L 31 Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven og lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v.

(Digitalisering af regnskabsoplysninger, ophævelse af virksomheders underretningspligt og afskaffelse af kildeskattebøderne).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 07-10-2004

Lovforslag som fremsat

20041_l31_som_fremsat (html)

L 31 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven og lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v. (Digitalisering af regnskabsoplysninger, ophævelse af virksomheders underretningspligt og afskaffelse af kildeskattebøderne).

Fremsat den 7. oktober 2004 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Forslag

til

Lov om ændring af skattekontrolloven og opkrævningsloven

(Digitalisering af regnskabsoplysninger, ophævelse af virksomheders underretningspligt og afskaffelse af kildeskattebøderne)

 

§ 1

I skattekontrolloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 869 af 12. august 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 1, stk. 2, indsættes efter »indeholde«: ­», herunder oplysninger til brug for myndighedernes kontrol af grundlaget for erhvervsdrivende virksomheders selvangivelse.«

2. I § 2, stk. 3,2. pkt., ændres »§ 3, stk. 1, 2. pkt.,« til: »§ 3, stk. 2, 2. pkt.,«.

3.§ 3 affattes således:

» § 3. Efter indstilling fra Ligningsrådet kan skatteministeren fastsætte regler om, at erhvervsdrivende virksomheder skal udarbejde et skattemæssigt årsregnskab som grundlag for selvangivelsen, og om det regnskabsmæssige grundlag for dette årsregnskab.

Stk. 2. Efter indstilling fra Ligningsrådet kan skatteministeren fastsætte regler om, at juridiske personer inden selvangivelsesfristens udløb skal indgive et skattemæssigt årsregnskab for den senest afsluttede regnskabsperiode til den skatteansættende myndighed. Er regnskabet endnu ikke godkendt af generalforsamlingen ved selvangivelsesfristens udløb, skal der senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse gives den skatteansættende myndighed meddelelse om generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet.

Stk. 3. Er et skattemæssigt årsregnskab ikke udarbejdet efter de regler, skatteministeren har fastsat efter stk. 1, eller er et skattemæssigt årsregnskab ikke indsendt rettidigt, jf. stk. 2, 1 pkt., finder § 5, stk. 2 og 3, tilsvarende anvendelse.

Stk. 4. Er en meddelelse som nævnt i stk. 2, 2. pkt., ikke givet rettidigt, og medfører generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet en forhøjelse af den indkomst, hvoraf skatten beregnes, finder § 5, stk. 1, tilsvarende anvendelse.«

4. § 7, stk. 7, ophæves.

Stk. 8 bliver herefter stk. 7.

5. I § 7, stk. 8, 1. pkt., der bliver til § 7, stk. 7, 1. pkt., ændres »2 og 5-7« til: »2, 5 og 6«.

6. I § 7 A, stk. 4, ændres »stk. 2-8« til: »stk. 2-7«.

7. I § 7 B, stk. 4, ændres »stk. 4-7« til: »stk. 4-6«.

8. I § 7 C, stk. 3, ændres »stk. 3-8« til: »stk. 3-7«.

9. § 7 D, stk. 3, ophæves.

10. § 7 G, stk. 4, ophæves.

11. I § 7 J, stk. 2, udgår: »og 7«.

12. I § 8 A ændres tre steder »Socialministeriet« til: »Beskæftigelsesministeriet«.

13. § 8 A, stk. 4, ophæves.

14. § 8 B, stk. 6, ophæves.

15. § 8 F, stk. 4, ophæves.

16. § 8 H, stk. 5, ophæves.

Stk. 6 bliver herefter stk. 5.

17. § 8 P, stk. 6, ophæves.

18. § 8 Q, stk. 4, ophæves.

19. § 8 T, stk. 4, ophæves.

20. § 8 U, stk. 4, ophæves.

21. § 8 V, stk. 4, ophæves.

22. I § 8 X, stk. 6, ændres »stk. 3-5« til: »stk. 3 og 4«.

23. I § 9 A indsættes som stk. 3:

» Stk. 3 . Skatteministeren kan pålægge en virksomhed, der indberetter efter den frist, der er angivet i stk. 1, at underrette den, som de indberettede oplysninger vedrører, om det indberettede inden for en nærmere angiven frist.«

24. § 9 B, stk. 7, ophæves.

25.§ 10, stk. 6, ophæves.

26.§ 10 A, stk. 4, ophæves.

Stk. 5 bliver herefter stk. 4.

27.§ 10 B, stk. 1, 4. pkt., ophæves.

28. I § 10 B, stk. 1, 5. pkt., der herefter bliver 4. pkt., ændres »stk. 3 og 5« til: »stk. 3 og 4«.

29. I § 10 C udgår i 1. pkt.: »og underretningspligt«, og 3. pkt., ophæves.

§ 2

I lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 289 af 28. april 2003, som ændret ved § 12 i lov nr. 458 af 9. juni 2004 og ved § 32 i lov nr. 469 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. I lovens titel indsættes efter »Lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v.«: »(Opkrævningsloven)«.

2.§ 17, stk. 1, nr. 3, ophæves.

3. I § 17, stk. 2, udgår: »eller hvor der ved overtrædelse af stk. 1, nr. 3, foreligger skærpende omstændigheder,«.

§ 3

Loven træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Forslaget består af følgende tre elementer:

For det første går forslaget ud på at skabe de rette rammer for en ordning, hvor virksomhedernes afgivelse af regnskabsoplysninger og skattemyndighedernes udvælgelse til ligning i størst muligt omfang sker digitalt. Forslaget skal ses i lyset af regeringens ønske om at effektivisere ligningsarbejdet og at lette virksomhedernes arbejde med at indgive oplysninger til skattemyndighederne.

For det andet går forslaget ud på at afskaffe virksomhedernes pligt til at underrette ansatte, kunder m.v. om de oplysninger, som virksomhederne har indberettet til ToldSkat. I stedet vil ToldSkat give den enkelte adgang til de oplysninger, som er indberettet om denne fra 1. marts. Formålet med denne del af forslaget er at lette virksomhedernes administrative byrder.

For det tredje går lovforslaget ud på at ophæve opkrævningslovens bestemmelse om bødestraf i forbindelse med ikke-betaling eller for sen betaling af indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag €" de såkaldte kildeskattebøder. Forslaget skal ses som led i regeringens generelle bestræbelser på at forenkle og rationalisere skattereglerne og skatteadministrationen.

2. Gældende ret

2.1. Indsendelse af regnskabsoplysninger

Efter skattekontrollovens § 1, stk. 2, bestemmer skatteministeren efter indstilling fra Ligningsrådet, hvilke oplysninger af betydning for skatteansættelsen eller skatteberegningen selvangivelsen skal indeholde.

Endvidere afgiver Ligningsrådet efter skattekontrollovens § 1, stk. 4, indstilling til skatteministeren angående udformningen af skemaer til selvangivelsen for såvel fysiske som juridiske personer. Det gælder alle selvangivelsesblanketter samt andre blanketter, som skal vedlægges selvangivelsen, f.eks. virksomhedsskemaet. Ligningsrådet indstiller også til skatteministeren, hvilke oplysningsfelter på selvangivelsesblanketten m.v., der skønnes nødvendige til brug for skatteansættelsen eller skatteberetningen.

Efter skattekontrollovens § 3, stk. 1, skal selvangivelsespligtige, der er bogføringspligtige, inden selvangivelsesfristens udløb indgive et skattemæssigt årsregnskab for den senest afsluttede regnskabsperiode til den skattemyndighed, som skatteministeren anviser.

Foreligger selvangivelsen ikke rettidigt, kan der efter skattekontrollovens § 5 som hovedregel pålægges virksomheden et skattetillæg på 200 kr., for hver dag fristen overskrides, dog højst på 5.000 kr. i alt. Endvidere giver bestemmelsen mulighed for at fremtvinge selvangivelsen ved pålæg af daglige bøder. Endelig kan skatteansættelsen efter samme bestemmelse foretages skønsmæssigt, hvis selvangivelsen ikke foreligger på ansættelsestidspunktet.

Virksomhedernes selvangivelse består af en egentlig selvangivelsesblanket, hvor virksomheden skal afgive en række oplysninger, der er nødvendige for skatteansættelsen eller skatteberegningen, og af nogle papirbilag. Det er først og fremmest et skatteregnskab, men for mange virksomheder - ca. 120.000 - er det tillige et virksomhedsskema.

Skatteregnskabet er en detaljeret opgørelse af årets skattepligtige indkomst for virksomheden. Skattemyndighederne anvender det €" sammen med andre oplysninger, der foreligger om virksomhederne (R 75) €" som grundlag for udvælgelse af virksomheder, der skal underkastes ligning og kontrol. I praksis sker det oftest ved manuel gennemgang af materialet - en såkaldt manuel visitering - undertiden med supplement af digital udsøgning eller regnskabsanalyse.

Virksomhedsskemaet er et bilag, hvor virksomheden skal anføre udvalgte regnskabstal. Oplysningerne indtastes i et edb-system og stilles til rådighed for ligningsmyndighederne som understøttelse til visiterings- og ligningsarbejdet. Imidlertid er det erfaringen, at ligningsmedarbejdere typisk ser det detaljerede skatteregnskab som et bedre udvælgelsesgrundlag end de edb-registrerede oplysninger fra virksomhedsskemaet. Det har forringet værdien af de oplysninger, som gives i virksomhedsskemaet.

Det er i dag muligt for selvstændigt erhvervsdrivende at indgive deres selvangivelse digitalt via Internettet (TastSelv), men mindre end 10 % benytter sig af denne mulighed. En væsentlig barriere herfor er de papirbilag, som efter de gældende regler skal vedlægges selvangivelsen.

I dag står muligheden for digital indsendelse af selvangivelsen ikke åben for selskaber.

2.2. Underretningspligten efter skattekontrolloven

Efter skattekontrolloven skal arbejdsgivere foretage årlige indberetninger til ToldSkat om løn mv. til ansatte. Tilsvarende skal der foretages indberetning om andre former for vederlag for personligt arbejde.

Endvidere skal virksomheder med nærmere angivne kundemellemværender efter skattekontrolloven foretage årlige indberetninger herom til ToldSkat. Det drejer sig primært om oplysninger om renter vedrørende ind- eller udlån, om ind- og udbetalinger vedrørende pensionsordninger, om kontingenter til fagforeninger og arbejdsløshedskasser samt om værdipapirer.

Endelig skal visse offentlige myndigheder efter skattekontrolloven foretage årlige indberetninger til ToldSkat. Det drejer sig primært om oplysninger om SU-ordningen, om tilbagebetalinger af kontanthjælp og lignende, om underholdsbidrag og om tilskud fra det offentlige.

Indberetningerne skal med enkelte undtagelser ske senest den 20. januar, jf. skattekontrollovens § 9 A.

Eksempelvis skal indberetning om det fælles regnskab i visse anpartsvirksomheder, jf. skattekontrollovens § 8 S, først ske inden den 15. april, og indberetning om indbetalinger på pensionsordninger for tidligere selvstændige skal først ske senest den 1. august, jf. skattekontrollovens § 9 A, stk. 2.

