Hvad er EU-landenes nationale klimamål?

Danmark har et ambitiøst klimamål, men det har flere andre EU-lande også.

EU har vedtaget, at medlemslandene samlet set skal udlede 40 pct. færre drivhusgasser inden 2030 (sammenlignet med 1990). Og EU skal være helt klimaneutral i 2050. Folketinget har siden besluttet at hæve ambitionen og allerede inden 2030 sænke udledningerne med 70 pct. Andre EU-lande har også skruet ambitionerne op:

  • Portugal har vedtaget, at landet vil være CO2-neutralt i 2050. Den portugisiske regering vil også have 100 pct. vedvarende energi på samme tidspunkt. 
  • Sverige har en ambition om ikke at have nogen nettoudledninger af drivhusgasser og 100 pct. vedvarende energi i 2045. Sverige har desuden en af verdens højeste CO2-beskatninger.
  • Den finske regering vil være 100% CO2-neutral i 2035 for derefter at arbejde hen imod at blive CO2-negative.

Lille spejl på væggen der, hvem er mest klimaambitiøs i unionen her?

Der findes flere forskellige ranglister, som vurderer de enkelte landes klimaomstilling. En af dem er Climate Change Performance Index (CCPI). Her samarbejder klimaorganisationer for at vurdere landenes målsætninger og resultater. De ser bl.a. på udledning af drivhusgasser, vedvarende energi, energieffektivitet og klimamålsætninger.

Ifølge CCPI er ingen lande endnu så gode, at de fortjener at komme på enten 1.- 2.- eller 3.-pladsen. Det skyldes, at ingen lande endnu har en klimapolitik, som er tilstrækkelig for at forhindre vidtrækkende og farlige klimaforandringer. Danmark er på 4.-pladsen og dermed øverst med en score på 76 ud af 100. Sverige er lige hælene med 74 point.

Lande som Tyskland og Frankrig har en score mellem 61 og 63.

Østeuropa klarer sig værst

Polen, Tjekkiet og Ungarn er de EU-lande, der klarer sig værst. Polens er meget afhængig af kul. Kul leverede 41% af den samlede energiforsyning og 69% af elektriciteten i 2020. Polen har besluttet at lukke sin største kulmine senest i 2049 og bygge flere atomkraftværker, så strømmen kan komme derfra i stedet. CCPI synes dog, at lukningen går for langsomt og rammer for få kulminer.

CCPI kritiserer Ungarn for at gøre for lidt hjemme og for sommetider at blokere EU's klimaforhandlinger. 

Senest opdateret: [29.11.2023]
Sideansvarlig: Søren Pers Kaltoft