B 58 Forslag til folketingsbeslutning om indskrænkning af perioden for salg og affyring af fyrværkeri samt om begrænsning af lydeffekten for visse typer fyrværkeri.

Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-11-2004
1. behandlet/henvist til udvalg 16-12-2004
Ministerområde:
Økonomi- og Erhvervsministeriet
Resumé:
Beslutningsforslaget var et forsøg på markant indskrænkning af perioden for salg og affyring af fyrværkeri, bl.a. at indskrænke perioden for detailsalg af fyrværkeri til private til perioden 23.-31. december. Endvidere var der i forslaget bl.a. begrænsninger i lydeffekten af hensyn til mennesker og dyr.
Baggrund:
Forslaget blev førstebehandlet i såvel 1. som 2. samling, og hovedforslagsstiller udarbejdede under 2. samling et udkast til beretning. Beslutningsforslaget blev i 2. samling fremsat som beslutningsforslag nr. B 34.
Kategori I-fyrværkeri var ved et ændringsforslag i 1. samling udgået af forslaget, således at der ikke længere var ønske om ændring af reguleringen af knaldperler og lign. Forslagsstillerne ønskede endvidere, at det kraftigste fyrværkeri, kategori III og IV, kun måtte affyres af professionelle fyrværkere.
Behandlingen af forslagene fulgte, bl.a. i flere samråd, debatten om fyrværkerifabriksulykken i Seest ved Kolding. Fire ministre var kaldt i samråd vedrørende politiets, Beredskabsstyrelsens, Sikkerhedsstyrelsens og bl.a. Skov- og Naturstyrelsens ansvar og indsats samt koordineringen heraf.
Beslutningsforslaget blev oprindelig vurderet som meget vidtgående af regeringspartierne og Socialdemokratiet. Men det tværministerielle kulegravningsudvalg, der blev nedsat efter Koldingulykken, nærmede sig i sine anbefalinger en række af beslutningsforslagets indskrænkninger. Et ændringsforslag fra forslagsstillerne under 1. samling gik ud på, at der fortsat skulle kunne affyres kategori I-fyrværkeri, dvs. isfontæner, knaldperler, bordbomber og lign. Denne ændring var indarbejdet i beslutningsforslaget, der blev fremsat i 2. samling.
Beretning blev ikke afgivet.