L 12 Forslag til lov om ændring af lov om nedlæggelse af statsbanestrækningerne (statsbanerne) Hobro-Løgstør og Tommerup-Assens og lov om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup og Ny Ellebjerg.

(Løgstørbanen og perroner til Øresundsbanen på Ringbanen).

Af: Trafikminister Flemming Hansen (KF)
Udvalg: Trafikudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-10-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l12_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (6. oktober 2004)

 

Trafikministeren (Flemming Hansen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om nedlæggelse af statsbanestrækningerne (statsbanerne) Hobro-Løgstør og Tommerup-Assens og lov om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup og Ny Ellebjerg (Løgstørbanen og perroner til Øresundsbanen på Ringbanen).

(Lovforslag nr. L 12).

Med dette lovforslag bliver der for det første lagt op til en bemyndigelse til nedlæggelse af strækningen Viborg-Løgstør og for det andet en redaktionel ændring af lovteksten i lov om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup og Ny Ellebjerg og en tilpasning af denne lovs bemærkninger.

Der har i mange år været et stærkt lokalt ønske om at få nedlagt banestrækningen Viborg-Løgstør, idet der ikke længere er nogen trafik på strækningen, og det trafikale grundlag reelt ikke er til stede.

Med lovforslaget bliver der således givet mulighed for helt at kunne nedlægge statsbanestrækningen Viborg-Løgstør (Løgstørbanen). Bemyndigelse vil dog kun blive udnyttet i det omfang, der i forbindelse med forhandlinger med amter og kommuner kan opnås enighed i sagen ved fastsættelse af kriterierne for nedlæggelsen.

I lovforslaget er der ikke lagt op til en ændring af den bemyndigelse, der foreligger vedrørende statsbanestrækningen Tommerup-Assens.

Lovforslaget indeholder herudover en redaktionel ændring af lovteksten i lov om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup og Ny Ellebjerg. Samtidig præciseres det i lovforslagets bemærkninger, at etableringen af perroner for Øresundsbanen i projektet for Ny Ellebjerg station sættes i bero.

Baggrunden for denne præcisering er, at der i forbindelse med trafikaftalen af 5. november 2003 mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne er lagt op til at indstille lokaltoget mellem Roskilde og Kastrup. Øresundsbanens spor via Ny Ellebjerg station vil herefter kun blive anvendt af godstog. Da der således foreløbigt ikke vil være behov for perroner til Øresundsbanen på Ringbanen, sættes etableringen af disse perroner på Ny Ellebjerg station i bero. Dette vil ske på en sådan måde, at det til enhver tid kan besluttes at etablere perronerne, hvis det trafikale behov herfor måtte opstå, og finansieringen hertil kan tilvejebringes.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til Tingets hurtige og velvillige behandling.