Til disse indberetningspligter er der knyttet en pligt for virksomhederne og de offentlige myndigheder til at underrette den ansatte, respektive kunden m.v., om de oplysninger, der er indberettet til ToldSkat om den pågældende.

Denne underretning skal med enkelte undtagelser ske senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningerne vedrører.

2.3. Kildeskattebøderne

Efter opkrævningslovens § 17, stk. 1, nr. 3, straffes den med bøde, der forsætligt eller groft uagtsomt underlader at indbetale indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i rette tid. Dette er en undtagelse til hovedreglen om, at manglende betaling ikke er strafbar i dansk ret.

Reglen om bødestraf for ikke-betaling eller for sen betaling af indeholdt A-skat stammer oprindeligt fra kildeskattens indførsel i 1970, hvor det som noget nyt blev pålagt arbejdsgivere at indeholde A-skat i forbindelse med udbetaling af løn m.v. og efterfølgende afregne den indeholdte skat til skattemyndighederne. I forbindelse med arbejdsmarkedsbidragets indførelse i 1994 udvidedes reglen til at omfatte manglende betaling af indeholdt arbejdsmarkedsbidrag.

I praksis gives kildeskattebøder, når indeholdelse og betaling af A-skat er misligholdt i flere tilfælde, og når bøden overstiger 3.000 kr. Den gennemsnitlige bøde ved de administrativt vedtagne sager var i 2003 på ca. 15.000 kr., og det samlede bødebeløb udgjorde ca. 4 mio. kr. Det bemærkes dog i den forbindelse, at der i 2003 blev afskrevet for ca. 2,3 mio. kr. uerholdelige kildeskattebøder.

Bøden beregnes med 1 pct. pr. måned af den akkumulerede restance, hvis restancen ikke er betalt på det tidspunkt, hvor bødeforelæg fremsendes eller told- og skattemyndighedens begæring om tiltale fremsendes til anklagemyndigheden. Procentsatsen falder, jo mindre restancen er, på det tidspunkt, hvor bødeforelægget fremsendes, i forhold til den akkumulerede restance i overtrædelsesperioden. Hvis restancen er betalt på tidspunktet for fremsendelsen af bødeforelægget beregnes bøden med 0,5 pct. pr. måned af den akkumulerede restance. Der henvises til afsnit L.3.2 i ToldSkats juridiske vejledning om indeholdelse af A-skat, AM-bidrag og SP-bidrag, 2004.

Som følge af de ganske indviklede regler om beregning af kildeskattebøder, kan sagsbehandlingen være længerevarende.

3. Forslaget

3.1. Digitalisering af regnskabsoplysninger

Forslaget går ud på at skabe de rette rammer for en ordning, hvor virksomhedernes afgivelse af regnskabsoplysninger og skattemyndighedernes udvælgelse til ligning i størst muligt omfang sker digitalt. Forslaget skal ses i sammenhæng med arbejdet med modernisering af ToldSkat´s edb-systemer, der er igangsat ved aktstykke 157 af 17. maj 2004. At forslaget fremsættes nu, skyldes hensynet til tilrettelæggelse af arbejdet med systemmoderniseringen og udvikling af et nyt udsøgningssystem.

Forslaget giver virksomhederne mulighed for at opnå lettelser i arbejdet med at indsende selvangivelse og regnskabsmateriale til skattemyndighederne. Det sker ved at etablere mulighed for, at data til skattemyndighederne i videre omfang kan indsendes digitalt.

Forslaget går ud på at gøre det muligt at indarbejde regnskabsdata, der er nødvendige for skattemyndighedernes udvælgelse af ligningsegnede virksomheder, i selvangivelsen. Dette vil gøre det muligt at afskaffe virksomhedsskemaet og €" for langt hovedparten af virksomhederne - at ophæve kravet om, at der med selvangivelsen skal indsendes et skatteregnskab for virksomheden. Dog skal skattemyndighederne kunne kræve skatteregnskabet - eller dele af skatteregnskabet - indsendt, hvis virksomheden udtages til ligning. Det bemærkes, at forslaget ikke ændrer ved, at der fortsat skal bogføres og udarbejdes regnskab efter bogførings- og regnskabslovgivningens almindelige regler. Det er alene indsendelseskravet, som i denne forbindelse foreslås ændret.

Ved ændringen kommer der proportionalitet mellem de regnskabsoplysninger, som virksomhederne indsender, og de regnskabsoplysninger, som skattemyndighederne rent faktisk bruger for at udføre deres ligningsarbejde. Hertil kommer, at skattemyndighederne undgår at skulle bruge ressourcer på skatteregnskaber og virksomhedsskemaer for alle de virksomheder, der ikke underkastes ligning.

Samtidig bliver ligningsarbejdet effektiviseret. Det skal ske ved edb-udsøgning af virksomheder til ligning og ved bedre udnyttelse af de data, som ToldSkat allerede er i besiddelse af. Det er en del af systemmoderniseringen i ToldSkat, og det skal ske ved etablering af et nyt udsøgningssystem, der efter planen skal udvikles frem til forsommeren 2007.

En maskinel udsøgning vil frigøre ressourcer og fremrykke ressourcer i skatteadministrationen til den egentlige skattemæssige kontrol, idet det administrative arbejde i forbindelse med visiteringen helt eller delvist vil forsvinde for den enkelte skattemedarbejder. Det vil øge fokus på den skattemæssige kontrol samtidig med, at kontrollen kan blive mere målrettet.

For at ordningen skal være velfungerende, er det vigtigt, at det nødvendige datagrundlag er til stede, og at dataene fra virksomhederne kan indgives digitalt. Det forudsætter, at der forinden etableres mulighed for digital indgivelse af selvangivelse for alle virksomheder. Den mulighed eksisterer ikke i dag for selskaber m.v. Det er vurderingen, at papirbilagene er en væsentlig barriere for digital indgivelse af selvangivelsen, og at virksomhederne vil se digitaliseringsmuligheden som en forenkling, som kan lette deres arbejde i forbindelse med indsendelse af selvangivelse og regnskab.

Hvis alle data indsendes digitalt, og virksomhederne ikke som en del af deres selvangivelse skal udfylde og indsende papirbilag, giver det mere ideelle rammer for løsning af ligningsopgaven. Organisatorisk bliver det også nemmere at samle eller flytte ligningen af virksomheder med ensartede forhold til bestemte enheder.

På sigt vil det blive muligt for virksomhederne at indgive selvangivelse og modtage en årsopgørelse i en og samme arbejdsgang. Der vil hermed kunne ydes virksomhederne en bedre service.

Bemyndigelsen i forslaget tænkes udnyttet således, at gruppen af de største virksomheder fortsætter med at indgive papirregnskab sammen med selvangivelsen under hensyn til, at de er så store, at de hvert år skal underkastes en eller anden form for ligning. Det skal tilsvarende gælde for virksomheder, der er underlagt særlovgivningen, som f.eks. tonnagebeskatning, kulbrintebeskatning samt finansiel virksomhed. Sådanne virksomheder kan vanskeligt indpasses i det nye udsøgningssystem.

Mellemgruppen af virksomheder indgiver selvangivelse udvidet med regnskabsdata og spørgsmål om hændelser, som f.eks. om salg/køb af aktiver og omstrukturering - emner som har ligningsmæssig interesse.

Gruppen af mindste virksomheder indgiver som udgangspunkt kun selvangivelse dvs. uden supplerende regnskabsdata og skatteregnskab på papir under hensyn til, at deres regnskaber kan have en sådan karakter, at indberetning af udvalgte regnskabsdata ikke skønnes at have særlig udvælgelsesværdi.

Det forventes, at gruppen af virksomheder, der fortsat skal indgive skatteregnskab (selskaber herunder grupper underlagt særlovgivningen), vil udgøre mindre end 20.000 virksomheder. Hvis den årlige omsætningsgrænse for hvilke virksomheder, der skal indsende skatteregnskab sammen med selvangivelsen, fastsættes til et beløb på 100 mio. kr. og derover, vil ca. 5.000 virksomheder blive omfattet. Dette tal omfatter alene store selskaber og indeholder således ikke juridiske personer, som er underlagt særlovgivningen. Mellemgruppen, hvor selvangivelsen udvides med regnskabsdata, skønnes at udgøre godt 250.000 virksomheder. Endelig skønnes gruppen af mindste virksomheder at udgøre godt 200.000 virksomheder. Der henvises i øvrigt til omtalen neden for under pkt. 6.1. om de økonomiske og administrative konsekvenser af forslaget.

Planen er nærmere at udvikle et udsøgningssystem, der implementeres over en 2-årig periode, således at systemet i det første år skal fungere parallelt med den nuværende udvælgelsesprocedure (manuel visitering med udgangspunkt i skatteregnskabet). De supplerende regnskabsdata i selvangivelsen fra virksomhederne skal altså det første år ledsages af et skatteregnskab på papir.

Formålet er at afprøve og udbygge udsøgningssystemet, så der er sikkerhed for at det kan stå alene, når selvangivelsen ikke længere er vedlagt et skatteregnskab. Hertil kommer, at udsøgningssystemet det første år kun vil indeholde ét års regnskabsdata og vil ikke have optimal værdi til regnskabsanalyse (sammenligning fra år til år).

Før systemet kan iværksættes for selskaber, skal der etableres mulighed for digital indgivelse af selskabsselvangivelsen.

Hvis udsøgningssystemet som planlagt skal være udviklet i forsommeren 2007, hvor ligningen af indkomståret 2006 skal begynde, vil det være nødvendigt første gang at få de supplerende regnskabsdata fra virksomhederne i selvangivelsen for indkomståret 2005, hvor virksomhedsskemaet så kan afskaffes. I oversigtsform ser overgangen således ud:

 

Skatteregnskab

Virksomhedsskema

Supplerende regnskabsdata mv.

Indkomståret 2005

Ja

Nej

Ja

Indkomståret 2006

Nej

Nej

Ja

Indkomståret 2007

Nej

Nej

Ja

3.2. Ophævelse af underretningspligten efter skattekontrolloven

Forslaget går ud på, at virksomheder og offentlige myndigheder som udgangspunkt fritages for pligten til at underrette om indberetninger til ToldSkat.

Forslaget skal ses som led i regeringens bestræbelser på at lette de administrative byrder for erhvervslivet. Det er vurderingen, at den byrde, man pålægger virksomhederne med hensyn til at underrette borgerne om indberettede oplysninger til ToldSkat, ikke længere står mål med den nytte borgerne har af virksomhedernes underretningspligt. Det skyldes navnlig den teknologiske udvikling.

Det er væsentligt, at den enkelte borger har mulighed for at gøre sig bekendt med, hvilke oplysninger om den pågældende, der er indberettet til ToldSkat. Herved får borgeren bl.a. mulighed for at påpege eventuelle fejl i de indberettede oplysninger over for den arbejdsgiver, virksomhed eller offentlig myndighed, der har foretaget indberetningen, mulighed for at forberede selvangivelsen, og mulighed for at beregne størrelsen af eventuel restskat, således at et eventuelt procenttillæg for for sen betaling af restskat kan undgås.

