EU er et skridt nærmere regulering af platformsarbejde

17.09.2021

Europæiske arbejdstagere og arbejdsgivere vil ikke forhandle om vilkårene for platformsarbejde sammen. Nu forventes forslag fra Kommissionen om fælles EU-regler.

Et stigende antal mennesker i EU får deres arbejde formidlet via digitale platforme - f.eks. inden for rengøring eller udbringning af varer. 

Platformsarbejdet udvikler sig på tværs af landegrænser og inden for mange sektorer. Det giver mange muligheder for økonomisk vækst, men også risiko for usikre arbejdsforhold. 

Europa-Kommissionen har derfor planer om at foreslå fælles regler, som skal regulere arbejde formidlet via digitale platforme.

Arbejdsmarkedsparter siger nej til at forhandle om fælles regler  

Europa-Kommissionen har spurgt de europæiske arbejdsmarkedsparter, om de selv kan blive enige om at regulere digitale platforme.

Både den europæiske fagforeningsorganisation ETUC og BusinessEurope, som repræsenterer virksomhederne i EU’s medlemslande, svarer nej. 

ETUC siger i et høringssvar, at organisationen i stedet ønsker bindende EU-regler og gerne mere vidtgående, end Europa-Kommissionen lægger op til. ETUC mener for eksempel, at reglerne skal omfatte såkaldt atypiske ansatte, f.eks. folk på deltid eller i forskellige beskæftigelsesformer.

Europæiske arbejdsgivere ser ikke behov for bindende EU-regler

BusinessEurope mener derimod, at de digitale platforme er så forskellige, at det er svært at lave fælles regler, som favner alle. En one-size-fits-all-approach er ikke vejen frem, siger organisationen.   

Der er altså ikke udsigt til, at de europæiske arbejdsmarkedsparter går sammen om forhandlinger om regulering af digitale platforme. Derfor forventes Europa-Kommissionen at fremsætte forslag til lovgivning i december 2021. 

Området har stor bevågenhed i Danmark, hvor Folketingets Europaudvalg og Beskæftigelsesudvalg følger sagen tæt. 

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.