LGBTIQ-rettigheder i EU på programmet til World Pride

17.08.2021

Tirsdag skal EU’s ligestillingskommissær Helena Dalli debattere EU’s rolle i ligestillingen af LGBTIQ-personer i EU og på globalt plan. Torsdag vil et panel med deltagelse af Kommissionens generaldirektorat for Retlige Anliggender debattere EU’s udfordringer på LGBTIQ-området.

WorldPride Copenhagen 2021 er skudt i gang, og EU’s ligestillingskommissær deltager i dag i debatten ”The role of Europe for LGBT+ inclusion at home and abroad” for at sætte fokus på, hvordan LGBTIQ-personer har det i EU, og hvad EU gør i kampen for at sikre bedre LGBTIQ-rettigheder i medlemslandene. 

I november 2020 fremlagde Europa-Kommissionen sin første strategi nogensinde for ligestilling af LGBTIQ-personer. Strategien indeholder fire overordnede temaer: 

  • Bekæmpelse af forskelsbehandling af LGBTIQ-personer 
  • Sikring af LGBTIQ-personers sikkerhed 
  • Opbygning af samfund, der inkluderer LGBTIQ-personer 
  • EU skal være frontkæmper for ligestilling af LGBTIQ-personer over hele verden

Læs EU's faktaark om strategien her.

Debat om forholdene for LGBTIQ-personer i EU

På trods af eksisterende EU-lovgivning mod forskelsbehandling, udsættes mange personer i EU stadig for diskrimination på baggrund af deres køn eller seksuelle orientering. I løbet af de seneste par år er der i flere EU-lande sket en negativ udvikling, der øger risikoen for social udstødelse for LGBTIQ-personer. 

I 2020 har flere byer, kommuner og provinser i den sydøstlige del af Polen vedtaget politiske erklæringer, som støtter traditionelle familieformer eller vender sig imod det, de kalder ”LGBT-ideologi”.

I 2021 har en ungarsk lov gjort det forbudt at dele indhold, som kan betragtes som forsøg på at fremme homoseksualitet eller kønsskifte, med unge under 18 år.

Både Kommissionen og flere EU-landes ledere har fordømt Ungarns LGBT-lov, som beskyldes for at diskriminere mindretal. Kommissionen har indledt sager mod landene, fordi den mener, at de krænker fundamentale rettigheder såsom lighed og frihed for LGBTIQ-personer. 

Torsdag afholder Kommissionen en debat om EU's udfordringer på LGBTIQ-området, og hvad EU kan gøre for at overkomme disse udfordringer. Begge debatter er en del af den 3-dages Menneskerettighedskonference i Øksnehallen.  

Læs konferenceprogrammet her.

Vil du gerne undervise dine elever i EU? Se vores fire undervisningspakker, der indeholder film og elevopgaver om bl.a. LGBT-rettigheder i Polen.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.