L 100 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Producentansvar for elektronikskrot m.v.).

Af: Miljøminister Connie Hedegaard
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 11-11-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l100_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (11. november 2004)

 

 

Miljøministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov omændring af lov om miljøbeskyttelse. (Producentansvar for elektronikskrot m.v.).

(Lovforslag nr. L 100).

Hovedformålet med lovforslaget er at tilvejebringe de nødvendige hjemler til at gennemføre Europa-Parlamentets og rådets direktiv 2002/96/EF af 27. januar 2003 om affald af elektrisk og elektronisk udstyr.

Formålet med gennemførelse af det nye regelsæt er, at forebygge frembringelsen af affald af elektrisk og elektronisk udstyr og desuden at fremme genbrug, genanvendelse og andre former for nyttiggørelse af affaldet.

Med forslaget indføres for første gang i Danmark et egentligt producentansvar, hvilket især indebærer, at producenter og importører af elektriske og elektroniske produkter pålægges ansvaret for håndtering af affaldet og de økonomiske omkostninger herved.

Med forslaget indføres en række hjemler, som gør det muligt at gennemføre producentansvaret i praksis. Dette sker ved at stille krav om, at producenter og importører for egen regning skal tage affald tilbage og håndtere det forskriftsmæssigt, samt at de skal tilmelde sig et producentregister. Lovforslaget indeholder hjemmel til, at ministeren kan henlægge oprettelse og drift af producentregistret til en af ministeren godkendt privat organisation.

Herudover indeholder direktivet flere bestemmelser, der tager sigte på at gennemføre direktivets detaljerede regler om producenters og importørers økonomiske forpligtelser som led i gennemførelsen af producentansvaret.