Allerede i dag oplyses der om de indberettede oplysninger i forbindelse med selvangivelsen, enten i form af fortrykte oplysninger på selvangivelsesblanketten eller i form af et »servicebrev«, der fremsendes sammen med selvangivelsen. Herudover giver ToldSkat adgang til de indberettede oplysninger over Internettet fra et tidspunkt i marts måned.

Det foreslås på denne baggrund, at underretningspligten som udgangspunkt afskaffes.

Til erstatning for underretningspligten vil ToldSkat stille de indberettede oplysninger til rådighed for borgerne allerede fra den 1. marts. Ordningen er tænkt udformet således, at ToldSkat stiller oplysningerne til rådighed i elektronisk form. Herved får borgerne oplysningerne præsenteret i en samlet oversigt frem for, som det sker i dag, via et større antal rudekuverter, som borgerne selv skal huske at samle sammen til selvangivelsen.

For borgere, der ikke har adgang til Internettet, etableres der mulighed for, at oplysningerne kan rekvireres på papir via TastSelv-telefonen eller ved personlig henvendelse til myndighederne.

Ordningen indebærer, at den enkelte får adgang til disse oplysninger før skæringsdagen den 15. marts for indbetaling af restskat over 40.000 kr. uden procenttillæg.

De tiltag, som ToldSkat vil gennemføre til opfølgning på ophævelsen af virksomhedernes underretningspligt, indebærer en serviceforbedring i forhold til borgerne. Disse slipper hvert år for at skulle holde styr på et antal breve, som arbejdsgivere, pengeinstitutter, realkreditinstituttet m.v. sender borgerne til brug for deres arbejde med selvangivelsen. Borgerne vil fremover kunne finde oplysningerne i en mere brugervenlig og overskuelig form på ToldSkats hjemmeside i forhold til tidligere. Endvidere vil oplysningerne i forhold til i dag være tilgængelige allerede fra 1. marts. I og med at borgerne opnår et bedre overblik over de indberettede oplysninger, betyder det, at borgernes retssikkerhed styrkes.

Samlet set skønnes den foreslåede ordning at indebære så store fordele, at disse opvejer ulemperne ved, at den enkelte borger først vil få kendskab til de indberettede oplysninger på et senere tidspunkt end efter den gældende underretningsordning. Det gælder også ulempen ved, at den direkte kontakt om indberetningen mellem den indberetningspligtige virksomhed og kunden m.v. reduceres.

Underretningspligten over for juridiske personer vil blive etableret ved, at ToldSkat stiller oplysningerne til rådighed via Internettet.

Efter forslaget ophæves underretningspligten ikke, hvis en virksomhed m.v. først indberetter efter fristens udløb og ToldSkat ikke kan nå at lægge de for sent indberettede eller korrigerede oplysninger ud, før man den 1. marts giver elektronisk adgang til oplysningerne. ToldSkat skal have tid til at systematisere de indberettede oplysninger, så de kan præsenteres samlet for den enkelte borger fra den 1. marts. For disse virksomheder m.v., der indberetter sent, fastholdes underretningspligten således. Virksomhederne m.v. vil få en meddelelse fra ToldSkat om at indberetningen ikke er rettidig, og at virksomheden m.v. må underrette den pågældende borger om de sent indberettede oplysninger.

Der stilles derfor forslag om, at skatteministeren kan pålægge en virksomhed, der indberetter efter den 20. januar, at underrette den pågældende borger om de indberettede oplysninger inden for en nærmere angiven frist, jf. forslaget under § 1, nr. 23. Opgaven med at pålægge en virksomhed underretningspligt tænkes uddelegeret til Told- og Skattestyrelsen gennem en ændring af sagsudlægningsbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 520 af 25. juni 2002, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 241 af 28. marts 2004.

For de anpartsvirksomheder, der efter skattekontrollovens § 8 S kan indberette sent om det fælles regnskab, og for de pensionsinstitutter, der kan indberette sent om indbetalinger på pensionsordninger for tidligere selvstændige, vil den gældende underretningsordning blive opretholdt.

Det foreslås, at underretningspligten afskaffes med virkning fra og med for indberetninger vedrørende kalenderåret 2004. Det er planen, at ordningen med underretning fra ToldSkat sættes i værk fra den 1. marts 2005.

3.3. Ophævelse af kildeskattebøderne

Baggrunden for at strafsanktionere arbejdsgiverens manglende indbetaling af A-skat har været, dels at der ikke er tale om opkrævning af en endelig pålignet skat, dels at skatten ikke opkræves hos den skattepligtige, men gennem arbejdsgiveren. Man indførte derfor i sin tid særlige straffebestemmelser rettet mod arbejdsgiveren for overtrædelse af kildeskattelovens bestemmelser om indbetaling af A-skat.

Den historiske begrundelse for reglen kan imidlertid næppe siges at have samme aktualitet i dag.

Det bemærkes, at bestemmelsen i opkrævningslovens § 17, stk. 1, nr. 3, kun sanktionerer undladelsen af at indbetale A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i rette tid, hvorimod bestemmelsen ikke omfatter B-skat, moms og andre afgifter.

Manglende eller for sen betaling »straffes« allerede i dag ved pålæg af morarenter svarende til, hvad der gælder i den øvrige skatte- og afgiftslovgivning.

Manglende eller for sen betaling af tilsvar bør principielt imødegås gennem en effektiv og forebyggende kontrol- og inddrivelsesindsats (arbejdsgiverkontrol), og i sidste ende kan konkursinstrumentet, som det også er tilfældet for andre skatter og afgifter, hvor der foreligger insolvens, tages i anvendelse.

I bødeberegningssystemet udsøges på grund af de komplekse regler uforholdsmæssigt mange sager, der efter ressourcekrævende manuel behandling må henlægges som ikke bødegivende. Det er således kun relativt få af samtlige udsøgte sager, der er bødegivende.

På denne baggrund foreslås det at ophæve bestemmelsen i opkrævningslovens § 17, stk. 1, nr. 3.

4. Økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner

Lovforslaget skønnes at medføre et årligt provenutab på ca. 4 mio. kr. som følge af afskaffelsen af kildeskattebøderne. Herudover har lovforslaget ingen provenumæssige konsekvenser.

Det bemærkes, at der i 2003 blev afskrevet for ca. 2,3 mio. kr. uerholdelige kildeskattebøder. For 2001 blev der tilsvarende afskrevet for godt 1,1 mio. kr. og for 2002 for godt 1,4 mio. kr.

5. Administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

Forslaget skønnes at medføre engangsudgifter på i alt ca. 22 mio. kr., samt anvendelse af 12 årsværk.

Det skønnes, at der vil være en øget årlig belastning af ToldSkats driftsudgifter på i alt 5,3 mio. kr. Til gengæld skønnes der at komme en lettelse i den løbende administration på ca. 10 årsværk i 2005 stigende med ca. 16 årsværk årligt indtil den samlede lettelse på 172 årsværk er opnået.

Nedenfor er nærmere redegjort for fordelingen på forslagets enkelte elementer.

5.1. Digitalisering af regnskabsoplysninger

Det skønnes, at gennemførelse af muligheden for at afgive regnskabsoplysninger digitalt vil medføre engangsomkostninger på ca. 12 mio. kr. og årlige driftsudgifter på ca. 1,6 mio. kr. De med gennemførelse af digitale regnskaber forbundne udgifter forudsættes finansieret af ToldSkats bevillinger indenfor fase 1 i »systemmoderniseringspuljen«, jf. Akt. 157 af 17. maj 2004.

Det bemærkes, at omkostningsskønnet er behæftet med betydelig usikkerhed, idet systemmoderniseringen på nuværende tidspunkt er på et foreløbigt stade.

Der skønnes at medgå 2 årsværk til edb-udvikling. Gennemførelse af digitale regnskaber vil gøre det muligt at effektivisere ligningsarbejdet.

Det forventes, at 90 pct. af alle virksomheder efter en jævn indfasningsperiode på 10 år vil selvangive digitalt. De resterende 10 pct. forventes at vedblive med at anvende papirbaserede regnskaber.

Det skønnes på den baggrund, at den samlede kommunale og statslige administrative lettelse vil være ca. 16 årsværk det første år (2006), og denne lettelse vil stige med 16 årsværk pr. år, indtil den samlede skønnede besparelse efter 10 år nås med i alt 162 årsværk.

5.2. Ophævelse af underretningspligten

Ophævelse af underretningspligten skønnes at medføre engangsudgifter til systemtilretning og information mv. på i alt 10 mio. kr. Hertil kommer anvendelse af ca. 10 årsværk til besvarelse af henvendelser.

Endvidere skønnes det, at der vil være øgede driftsudgifter på årligt ca. 3,8 mio. kr. til porto og IT-drift.

Offentlige myndigheder skønnes samlet at kunne opnå en besparelse hvert år i størrelsesordenen 40 mio. kr. som følge af ophævelse af underretningspligten. Dette er skønsmæssigt beregnet ud fra de udgifter, som de offentlige myndigheder i dag skønnes at bruge på indberetning af oplysninger til ToldSkat.

5.3. Afskaffelse af kildeskattebøderne

Ophævelse af opkrævningslovens § 17, stk. 1, nr. 3, skønnes at medføre en besparelse på IT-driftsomkostningerne på ca. 0,1 mio. kr. årligt.

Endvidere skønnes afskaffelsen af kildeskattebøderne at medføre en samlet administrativ lettelse på 9-10 årsværk årligt.

6. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

6. 1. Digitalisering af regnskabsoplysninger

Forslaget betyder, at mange virksomheder hvert år slipper for at indsende et skatteregnskab til skattemyndighederne, fordi de ikke underkastes ligning. Det vurderes, at mellem 350.000 - 400.000 virksomheder derved vil kunne spare portoudgifter.

Herudover slipper ca. 120.000 virksomheder for at udarbejde og indsende et virksomhedsskema. Til gengæld skal et antal virksomheder i størrelsesordenen 250.000 €" 300.000 give flere oplysninger (regnskabsdata og besvare forskellige spørgsmål) i selvangivelsen. Samlet skønnes forslaget - for virksomhederne set under ét - at blive administrativt neutralt for virksomhederne, idet det forudsættes, at de supplerende data i selvangivelsen i omfang vil svare nogenlunde til halvdelen af de oplysninger, der i dag gives i virksomhedsskemaet.

Virksomhederne vil opnå en lettelse som følge af, at dataene til skattemyndighederne vil kunne afgives digitalt i en og samme arbejdsgang. For personligt erhvervsdrivende indebærer den digitale arbejdsgang tillige en nedsættelse af ekspeditionstiden og dermed en fremrykket årsopgørelse.

6.2. Ophævelse af underretningspligten

Indberetningspligtige virksomheder, som rettidigt indsender oplysningerne til ToldSkat, vil opnå en administrativ og økonomisk lettelse, eftersom de ikke længere behøver at underrette den, som oplysningerne vedrører, om indberetningen.

