Regeringen reviderer forhandlingsoplæg om digitale tjenester og skærper linjen overfor markedsplatforme

03.11.2021

Erhvervsministeren i Europaudvalget med et skærpet oplæg til Danmarks linje i forhandlingerne om forordningen om digitale tjenester, der skal regulere online platforme som sociale medier og markedsplatforme.

I dag fremlægger Erhvervsminister Simon Kollerup et skærpet forhandlingsoplæg for Europaudvalget om den nye forordning om et indre marked for Digitale Services (DSA). Folketinget har nemlig udtrykt ønske om skrappere regler for online markedspladser. Det hører til sjældenhederne, at Folketinget anmoder regeringen om at revidere sit forhandlingsoplæg.

Forhandlingsoplægget er skærpet på to områder:

  1. Online markedsplatforme bør have status som importør, når de formidler produkter fra uden for EU. Det sker for at sikre, der altid er en aktør at stille til ansvar for overholdelsen af EU-lovgivningen.
  2. Styrket håndhævelse blandt andet i form af, at særligt de største digitale platforme skal påtage sig et langt større ansvar i form af styrket samarbejde med myndighederne og ved at være mere transparente.

Danske ønsker

Både Folketingets Erhvervsudvalg og en række interesseorganisationer har kritiseret såvel Kommissionens forslag som regeringens hidtidige linje for ikke i tilstrækkelig grad at sikre fair konkurrenceforhold mellem fysisk og digital onlinehandel og tilstrækkelig forbrugerbeskyttelse. 

Og nu skal regeringen altså i Europaudvalget og fremlægge et nyt forhandlingsoplæg. Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk udtrykker glæde over at regeringen lægger op til at skærpe linjen, men er fortsat bekymret for om forordningen sikrer forbrugerrettighederne online såvel som offline. 

Hvad sker der nu? 

Forhandlingerne i Rådet er fremskredne og det er forventningen, at EU’s erhvervsministre når de mødes d. 25. november vil blive enige om Rådets holdning. Herefter vil Rådet og Europa-Parlamentet skulle forhandle inden der nås frem til en endelig aftale. I Europa-Parlamentet er danske Christel Schaldemose (S; S&D) ordfører for sagen.

Baggrund

Online markedspladser er i dag ikke underlagt samme forpligtelser og ansvar som fysiske importører. Gennem markedspladserne kan farlige produkter fra tredjelande derfor finde vej til forbrugerne. Samtidig er der udfordringer med ulovligt indhold, og med at sikre, at særligt de store platforme er deres ansvar bevidst ift. vilkår for den demokratiske samtale online.

Europa-Kommissionens forslag dækker alle former for platforme fra sociale medier som Facebook, over pornohjemmesider til online markedsplatforme som Wish, og alle størrelser af platforme fra de helt små til de allerstørste. Forslaget fastlægger bl.a. krav om mekanismer til anmeldelse og fjernelse af ulovligt indhold, begrundelser til brugere om årsag til fjernelse, klageadgang, rapporteringskrav, sikre sælgers sporbarhed på handelsplatforme samt samarbejde med myndigheder for digitale tjenester. 

Mødet i Europaudvalget finder sted d. 04. november kl. 12.30 – 15.30.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.