§ 20-spørgsmål S 2147 Om tilladelse til ikkebæredygtigt fiskeri.

Til: Fødevareminister Mette Gjerskov (S)
Dato: 10-02-2012
Samling: 2011-12
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 14-02-2012
Endelig besvarelse 22-02-2012
Spørgsmålets ordlyd:
Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med internationale vedtægter, at EU gennem forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om visse foranstaltninger over for lande, der tillader ikkebæredygtigt fiskeri, med henblik på bevarelse af fiskebestande tager sig ret til at definere det færøske makrelfiskeri som ikkebæredygtig og sit eget som bæredygtigt og sanktionere Færøerne på dette grundlag?
Skriftlig begrundelse:
Kommissionen har fremlagt et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om visse foranstaltninger over for lande, der tillader ikkebæredygtigt fiskeri, med henblik på at sikre en bæredygtig forvaltning af fiskebestandene. Forslaget er generelt, men der er ingen tvivl om, at formålet er at tilvejebringe et instrument, der kan anvendes til at sanktionere Færøerne og Island. Det forekommer tvivlsomt, om det, som foreslås, er i overensstemmelse med gældende WTO-ret, GATT og FN's Havretskonvention. En grundlæggende regel i FN's Havretskonvention (UNCLOS) er, at kyststaterne har ret til at udnytte tilgængelige ressourcer i deres havområde, så længe der tages behørigt hensyn til andre staters rettigheder og pligter, jf. UNCLOS art. 56 (1-2), og så længe udnyttelsen sikrer bæredygtigt fiskeri, jf. art. 61 (2-3). I tilfælde af, at fiskebestande flytter sig imellem zonerne, er kyststaten og stater, som driver fiskeri af sådanne bestande i det tilstødende område, forpligtede til at søge enighed om de nødvendige foranstaltninger med henblik på bevarelsen af disse bestande, jf. art. 63 (1-2). Der er dog ikke en pligt til at nå til en enighed. Det beror jo på en forhandling, og intet land er forpligtet til at bøje sig for eventuelle urimelige krav fra modparterne. Det kan utvivlsomt kaldes et urimeligt krav, at det faktum, at en betydelig del af makrelbestanden befinder sig i færøsk farvand om foråret og sommeren, og at dens vægt øges betydeligt i netop denne periode, ikke skal have afgørende indflydelse på fordelingen af kvoten. Der er de sidste år fisket for meget makrel i forhold til ICES' anbefalinger. Men det ville der være, selv om Færøerne slet ikke fiskede. Alligevel er der ikke noget, der tyder på, at EU vil definere sig selv som et såkaldt unsustainable fishing country. Dette forekommer ikke at være i overensstemmelse med betingelsen i xx(g) GATT om, at forbud og sanktioner skal have samme virkning på hjemmemarkedet.
Dokumentdato: 22-02-2012
Modtaget: 22-02-2012
Omdelt: 22-02-2012

Svar på spm. nr. S 2147

Svar på S 2147 [DOK340240] (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 10-02-2012
Modtaget: 10-02-2012
Omdelt: 10-02-2012

Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med internationale vedtægter, at EU gennem forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om visse foranstaltninger over for lande, der tillader ikkebæredygtigt fiskeri, med henblik på bevarelse af fiskebestande tager sig ret til at definere det færøske makrelfiskeri som ikkebæredygtig og sit eget som bæredygtigt sanktionere Færøerne på dette grundlag?

Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med internationale vedtægter, at EU gennem forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om visse foranstaltninger over for lande, der tillader ikkebæredygtigt fiskeri, med henblik på bevarelse af fiskebestande tager sig ret til at definere det færøske makrelfiskeri som ikkebæredygtig og sit eget som bæredygtigt sanktionere Færøerne på dette grundlag? (pdf-version)
Html-version