Det skønnes, at erhvervslivet årligt vil spare udgifter i størrelsesordenen knap 83 mio. kr. ved ophævelsen af underretningspligten. Dette skøn baserer sig på en test- og fokuspanelundersøgelse, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har ladet foretage.

6.3. Afskaffelse af kildeskattebøderne

Da kildeskattebøderne ikke anvendes i videre omfang i dag, vurderes det, at forslaget på dette punkt kun indebærer en mindre økonomisk og administrativ fordel for virksomhederne.

7. Administrative konsekvenser for borgerne

De elementer i forslaget, som angår digitalisering af regnskabsoplysninger og afskaffelse af kildeskattebøderne, har ingen administrative konsekvenser for borgerne.

For så vidt angår den del af forslaget, som angår ophævelse af underretningspligten efter skattekontrolloven, må det påregnes, at der i en overgangsperiode vil være borgere, som ikke er fortrolige med elektroniske hjælpemidler, og som følge heraf vil rette henvendelse til myndighederne med henblik på at få en papirudgave af de indberettede oplysninger eller på anden måde søge oplysninger om de indberettede oplysninger. Det kan ikke udelukkes, at nogle af disse borgere vil se forslaget som en administrativ belastning i forhold til den gældende retstilstand.

Forslaget indebærer, at borgerne først får kendskab til de indberettede oplysninger på et senere tidspunkt end efter den gældende underretningsordning. Det betyder, at der er kortere tid til eventuel korrektion af indberettede oplysninger, hvilket også vil kunne blive betragtet som en administrativ ulempe.

Forslaget indeholder på den anden side den serviceforbedring for borgerne, at disse slipper for hvert år at skulle holde styr på breve fra arbejdsgiver, pengeinstitutter og realkreditinstitutter m.v. om indberettede oplysninger til brug for selvangivelsen. Som følge af forslaget vil Told- og Skattestyrelsen sørge for, at de indberettede oplysninger gøres elektronisk tilgængelige for borgerne allerede fra 1. marts. Endvidere vil oplysningerne blive tilgængelige i en mere brugervenlig og overskuelig form, hvorved borgernes retssikkerhed styrkes.

Der er således i vidt omfang tale om et spørgsmål om at yde borgerne information om de fordele, som den nye ordning giver i relation til større overskuelighed over de indberettede oplysninger gennem anvendelse af de elektroniske hjælpemidler, samt at oplysningerne her kan søges fra 1. marts. Endvidere er det et spørgsmål om holdningsændring til brugen af elektroniske hjælpemidler.

8. Miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ikke miljømæssige konsekvenser.

9. Forhold til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter

10. Høring

Et udkast til lovforslaget har været sendt i høring i Advokatrådet, Akademikernes Centralorganisation, Amtsrådsforeningen i Danmark, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsdirektoratet, ATP, Børsmæglerforeningen, Centralorganisationernes Fællesudvalg, Danmarks Aktive Handelsrejsende, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskreditfond, Danmarks Statistik, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Ejendomsmæglerforening, Dansk Handel & Service, Dansk Industri, Dansk Iværksætterforening, Dansk Kunstnerråd, Dansk Landbrug, Dansk Byggeri, Danske Finansieringsselskabers Forening, Datatilsynet, Den Danske Skatteborgerforening, Ejendomsforeningen Danmark, Finansrådet, Finanstilsynet, Foreningen Registrerede Revisorer, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Foreningen Danske Revisorer, Forsikring og Pension, Frederiksberg Kommune, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Grundejernes Landsorganisation, HTS - Handel, Transport og Serviceeerhvervene, Håndværksrådet, InvesteringsForeningsRådet, It-Brancheforeningen, Kommunernes Landsforening, Københavns Fondsbørs, Københavns Kommune, Landbrugets Rådgivningscenter, Landsorganisationen i Danmark, Ledernes Hovedorganisation, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nationalbanken, Parcelhusejernes Landsorganisation, Realkreditrådet, Skattechefforeningen og Skatterevisorforeningen.

Endvidere har forslaget været sendt til høring i Told- og Skattestyrelsen og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Nedenfor kommenteres de høringssvar, som Skatteministeriet har modtaget fra ovennævnte organisationer m.v. ved høringsfristens udløb.

 

Organisation/myndighed

Bemærkninger i høringssvar

Kommentarer hertil

Advokatrådet

Ingen bemærkninger.

 

Akademikernes Centralorganisation

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Amtsrådsforeningen i Danmark,

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Arbejdsdirektoratet

Ingen bemærkninger. Oplyst at A-kassernes Samvirke heller ingen bemærkninger har til forslaget.

 

ATP

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Børsmæglerforeningen

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Centralorganisationernes Fællesudvalg

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Danmarks Aktive Handelsrejsende

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Danmarks Rederiforening

Er enig i sigtet med lovforslaget, er særlig tilfreds med, at virksomhedsskemaet afskaffes og ser også ophævelsen af virksomhedernes underretningspligt som en administrativ lettelse.

 

 

Foreslår, at udtrykkene »regnskab«, »årsregnskab« og »skattemæssigt årsregnskab« i § 3 bliver anvendt mere stringent, og at det forklares, hvad der menes med udtrykkene.

Forslaget er fulgt.

 

Foreslår, at § 3, stk. 2, opdeles.

Bestemmelsen indeholder dels en bestemmelse om muligheden for at fastsætte regler om at juridiske personer skal indgive et skattemæssigt årsregnskab, dels om hvad der sker, hvis regnskabet endnu ikke er godkendt af generalforsamlingen ved selvangivelsesfristens udløb. Da sidstnævnte bestemmelse knytter sig til de juridiske personer er det fundet praktisk at have de to bestemmelser stående sammen.

 

Stiller spørgsmålstegn ved, om forslagets § 3, stk. 2, 2. pkt., har nogen praktisk betydning. Det anføres, at en generalforsamling vel ikke bør kunne ændre et selskabs skattepligtige indkomst, der må opgøres efter skattereglerne.

Efter aktieselskabslovens § 69 og anpartsselskabslovens § 29 skal generalforsamlingen træffe afgørelse om godkendelse af årsregnskabet, om anvendelse af overskud eller dækning af tab i henhold til det godkendte regnskab og andre spørgsmål, der vedtægtsmæssigt er henlagt til generalforsamlingens afgørelse. Navnlig årsregnskabet kan have betydning for opgørelsen af selskabets indkomst, hvilket begrunder bestemmelsen i § 3, stk. 2.

 

Gør opmærksom på, at beløbsgrænserne i § 11 A, stk. 8, og § 11 D er forskellige, hvilket næppe har været tilsigtet.

Forslaget angår ikke disse bestemmelser, og det har af tidsmæssige grunde ikke været muligt at undersøge om forskellen har været tilsigtet. Skatteministeriet vil se nærmere på dette spørgsmål.

Danmarks Skibskreditfond

Ingen bemærkninger.

 

Danmarks Statistik

Peger på, at en reduktion af oplysningerne i virksomhedsskemaet vil forringe informationerne til Danmarks Statistiks erhvervsstatistik. Det vil bl.a. medføre, at antallet af stikprøver blandt virksomhederne vil skulle udvides betragteligt. Anmoder om at blive inddraget i forbindelse med fastlæggelsen af indholdet af de supplerende regnskabsdata.

Danmarks Statistiks ønske om at blive inddraget ved fastlæggelsen af indholdet af de supplerende regnskabsdata vil blive efterkommet.

Dansk Arbejdsgiverforening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Ejendomsmæglerforening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Handel & Service

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Industri

Hilser lovforslaget velkomment, da det letter virksomhedernes administrative byrder.

 

Dansk Iværksætterforening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Kunstnerråd

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Landbrug

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Dansk Byggeri

Påskønner de beskrevne intentioner bag forslaget og påpeger vigtigheden af, at det offentlige afvejer ressourcer og omkostningsforbrug ved den løbende opgavevaretagelse omkring servicering og i forbindelse med kontrol af borgerne og erhvervslivet.

 

 

Bifalder hensigten bag digitaliseringsforslaget, men anser det for vigtigt, at muligheden for indberetning på papir fastholdes i en længere periode.

Efter forslaget vil virksomhederne fortsat kunne indsende selvangivelsen evt. med de supplerende regnskabsdata i papirudgave.

 

Peger på informationsopgaven i forbindelse med digitaliseringsmuligheden og forslaget om ophævelse af virksomhedernes underretningspligt.

Ved gennemførelse af lovforslaget vil ToldSkat på forskellig måde gøre virksomhederne og borgerne opmærksom på de nye regler.

 

Ser positivt på afskaffelsen af kildeskattebøderne.

 

Danske Finansieringsselskabers Forening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Datatilsynet

Datatilsynet bemærker, at man går ud fra, at forslaget ikke tilsigter at fravige persondataloven, og at indsendelse af regnskabsoplysninger elektronisk vil ske under iagttagelse af de fornødne sikkerhedsforanstaltninger.

Udformningen af mindstekravsbekendtgørelsen vil ske under hensyntagen til reglerne i persondataloven, ligesom bekendtgørelsen vil blive forelagt Datatilsynet til udtalelse.

 

Datatilsynet henleder opmærksomheden på, at der efter persondatalovens § 57 skal indhentes en udtalelse fra tilsynet ved udarbejdelse af bl.a. bekendtgørelser , der har betydning for beskyttelsen af privatlivet i forbindelse med behandling af personoplysninger.

 

Den Danske Skatteborgerforening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Ejendomsforeningen Danmark

Ingen bemærkninger.

 

Finansrådet

Rådet er positiv over for forslaget.

 

 

Ved opfølgning på digitaliseringsforslaget lægger rådet vægt på, at dobbeltindberetning til myndighederne undgås, og at indberetningsstandarden er tidssvarende og anerkendt.

 

Vedr. ophævelsen af virksomhedernes underretningspligt støtter rådet ideen med, at virksomhederne undgår dobbeltindberetning af de pågældende oplysninger.

I forbindelse med fastlæggelsen af de supplerende regnskabsdata vil det blive sikret, at der ikke sker dobbeltindberetning til myndighederne. Endvidere vil der blive lagt vægt på, at indberetningsstandarden er tidssvarende og anerkendt.

Finanstilsynet

Ingen bemærkninger

 

Foreningen Registrerede Revisorer

Er positiv over for afskaffelsen af kildeskattebøderne og virksomhedsskemaet, men finder det ikke tilfredsstillende, at der endnu ikke er taget stilling til, hvilke regnskabsdata og spørgsmål, som selvangivelsen skal udvides med. Opfordrer til, at de supplerende regnskabsdata begrænses til det absolut nødvendige, samt at virksomhederne får information om, hvilke oplysninger, der skal afleveres, og hvornår.

Told- og Skattestyrelsen forventer, at der inden årets udgang foreligger forslag til, hvordan virksomhederne inddeles, samt hvilke regnskabsoplysninger de pågældende virksomheder skal indgive. Man er i den forbindelse meget opmærksom på, at de supplerende regnskabsoplysninger begrænses til det absolut nødvendige, ligesom man er opmærksom på, at der tilgår virksomhederne information om de ændrede regler i god tid.

