning af samfundet, opfordrer spørgeren statsministeren og regeringerne til også at indlede en dialog om en fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj, så borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen fra denne dato. Dette skyldes ikke mindst den vanskelige situation i det dansk-tyske grænseland, som er opstået på grund af grænselukningen. Den ideelle løsning ville efter spørgerens mening være en hurtig genåbning af grænsen for alle borgere i Slesvig-Holsten og Danmark efter samme model, som praktiseres i regionen Rhein-Maas mellem Tyskland, Belgien og Holland. Spørgeren henviser i den forbindelse til Flemming Meyer, landsformand for SSW, og Carsten Leth Schmidt, formand for SP, velbegrundede brev til statsministeren den 24. april 2020, som spørgeren bakker op om. Dette gør spørgeren som tidligere nævnt bl.a. ud fra de rent objektive kriterier, hvor Danmark ikke har grund til at frygte noget ved at åbne grænsen for mennesker, som kommer fra Tyskland. Tyskerne har således vist sig at have et bedre testsystem, end vi har i Danmark, ved at kombinere mange test med et målrettet kontaktopsporingsprogram, hvor man har ringet rundt for at opspore de personer, som smittede har været i berøring med. Der er også færre syge i Tyskland pr. million og en mindre dødelighed pr. million.
Dokumentdato: 30-04-2020
Modtaget: 30-04-2020
Omdelt: 30-04-2020

Svar på spm. nr. S 1000: Nu da både Tyskland og Danmark har indledt en gradvis åbning af samfundet, mener statsministeren så ikke også, at det kunne være passende at indlede en dialog om en fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj, så borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen fra denne dato?

Svar på spm. nr. S 1000. (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 27-04-2020
Modtaget: 27-04-2020
Omdelt: 27-04-2020

Nu da både Tyskland og Danmark har indledt en gradvis åbning af samfundet, mener statsministeren så ikke også, at det kunne være passende at indlede en dialog om en fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj, så borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen fra denne dato?

Nu da både Tyskland og Danmark har indledt en gradvis åbning af samfundet, mener statsministeren så ikke også, at det kunne være passende at indlede en dialog om en fælles åbning af den dansk-tyske grænse den 4. maj, så borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen fra denne dato? (pdf-version)
Html-version