B 92 Forslag til folketingsbeslutning om permanent og teknologisk intelligent grænsekontrol ved de danske grænser.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 29-02-2024

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 29. februar 2024

20231_b92_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 29. februar 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DD og DF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (DD og DF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget ønsker, at der indføres permanent grænsekontrol i EU, fordi DD mener, at der er et grundlæggende behov for det. Der er et rekordhøjt antal asylansøgere ved EU's ydre grænser, og terrortruslen mod Danmark er fortsat høj. Derfor er det nødvendigt, at der er kontrol over de indre grænser. Derfor deler DD til fulde forslagets intention, som handler om at passe på Danmark.

Men DD anerkender, at der er nogle nuværende regler i Schengensamarbejdet, der gør det svært for Danmark at indføre permanent grænsekontrol. Derfor har DD en politisk ambition om at arbejde for, at de nuværende Schengenregler reformeres, således det bliver muligt for EU's medlemslande at indføre grænsekontrol, hvis medlemslandene selv ønsker det.

Socialdemokratiet foreslog tilbage i 2018 med sit udlændingeudspil »Retfærdig og Realistisk - Helhedsplan for dansk udlændingepolitik« en revision af Schengenreglerne, med henblik på at det i fremtiden vil være de enkelte medlemslande, der selv kan bestemme, hvornår og hvor længe de ønsker at kontrollere deres egne grænser. Med andre ord har S også tidligere givet udtryk for, at de vil arbejde for, hvordan medlemslandene kan få mere selvbestemmelse over deres egne grænser.

I DD mener vi, at det er helt fundamentalt at have kontrol over Danmarks grænser for at kunne sikre danskernes tryghed. Derfor støtter Danmarksdemokraterne beslutningsforslaget.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 5. december 2023 og var til 1. behandling den 20. februar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som forventes besvaret inden 2. behandling.

Bjørn Brandenborg (S) Fie Hækkerup (S) Maria Durhuus (S) Gunvor Wibroe (S) Rasmus Prehn (S) Theis Kylling Hommeltoft (S) Trine Bramsen (S) Preben Bang Henriksen (V) Ken Kristensen (V) Jan E. Jørgensen (V) Tobias Grotkjær Elmstrøm (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) Aaja Chemnitz (IA) Anna Falkenberg (SP) Betina Kastbjerg (DD) Peter Skaarup (DD) Steffen Larsen (LA) fmd. Sólbjørg Jakobsen (LA) Mai Mercado (KF) nfmd. Niels Flemming Hansen (KF) Mikkel Bjørn (DF) Peter Kofod (DF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Astrid Carøe (SF) Rosa Lund (EL) Zenia Stampe (RV) Torsten Gejl (ALT)

Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6