 

Finder, at skønnet over de administrative lettelser for virksomhederne af at afskaffe underretningspligten er sat for højt og påpeger vigtigheden af en målrettet informationskampagne.

Told- og Skattestyrelsen vil iværksætte en målrettet informationskampagne over for borgere, arbejdsgivere, pengeinstitutter m.fl. bl.a. ved at indrykke annoncer i dagbladene samt udsende nyheds- og informationsbreve.

 

 

Forslaget er på dette punkt blevet testet af et test- og fokuspanel under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og skønnet er blevet justeret i overenstemmelse med resultat af testningen.

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

Ingen bemærkninger.

 

Foreningen Danske Revisorer

Mener, at det bør være frivilligt om virksomhederne vil afgive regnskabsoplysninger digitalt eller på papir.

Frivilligheden består efter forslaget, men forslaget lægger samtidig op til at gøre det nemmere at indsende materialet digitalt.

Forsikring og Pension

Ser positivt på ToldSkats nye service, hvorefter indberettede skatteoplysninger stilles til borgernes rådighed 1. marts

 

 

Foreslår, at indberetninger foretaget frem til den 15. februar €" i stedet for frem til den 20. januar €" fritages for underretningspligten.

Efter forslaget er det ikke tanken, at ToldSkat altid vil kræve, at virksomhederne underretter borgerne om indberettede oplysninger, når oplysningerne indberettes efter den 20. januar. Det vil f.eks. ikke ske, hvis ToldSkat €" på trods af, at indberetningen først foretages efter denne frist €" alligevel kan nå at få oplysningerne ind i den elektroniske skattemappe. Kun hvor oplysninger indberettes på et så fremskredent tidspunkt, at dette ikke kan nås, vil det kunne komme på tale at pålægge virksomheden at underrette borgeren. Det er ikke muligt nærmere at tidsfæste dette tidspunkt. Det kan variere fra det ene år til det andet og f.eks. bero på tekniske systemforbedringer.

Frederiksberg Kommune

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd

Ingen bemærkninger.

 

Grundejernes Landsorganisation

Har ikke afgivet høringssvar.

 

HTS - Handel, Transport og Serviceeerhvervene

HTS finder, at muligheden for indsendelse af regnskabsoplysninger digitalt er positiv og giver virksomhederne administrative lettelser.

 

HTS finder endvidere, at det må sikres, at den tekniske indførelse af en sådan mulighed er i overensstemmelse med virksomhedernes nuværende systemer, således at der ikke bliver tale om en opbygning af to separate systemer, hvilket vil være en administrativ byrde.

Gennemførelsen af forslaget vil betyde, at de supplerende regnskabsoplysninger kan afgives digitalt sammen med selvangivelsen via en TastSelv-løsning.

Håndværksrådet

Har ikke afgivet høringssvar.

 

InvesteringsForeningsRådet

Ingen bemærkninger.

 

It-Brancheforeningen

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Kommunernes Landsforening

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Københavns Fondsbørs

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Københavns Kommune

Ophævelsen af virksomhedernes underretningspligt betyder, at borgerne ikke længere har mulighed for at opdage eventuelle fejl, før der sker indberetning til første kørsel i hovedudskrivningen, hvor fristen er ultimo februar. Dette indebærer en øget administrativ byrde i skatteforvaltningerne. Det foreslås, at der informeres om, at borgerne retter henvendelse til de indberetningspligtige om eventuelle fejl og ikke til skattemyndighederne.

I forbindelse med gennemførelsen af forslaget vil der blive iværksat en informationskampagne, bl.a. rettet mod borgerne, således at det sikres, at borgerne retter henvendelse om fejl de rette steder. Dette vil også komme til at fremgå af skattemappen, hvor de indberettede oplysninger vises.

 

Konstaterer borgeren et f ejlindberettet tal, skal borgeren rette henvendelse til den indberetningspligtige om det, således at denne kan korrigere sin indberetning. Samtidig har skatteyderen som i dag selvangivelsespligt og skal derfor også rette tallet på selvangivelsen.

Landbrugets Rådgivningscenter

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Landsorganisationen i Danmark

Finder det uhensigtsmæssigt at ophæve virksomhedernes underretningspligt, eftersom det må være den enkelte virksomheds ansvar at underrette borgeren om indberetning af skatteoplysninger. Ansvaret for at modtage en så vigtig oplysning bør ikke lægges over på den enkelte borger.

Sigtet med lovforslaget er at lette virksomhedernes administrative byrder. For borgerne betyder forslaget ganske vist, at de aktivt må søge oplysningerne hos ToldSkat, hvis de ønsker at få kendskab til de indberettede oplysninger. På den anden side giver ToldSkat adgang til oplysningerne i en mere brugervenlige og overskuelig form. Det betyder, at borgerne ikke længere behøver at holde styr på de mange rudekuverter, de får tilsendt fra arbejdsgivere, pengeinstitutter m.fl. til brug for selvangivelsen. Forslaget indeholder således en serviceforbedring som styrker borgernes retssikkerhed.

Ledernes Hovedorganisation

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Nationalbanken

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Parcelhusejernes Landsorganisation

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Realkreditrådet

Peger på, at de administrative lettelser ved ophævelsen af underretningspligten i relation til låneforhold kun kan opnås, hvis låntagerne får et serviceniveau svarende til det, som i dag er knyttet til en traditionel årsopgørelse fra en långiver. I modsat fald, må der forventes et væsentlig større antal henvendelser fra låntagere til långivere med henblik på afklaring af eventuel usikkerhed.

 

Rådet finder, at det er væsentligt, at ToldSkat har mulighed for at bistå borgere, der ikke er fortrolige med de moderne kommunikationsformer.

De forhold som Realkreditrådet peger på, kan formentlig få nogle realkreditinstitutter til fortsat at sende deres kunder årsopgørelser. Afgørende er imidlertid, at dette ikke skyldes et lovkrav, men ydes som en service fra realkreditinstituttets side.

 

Et fokuspanel under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har undersøgt, i hvilken udstrækning pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber vil opretholde en årlig underretning af deres kunder om indberettede oplysninger til ToldSkat på trods af underretningspligtens ophævelse. Undersøgelsen vil tilgå Folketingets Skatteudvalg.

 

Dog vil det ikke kunne afhjælpe den ulempe, at oplysningerne ikke kan dirigeres til en administrator. Virksomheder og foreninger vil fortsat have brug for årsopgørelser fra långiver til afstemningsformål.

Indberetninger med ejerstatuskode 2 vil heller ikke fremgå af den fortrykte selvangivelse, og for disse kunder vil det være meget uklart, om der er foretaget en indberetning og i givet fald, hvem der kan rekvirere specifikationen.

Det er korrekt, at indberetninger med ejerstatuskode 2 (konti med mere end 2 ejere) ikke vil fremgå af den fortrykte selvangivelse. Det er heller ikke meningen, at lovforslaget skal ændre ved det forhold. Indberettede oplysninger vedr. konti med ejerstatuskode 2 vises imidlertid i skattemappen ligesom alle andre indberettede oplysninger.

 

Yderligere oplysninger, som ikke er defineret i ToldSkat's indberetningssystemer, vil ikke kunne tilgå kunderne, f.eks. servicebudskaber.

 

Skattechefforeningen

Har ikke afgivet høringssvar.

 

Skatterevisorforeningen

Foreningen hilser forslaget om at afskaffe virksomhedsskemaet og samtidig udvide selvangivelsesblanketten med regnskabsdata og hændelsesoplysninger velkommen.

 

 

Dog findes forslaget om at ophæve kravet om, at der med selvangivelsen skal indsendes et skatteregnskab for virksomheden for vidtgående. Foreningen ser hellere, at kravet om indsendelse af skatteregnskabet bibeholdes €" i det mindste til der er skabt en sikker og levedygtig elektronisk løsning €" men at der skabes teknisk mulighed for at indsendelsen kan ske i elektronisk form som det sker i dag for en række landbrugere. Foreningen sætter i den forbindelse spørgsmålstegn ved, om en implementeringsperiode på 2 år er tilstrækkelig.

Hensigten bag forslaget er at lette virksomhedernes administrative byrder uden at det går ud over skattekontrollen. En hensigtsmæssig udformning af et elektronisk udsøgningssystem vil efter ministeriets opfattelse fuldt ud kunne erstatte den manuelle visitering og udsøgning, som ligningsmyndigheder i dag ofte bruger uforholdsmæssig mange ressourcer på, og som mange lande, som f.eks. Sverige, Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand, Holland og Irland har forladt til fordel for elektroniske løsninger.

 

Hvis pligten til at vedlægge skatteregnskabet afskaffes, er der desuden en reel risiko for, at der bevidst afgives forkerte og urigtige selvangivelsesoplysninger og regnskabsdata. Den præventive effekt mistes.

Heller ikke det præventive hensyn sættes efter ministeriets opfattelse over styr. Det bemærkes, at den erhvervsdrivende altid vil kunne blive bedt om at indsende et skatteregnskab.

 

 

Ministeriet deler heller ikke foreningens skepsis med hensyn en implementeringsperiode på 2 år. Udsøgningsgrundlaget vil selvsagt blive styrket med årene, men en 2-årig periode findes forsvarlig. Skatterevisorforeningen vil naturligvis blive indbudt til at deltage i fastlæggelsen af de supplerende regnskabsdata, ligesom foreningen vil blive inddraget ved etableringen af udsøgningssystemet.

 

Endvidere vil det afstedkomme ekstra ulejlighed for de virksomheder, der udsøges til ligning. Først skal skatteregnskabet indkræves og først herefter kan det afgøres, hvilket dokumentationsmateriale, virksomheden skal indsende.

Betragtningen bag forslaget er, at myndighederne kun skal indkræve oplysninger fra virksomhederne som er nødvendige for ligning og kontrol. Det skønnes, at under 20 pct. af virksomhederne efter forslaget vil blive besværet med at skulle indsende skatteregnskabet til myndighederne. Vurderingen er, at det ikke i alle tilfælde vil være nødvendigt at indkræve et skatteregnskab, før det afgøres hvilke forhold og materiale, man ønsker at se. Set i forhold hertil opnår altså mere en 80 pct. af virksomhederne en umiddelbar administrativ lettelse. Set i dette lys forekommer det administrative besvær for en virksomhed, som overvejes udtaget til kontrol, at være til at leve med.

 

Endelig vil afskaffelsen af pligten til indsendelse af skatteregnskabet svække kontrollen af virksomhedsordningen.

Mindstekravsbekendtgørelsens kapitel 5 indeholder i dag en række oplysningskrav i relation til erhvervsdrivende, der anvender virksomhedsordningen. Til sikring af kontrollen af disse personer kan det overvejes, at stille krav om særskilte supplerende regnskabsdata for denne gruppe €" dog således at antallet af oplysninger begrænses i forhold til i dag.

Told- og Skattestyrelsen

Foreslår, at det i bemærkningerne til § 1, nr. 1, præciseres, at det er alle, der er omfattet af bogføringslovens § 1, som er omfattet af udtrykket »erhvervsdrivende virksomheder«.

Præciseringen er foretaget i bemærkninger til lovforslaget.

 

Efter lov om fonde og visse foreninger skal skattemyndigheden udlevere regnskaber og vedtægtsændringer til Civilretsdirektoratet, når der anmodes herom og uden vederlag, samt til offentligheden mod betaling. Dette kan ikke lade sig gøre, når regnskabet ikke længere indsendes til skattemyndighederne.

Justitsministeriet og Civilretsdirektoratet er orienteret om forslaget. Fondslovgivningen vil ved lejlighed blive konsekvensændret på dette punkt.

 

Gør i relation til forslaget til § 3, stk. 2, 2. pkt., opmærksom på, at ikke alle juridiske personer har en generalforsamling og forslår, at bestemmelsen om, at der senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse skal gives skattemyndighederne meddelelse om beslutning om regnskabet, udvides til at omfatte anpartsselskaber, der ikke behøver at beslutte regnskabet på en generalforsamling.

Efter anpartsselskabslovens § 28 udøves anpartshavernes ret til at træffe beslutninger i selskabet på generalforsamlingen, medmindre anpartshaverne er enige om at træffe beslutninger på anden måde. Bestemmelsen i § 3, stk. 2, 2. pkt., er en videreførelse af gældende ret og gælder såvel aktieselskaber som anpartsselskaber. Det har ikke været muligt inden for de tidsmæssige rammer at vurdere implikationerne af styrelsens forslag, herunder i forhold til pålæggelsen af skattetillæg. Skatteministeriet vil arbejde videre med forslaget.

 

Styrelsen foreslår endelig en række ændringer af bemærkningerne til de administrative konsekvenser af forslaget.

Bemærkningerne til de administrative konsekvenser af lovforslaget er justeret på baggrund heraf.

Sammenfatning af økonomiske og administrative konsekvenser

 

Positive konsekvenser

Negative konsekvenser

Økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner

Ingen

Afskaffelsen af kildeskattebøderne skønnes at medføre et årligt provenutab på ca. 4 mio. kr. I 2003 blev der dog afskrevet for 2,3 mio. kr. i uerholdelige kildeskattebøder.

Administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

Besparelserne vedr. digitaliseret regnskabsindsendelse skønnes at udgøre 16 årsværk i 2006 stigende med 16 årsværk pr. år indtil den samlede skønnede besparelse efter 10 år nås med i alt 162 årsværk. Offentlige myndigheder sparer årligt skønsmæssigt 40 mio. kr. ved ophævelse af underretningspligten. En afskaffelse af kildeskattebøderne vil medføre IT-besparelser på ca. 100.000 kr. årligt samt give en samlet administrativ lettelse på 9-10 årsværk.

Gennemførelsen af muligheden for at afgive regnskabsoplysninger digitalt vil medføre engangsomkostninger på ca. 12 mio. kr. og årlige driftsudgifter på 1,6 mio. kr., jf. Akt. 157 af 17. maj 2004. Der skønnes at medgå 2 årsværk til edb-udvikling. Ophævelsen af underretningspligten skønnes i ToldSkat at medføre engangsudgifter til systemtilretning, information og besvarelse af henvendelser på i alt ca. 10 mio. kr. og 10 årsværk til besvarelse af henvendelser. Endvidere skønnes der, at blive tale om øgede driftsudgifter på ca. 3,8 mio. kr. årligt til porto i ToldSkat og IT-drift.

Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Muligheden for indsendelse af regnskabsoplysninger digitalt betyder en portobesparelse for 350.000-400.000 virksomheder. Endvidere giver digitaliseringen en administrativ lettelse. Ophævelse af underretningspligten skønnes at betyde en årlig udgiftsbesparelse for virksomhederne på knap 83 mio. kr. Afskaffelse af kildeskattebøderne skønnes kun at indebære en mindre økonomisk og administrativ fordel for virksomhederne.

Ingen

Administrative konsekvenser for borgerne

Borgerne slipper for at holde styr på breve fra arbejdsgivere, pengeinstitutter m.fl., men vil kunne fra 1. marts søge på indberettede oplysninger i en mere overskuelig og brugervenlig udgave af den elektroniske skattemappe. Forslaget indeholder således en serviceforbedring, som styrker borgernes retssikkerhed.

Ophævelsen af underretnings-pligten indebærer, at borgerne aktivt må søge oplysninger om indberettede tal. Endvidere er der mindre tid til at korrigere forkert indberettede tal.

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Efter skattekontrollovens § 1, stk. 2, skal selvangivelsen indeholde oplysninger af betydning for skatteansættelsen eller skatteberegningen. I selvangivelsen kan der altså kun kræves oplysninger, der har betydning for, at der kan ske skatteansættelse og skatten kan beregnes.

Det foreslås, at bestemmelsen ændres, så der i selvangivelsen også kan kræves oplysninger til brug for skattemyndighedernes udvælgelse af virksomheder til ligning.

Bemyndigelsen tænkes udnyttet i mindstekravsbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 1068 af 17. december 1999, som senest er ændret ved bekendtgørelse nr. 245 af 2. april 2004.

Der kan være behov for at skelne mellem konkrete regnskabsoplysninger til regnskabsanalyse mv. (omsætning, vareforbrug, private andele, virksomhedsordning m.v.) og oplysninger om hændelser i virksomheden (salg/køb af aktiver, omstrukturering, eventuel revisorerklæring m.v.) Selvangivelsen skal således både udvides med beløbsfelter og med spørgsmål, som virksomheden kan svare ja eller nej til.

Endvidere skal datagrundlaget kunne ændres, så der er mulighed for at rette fokus mod bestemte regnskabsforhold, f.eks. bestemte udgiftsarter eller bestemte afskrivninger. Det betyder, at der skal være mulighed for at ændre i datagrundlaget fra år til år.

Ændringen er nødvendig, fordi langt de fleste virksomheder efter forslaget ikke længere skal sende et skatteregnskab med årets selvangivelse, jf. bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 3.

Begrebet »erhvervsdrivende virksomheder« skal forstås således, at det omfatter alle fysiske eller juridiske personer, som er nævnt i bogføringslovens § 1. Begrebet omfatter f.eks. også forældres virksomhed med udlejning af lejlighed til deres børn.

Til nr. 2

Elproduktionsvirksomheder, der er omfattet af § 57, stk. 1, nr. 1, i lov nr. 375 af 2. juni 1999 om elforsyning, med en elproduktion i indkomståret på under 10 MW eleffekt kan efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 2, stk. 3, i stedet for at indgive en egentlig selvangivelse opfylde selvangivelsespligten ved at indgive virksomhedens årsregnskab inden selvangivelsesfristens udløb. Efter bestemmelsens 2. pkt. finder § 3, stk. 1, 2. pkt., om meddelelse til skattemyndighederne om godkendelse af årsregnskab af generalforsamlingen efter selvangivelsesfristens udløb i så fald tilsvarende anvendelse.

Forslaget indeholder en konsekvensændring som følge af forslaget i § 1, nr. 3, til hvis bemærkninger der henvises.

Til nr. 3

I henhold til skattekontrollovens § 3, stk. 1, skal selvangivelsespligtige, der er bogføringspligtige, inden selvangivelsesfristens udløb indgive et skattemæssigt årsregnskab for den senest afsluttede regnskabsperiode til skattemyndighederne.

Efter bestemmelsen i § 3, stk. 1, 2. pkt., skal der €" såfremt et årsregnskabet for en juridisk person endnu ikke er godkendt af generalforsamlingen på indgivelsestidspunktet - senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse gives den skattemyndighed, som skatteministeren anviser, meddelelse om generalforsamlingens beslutning vedrørende årsregnskabet.

Efter § 3, stk. 2, kan skatteministeren efter indstilling fra Ligningsrådet fastsætte regler om det regnskabsmæssige grundlag for og udarbejdelsen af det i stk. 1 nævnte skattemæssige årsregnskab og om den form, hvori regnskabs- og selvangivelsesoplysningerne skal afgives.

Endelig fremgår det af § 3, stk. 3, at såfremt et skattemæssigt årsregnskab ikke er indsendt rettidigt eller udarbejdet i overensstemmelse med regler, der er fastsat efter stk. 2, finder § 5, stk. 2 og 3, om fremtvingelse af selvangivelse ved pålæg af daglige bøder og skønsmæssig ansættelse tilsvarende anvendelse. Er en meddelelse €" som nævnt i stk. 1, 2. pkt. - ikke givet rettidigt, og medfører generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet en forhøjelse af den indkomst, hvoraf skatten beregnes, finder bestemmelsen § 5, stk. 1, om skattetillæg tilsvarende anvendelse.

Det foreslås, at bestemmelsen i § 3 ændres, således at skatteministeren efter indstilling fra Ligningsrådet kan fastsætte regler, hvorefter erhvervsdrivende virksomheder skal udarbejde et skattemæssigt årsregnskab som grundlag for selvangivelsen, og om det regnskabsmæssige grundlag for dette årsregnskab.

Begrebet »erhvervsdrivende virksomheder« skal som anvendt i forslagets § 1, nr. 1, forstås således, at det omfatter alle fysiske eller juridiske personer, som er nævnt i bogføringslovens § 1.

Begrebet »skattemæssigt årsregnskab« skal forstås som det regnskab, der viser virksomhedens skattemæssige resultat med skattemæssige specifikationer og opgørelser. Dette kan for selskabers vedkommende være årsregnskabet med de nødvendige skattemæssige korrektioner. Af mindstekravsbekendtgørelsens § 3, jf. bekendtgørelse nr. 1068 af 17. december 1999, som senest er ændret ved bekendtgørelse nr. 245 af 2. april 2004, fremgår det, at det (skattemæssige) årsregnskab skal være udarbejdet efter skattemæssige principper eller bilagt nødvendige skattemæssige korrektioner og specifikationer. De generelle og specielle krav til det skattemæssige årsregnskab fremgår i øvrigt af mindstekravsbekendtgørelsens kapitel 3.

I modsætning til begrebet »det skattemæssige årsregnskab« er det årsregnskab, som skal udarbejdes efter årsregnskabsloven eller tilsvarende driftsøkonomiske regnskab i bestemmelsen betegnet med udtrykket »regnskab«.

Bestemmelsen i forslaget til den nye § 3, stk. 1, giver skatteministeren mulighed for at fastsætte regler om, hvad den erhvervsdrivende virksomhed skal indsende ud over selvangivelsen.

Endvidere foreslås det med den nye affattelse af bestemmelsen i § 3, stk. 2, at skatteministeren tilsvarende efter indstilling fra Ligningsrådet kan fastsætte regler om, at juridiske personer inden selvangivelsesfristens udløb skal indgive et skattemæssigt årsregnskab.

Bestemmelsen giver skatteministeren mulighed for at fastsætte regler om, hvem (juridiske personer), der skal indgive et skattemæssig årsregnskab.

Bestemmelserne tænkes udmøntet i mindstekravsbekendtgørelsen som nævnt ovenfor.

Det vil af mindstekravsbekendtgørelsen fremgå, hvilke regnskabskrav der stilles til det regnskab, der kan kræves fremlagt. Tanken er at udvide selvangivelsen med regnskabsdata, således at skattemyndighederne kun har behov for at se skatteregnskabet for de virksomheder, som udtages til ligning.

For at kunne selvangive en skattepligtig indkomst, skal virksomhederne fortsat udarbejde et skatteregnskab. Dog behøver virksomhederne ikke at udarbejde et fuldt færdigt regnskab med alle specifikationer, der følger af mindstekravsbekendtgørelsen. De skal blot kunne dannes, hvis skattemyndighederne anmoder om at se skatteregnskabet.

I øvrigt indeholder forslaget med den nye affattelse af bestemmelserne i § 3, stk. 3 og 4, en tillempet videreførelse af de gældende reglerne om meddelelse til skattemyndighederne om, at et årsregnskab ikke er godkendt af generalforsamlingen ved selvangivelsesfristens udløb, samt om virkningerne af ikke rettidig eller fyldestgørende indsendelse af skatteregnskabet m.v. I mindstekravsbekendtgørelsen vil der blive fastsat bestemmelser om fristen for indsendelse af skatteregnskabet.

Til nr. 4

Efter skattekontrollovens § 7 skal enhver, der i det foregående år i sin virksomhed har foretaget udbetaling eller godskrivning af løn og anden A-indkomst m.v., til brug ved skatteligningen og skatteberegningen hvert år uden opfordring give oplysning om beløbene til de statslige told- og skattemyndigheder.

Efter bestemmelsens stk. 7 skal den oplysningspligtige underrette indkomstmodtageren eller dennes dødsbo om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om indkomstmodtageren. Underretningen til indkomstmodtageren eller dennes dødsbo skal ske senest 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningerne vedrører.

Efter forslaget ophæves underretningspligten for den indberetningspligtige efter bestemmelsen i stk. 7. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 5

Der er alene tale om en redaktionel ændring som følge af forslaget i § 1,nr. 4.

Til nr. 6

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 7 A skal alle, der i det foregående kalenderår i deres virksomhed har foretaget udbetaling eller godskrivning af honorarer, provision m.v., der ikke er A-indkomst , hvert år uden opfordring foretage indberetning om beløb og modtager til de statslige told- og skattemyndigheder. Endvidere skal alle, der i det foregående kalenderår som led i et ansættelses- eller aftaleforhold eller som led i valg til en tillidspost har ydet skattepligtige fordele som nævnt i ligningslovens § 16, uden at der er betalt fuldt vederlag derfor, foretage indberetning herom.

Efter bestemmelsen i stk. 4, finder § 7, stk. 2-8, tilsvarende anvendelse.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 1, nr. 4.

Til nr. 7

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 7 B skal bestyrelser for fonde og foreninger, der er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven eller pensionsafkastbeskatningsloven, hvert år til brug for skatteligningen uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om størrelsen af den samlede uddeling foretaget i det foregående kalenderår.

Efter bestemmelsen i stk. 4 finder reglerne i § 7, stk. 4-7, tilsvarende anvendelse.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 1, nr. 4 .

Til nr. 8

Efter skattekontrollovens § 7 C skal alle, der i det forudgående kalenderår som led i deres virksomhed har ydet et vederlag i form af, at der er stillet en bil til rådighed for privat benyttelse eller i form af, at der er stillet en sommerbolig, en lystbåd eller en helårsbolig til rådighed, når vederlaget er ydet til en direktør eller anden medarbejder med væsentlig indflydelse på egen aflønningsform, foretage indberetning herom til de statslige told- og skattemyndigheder. Endvidere skal der foretages indberetning om udbytte af denne karakter, der er udloddet til en hovedaktionær.

Efter bestemmelsen i stk. 3 finder bestemmelserne i § 7, stk. 3-8, tilsvarende anvendelse.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 1, nr. 4.

Til nr. 9

Efter skattekontrollovens § 7 D skal kommunerne til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det foregående kalenderår modtagne tilbagebetalinger af kontanthjælp og introduktionsydelse m.v. efter kapitel 12 i lov om aktiv socialpolitik eller kapitel 7 i integrationsloven, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler.

Efter bestemmelsen i stk. 3 skal den indberetningspligtige kommune senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den enkelte tilbagebetaler om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 7 D, stk. 3. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 10

Efter skattekontrollovens § 7 G skal kuratorer hvert år til de statslige told- og skattemyndigheder indberette identiteten på anmeldte fordringshavere i konkursboer, der i det foregående kalenderår har fået udloddet dividende, størrelsen af dividenden og identiteten af det konkursbo, hvorfra udlodningen sker.

Efter bestemmelsen i stk. 4 skal kuratorer senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de oplysninger, der er indberettet til de statslige told- og skattemyndigheder om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 7 G, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 11

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 7 J skal enhver, der som led i sin virksomhed i det foregående kalenderår har ydet vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold, oplyse de statslige told- og skattemyndigheder om adressen på den ansattes arbejdsplads og den periode, den pågældende har været ansat.

Efter bestemmelsens stk. 2 finder bestemmelserne i § 7, stk. 5 og 7, tilsvarende anvendelse.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 1, nr. 4.

Til nr. 12

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 A skal Socialministeriet til brug for skatteligningen hvert år til de statslige told- og skattemyndigheder oplyse om de i det foregående kalenderår modtagne fleksydelsesbidrag efter lov om fleksydelse.

Efter stk. 2 skal den, hvorom indberetning skal foretages, oplyse Socialministeriet om sin identitet, herunder CPR-nummer, og efter stk. 4 skal Socialministeriet senest den 1. februar i det kalenderår, hvor indberetningen udløber, underrette den, hvorom indberetningen er foretaget, om de oplysninger, der er indberettet til de statslige told- og skattemyndigheder om denne.

Forslaget er alene en konsekvens af, at fleksydelsesordningen er blevet overflyttet fra Socialministeriet til Beskæftigelsesministeriet.

Til nr. 13

Som nævnt i bemærkningerne til § 1, nr. 12, skal Socialministeriet efter den gældende bestemmelse i skattekontrollovens § 8 A, stk. 4, senest den 1. februar i det kalenderår, hvor indberetningsfristen udløber, underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de oplysninger, der er indberettet til de statslige told- og skattemyndigheder om denne vedr. fleksydelsesbidrag.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 A, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 14

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 B skal forsikringsselskaber hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysninger til identifikation af forsikringstager samt oplysning om forsikringspræmier og indskud m.v.

Efter bestemmelsen i stk. 6 fastsætter skatteministeren regler om, at forsikringsselskaber, pensionskasser og andre, der forvalter pensionsordninger skal underrette ejeren af forsikringen eller pensionsordningen (forsikringstageren) om de oplysninger om præmier og indskud, som skal indberettes samt fastsætter en frist for denne underretning.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 B, stk. 6. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 15

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 F skal banker og sparekasser m.v., der forvalter pensionsordninger, som omfattes af afsnit I i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v., hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysninger til identifikation af ejeren af pensionsordningen samt oplysning om ordningernes nærmere indhold, om indbetalte bidrag, indskud og udbetalinger m.v.

Efter bestemmelsen i stk. 4 fastsætter skatteministeren regler om, at pengeinstituttet m.v. skal underrette ejeren af ordningen (kontohaveren) om de oplysninger om bidrag og indskud, som skal indberettes samt fastsætter en frist for denne underretning.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 F, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 16

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 H skal banker, sparekasser, andelskasser, bankierer, vekselerere, advokater og andre, der modtager indskud til forrentning, til brug ved skatteligningen hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om størrelsen af ydede eller godskrevne renter eller andet afkast til de enkelte kontohavere i det foregående år, dato for rentetilskrivningen m.v. samt størrelsen af det indestående beløb ved udløbet af det foregående år.

Efter bestemmelsen i stk. 5 skal den oplysningspligtige underrette kontohaveren om størrelsen af de beløb, der skal indberettes. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen til kontohaveren også skal indeholde meddelelser vedrørende særlige ejerforhold til kontoen. Underretning til kontohaveren skal ske senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 H, stk. 5. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 17

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 P skal den, der som led i sin virksomhed yder eller formidler lån mod forrentning, til brug for skatteligningen foretage årlige indberetninger til de statslige told- og skattemyndigheder herom. Det samme gælder renter ved for sen betaling, der er fastsat efter § 2 i lov nr. 939 af 27. december 1991 om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves eller inddrives af amtskommuner eller kommuner. Endvidere kan skatteministeren efter stk. 3 fastsætte særlige regler for indberetningen af renter på studielån, herunder særligt de renter, der er påløbet, indtil afdragsordningen påbegyndes.

Efter bestemmelsen i stk. 6 skal den oplysningspligtige inden 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette låntageren om de indberettede oplysninger. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen skal indeholde andre oplysninger om lånet.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 P, stk. 6. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 18

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 Q skal banker, sparekasser, andelskasser, finansieringsselskaber, vekselerere, bankierer, advokater og andre, der som led i deres erhverv modtager pantebreve med pant i fast ejendom i depot til forvaltning, til brug ved skatteligningen hvert år uden opfordring indberette oplysninger om renter og kursværdi af restgæld til de statslige told- og skattemyndigheder.

Efter bestemmelsen i stk. 4 skal den oplysningspligtige inden 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette låntageren og depothaveren om de indberettede oplysninger. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen skal indeholde andre oplysninger om de deponerede pantebreve.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 Q, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 19

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 T skal faglige foreninger som nævnt i ligningslovens § 13 til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de for det foregående kalenderår modtagne indbetalinger fra medlemmer, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler.

Efter bestemmelsen i stk. 4 skal den indberetningspligtige inden den 1. februar i indberetningsåret underrette det enkelte medlem om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 T, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 20

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 U skal arbejdsløshedskasser, der er godkendt af arbejdsministeren i henhold til § 31 i lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m.v., til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de for det foregående kalenderår modtagne indbetalinger fra medlemmer, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler.

Efter bestemmelsen i stk. 4 skal den indberetningspligtige inden den 1. februar i indberetningsåret underrette det enkelte medlem om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 U, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 21

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 V skal Finansstyrelsen til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det foregående kalenderår modtagne indbetalinger af beløb som nævnt i § 19 a, stk. 1, litra b og c, § 46, stk. 1, litra c og § 46 a, stk. 1, litra b, i lov om arbejderboliger på landet og i § 9 i bekendtgørelse nr. 662 af 14. august 1997 om statshusmandsbrug m.m. og jordrente.

Efter bestemmelsen i stk. 4 skal Finansstyrelsen senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 8 V, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 22

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 8 X skal banker, sparekasser, andelskasser, finansieringsselskaber, realkreditinstitutter, værdipapircentraler, advokat og andre, der betaler eller godskriver indkomst fra opsparing i Danmark eller andre lande til umiddelbar fordel for en fysisk person, som ikke er fuldt skattepligtig, hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysninger om betalinger m.v. i det foregående år.

Efter bestemmelsen i stk. 6 gælder § 8 H, stk. 3-5, tilsvarende for indberetningspligt efter bestemmelserne i § 8 X, stk. 1-4.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 1, nr. 16.

Til nr. 23

Forslaget giver skatteministeren bemyndigelse til at pålægge en virksomhed, der indberetter til ToldSkat efter 20. januar, at underrette den, som de indberettede oplysninger vedrører, om det indberettede inden for en nærmere angiven frist. Kompetencen tænkes uddelegeret til Told- og Skattestyrelsen gennem en ændring af sagsudlægningsbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 520 af 25. juni 2002, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 241 af 28. marts 2004.

Baggrunden for denne bestemmelse er, at nogle af de oplysninger, der kommer efter fristens udløb (20. januar) kan nå at blive medtaget, inden der »åbnes« for oplysningerne i ToldSkats elektroniske skattemappe, og det vil være en fordel, at så mange som muligt er medtaget. Derfor vil der alene blive pålagt underretningspligt i de tilfælde, hvor ToldSkat ikke kan nå at medtage oplysningerne i den elektroniske skattemappe.

Såfremt den underretningspligtige i denne situation undlader rettidigt at opfylde pålægget, kan vedkommende straffes med bøde efter skattekontrollovens § 14, stk. 2.

Til nr. 24

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 9 B skal den, der som led i sin virksomhed modtager aktier i depot til forvaltning, hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om det udbytte af deponerede børsnoterede aktier m.v., der er udloddet i det foregående kalenderår.

Efter stk. 2 skal selskaber og foreninger m.v., som har pligt til at indeholde udbytteskat i henhold til kildeskattelovens § 65, hvert år foretage indberetning om det udbytte af unoterede aktier m.v., der er udloddet i det forudgående kalenderår.

Efter bestemmelsen i stk. 7 skal den indberetningspligtige senest den 1. februar i indberetningsåret underrette modtagerne af udbyttet om de oplysninger, der er indberettet til told- og skattemyndighederne om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 9 B, stk. 7. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 25

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 10 skal den, der som led i sin virksomhed modtager aktier i depot til forvaltning, hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det forudgående kalenderår deponerede børsnoterede aktier m.v., såfremt deponeringen er foretaget for en person.

Efter bestemmelsens stk. 3 skal den, der som led i sin virksomhed formidler handel med aktier, tilsvarende hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om afståelser af børsnoterede aktier m.v. formidlet i det forudgående kalenderår, når afståelsen er formidlet for en person.

Efter bestemmelsen i stk. 6 skal den indberetningspligtige senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den, hvorom indberetning skal foretages, om de oplysninger, der er indberettet til told- og skattemyndighederne om denne.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 10, stk. 6. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 26

Efter bestemmelsen i skattekontrollovens § 10 A skal offentlige kasser, realkreditinstitutter, værdipapircentraler, aktieselskaber, banker, sparekasser, andelskasser, investeringsforeninger, vekselerere og andre, som indløser rentekuponer eller tilskriver renter vedrørende obligationer, til brug ved skatteligningen mindst én gang årligt uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om beløbsstørrelsen af den enkelte obligationsejers indløste rentekuponer eller tilskrevne renter det foregående år og om den pågældende obligations betegnelse og kursværdi ved samme års udløb m.v.

På samme måde skal oplysning gives om indfrielse af udbyttekuponer vedrørende investeringsbeviser i investeringsforeninger eller tilskrivning på indskud i kontoførende investeringsforeninger samt investeringsbevisernes respektive den kontoførende investeringsforenings betegnelse, herunder art og virke, og kursværdien ved årets udgang.

Efter bestemmelsen i stk. 4 drager indløsningsstedet eller det kontoførende institut omsorg for, at ejeren underrettes om de oplysninger, der skal indberettes. Underretning til ejeren skal ske senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen til ejeren også skal indeholde meddelelser vedrørende særlige ejerforhold til obligationen m.v. eller den indløste rente- eller udbyttekupon.

Forslaget går ud på at ophæve bestemmelsen i § 10 A, stk. 4. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 27

Efter skattekontrollovens § 10 B, stk. 1, skal der gives de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om overdragelse af obligationer og rentekuponer, herunder oplysning om overdragelse af obligationer, der er udstedt uden pålydende rente eller med en pålydende rente under mindsterenten. Det samme gælder om overdragelse af investeringsbeviser og udbyttekuponer vedrørende sådanne samt om hævninger, herunder om tidspunktet for den enkelte hævning, af indestående i en kontoførende investeringsforening, samt den til den enkelte hævning svarende del af urealiseret fortjeneste eller tab på den kontoførende investeringsforenings værdipapirer på tidspunktet for hævningen. Oplysningspligten efter 3. pkt. kan pålægges den, der formidler overdragelsen, eller erhververen eller overdrageren. Efter 4. pkt. kan der pålægges formidleren pligt til at underrette parterne om de oplysninger, der skal indberettes til de statslige told- og skattemyndigheder. Efter 5. pkt. kan der pålægges parterne pligt til at oplyse personnummer m.v. som nævnt i § 10 A, stk. 3 og 5.

Forslaget går ud på at ophæve ovennævnte bestemmelse i 4. pkt. om, at der kan pålægges formidleren pligt til at underrette parterne om de oplysninger, der skal indberettes til de statslige told- og skattemyndigheder. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2.

Til nr. 28

Som nævnt i bemærkningerne ovenfor til § 1, nr. 27, kan der i de situationer, som er omfattet af § 10 B, stk. 1, efter 5. pkt. pålægges parterne pligt til at oplyse personnummer m.v. som nævnt i § 10 A, stk. 3 og 5.

I konsekvens af, at § 10 A, stk. 4, foreslås ophævet, jf. bemærkningerne ovenfor til § 1, nr. 27, foreslås henvisningen i § 10 B, stk. 1, 5. pkt. ændret.

Til nr. 29

Efter skattekontrollovens § 10 C, 1. pkt., fastsætter skatteministeren nærmere regler om, hvilke værdipapirer der omfattes af den i § 10 A, § 10 B og § 11 B omhandlede oplysningspligt og underretningspligt. Efter bestemmelsens 2. pkt. kan skatteministeren, når praktiske forhold taler derfor, og oplysningen har mindre betydning for skattekontrollen, fritage for eller lempe oplysningspligten for enkelte eller grupper af oplysningspligtige eller for enkelte eller grupper af obligationsejere m.v. Efter 3. pkt. kan skatteministeren under tilsvarende omstændigheder fritage for eller lempe underretningspligten.

Forslaget går ud på at lade udtrykket »underretningspligt« udgå af 1. pkt. samt at ophæve 3. pkt. Der henvises til de almindelige bemærkninger under pkt. 3.2 .

Til § 2

Til nr. 1

Ændringen er alene af redaktionel karakter.

Til nr. 2

Efter opkrævningslovens § 17, stk. 1, nr. 3, straffes med bøde den, der forsætligt eller groft uagtsomt underlader at indbetale indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i rette tid.

Forslaget går ud på at ophæve denne bestemmelse. Der henvises til omtalen af forslaget ovenfor under de almindelige bemærkninger, pkt. 3.3.

Til nr. 3

Efter opkrævningslovens § 17, stk. 2, straffes den med bøde eller fængsel indtil 2 år, der begår en overtrædelse som nævnt i § 17 med forsæt til at unddrage statskassen skatter eller afgifter m.v., eller hvor der ved overtrædelse af stk. 1, nr. 3, foreligger skærpende omstændigheder.

Forslaget er en konsekvens af forslaget i § 2, nr. 2.

Til § 3

Det foreslås, at loven træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende.

Det er tanken, at den bemyndigelse, som følger af forslaget i § 1, nr. 1 , udnyttes således, at supplerende data allerede skal indgives for indkomståret 2005. Bemyndigelsen i forslagets § 1, nr. 3 , tænkes udnyttet således, at skatteregnskabet for en række virksomheder ikke skal indsendes fra og med indkomståret 2006.

For så vidt angår forslaget om afskaffelse af underretningspligten efter skattekontrolloven, jf. § 1, nr. 4 €" 11 og 13- 29 , indebærer en gennemførelse af lovforslaget inden udgangen af 2004, at de foreslåede bestemmelser kan få virkning allerede for oplysninger vedrørende kalenderåret 2004.

Angående afskaffelsen af kildeskattebøderne, jf. lovforslagets § 2, nr. 2 og 3 , indebærer ikrafttrædelsesbestemmelsen, at kildeskattebøder i sager, som ikke er pålagt inden loven træder i kraft, ikke kan gennemføres.


Bilag

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

 

 

 

§ 1

 

 

I skattekontrolloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 869 af 12. august 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

§ 1. €

Stk. 2. Efter indstilling fra Ligningsrådet bestemmer skatteministeren, hvilke oplysninger af betydning for skatteansættelsen eller skatteberegningen selvangivelsen skal indeholde.

 

1. I § 1, stk. 2, indsættes efter »indeholde«: ­», herunder oplysninger til brug for myndighedernes kontrol af grundlaget for erhvervsdrivende virksomheders selvangivelse.«

 

 

 

§ 2.

Stk. 2 . €

Stk. 3. Elproduktionsvirksomheder, der er omfattet af § 57, stk. 1, nr. 1, i lov nr. 375 af 2. juni 1999 om elforsyning, med en elproduktion i indkomståret på under 10 MW eleffekt kan i stedet for at indgive en egentlig selvangivelse opfylde selvangivelsespligten ved at indgive virksomhedens årsregnskab inden selvangivelsesfristens udløb. Bestemmelsen i § 3, stk. 1, 2. pkt., finder i så fald tilsvarende anvendelse.

 

2 . I § 2, stk. 3,2. pkt., ændres »§ 3, stk. 1, 2. pkt.,« til: »§ 3, stk. 2, 2. pkt.,«.

§ 3. Selvangivelsespligtige, der er bogføringspligtige, skal inden selvangivelsesfristens udløb indgive et skattemæssigt årsregnskab for den senest afsluttede regnskabsperiode til den skattemyndighed, som skatteministeren anviser. Er årsregnskabet for en juridisk person endnu ikke godkendt af generalforsamlingen på indgivelsestidspunktet, skal der senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse gives den skattemyndighed, som skatteministeren anviser, meddelelse om generalforsamlingens beslutning vedrørende årsregnskabet. Det skattemæssige årsregnskab for fysiske personer omfatter ikke en redegørelse for den private formue, herunder ændringer heri over indkomståret. Den selvangivelsespligtige kan dog efter § 6 B anmodes om at indgive supplerende formueoplysninger.

Stk. 2. Efter indstilling fra Ligningsrådet kan skatteministeren fastsætte regler om det regnskabsmæssige grundlag for og udarbejdelsen af det i stk. 1 nævnte skattemæssige årsregnskab og om den form, hvori regnskabs- og selvangivelsesoplysningerne skal afgives.

Stk. 3. Er et skattemæssigt årsregnskab ikke indsendt rettidigt eller udarbejdet i overensstemmelse med regler, der er fastsat efter stk. 2, finder § 5, stk. 1-3, tilsvarende anvendelse. Er den i stk. 1, 2. pkt., nævnte meddelelse ikke givet rettidigt, og medfører generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet en forhøjelse af den indkomst, hvoraf skatten beregnes, finder § 5, stk. 1, tilsvarende anvendelse.

 

3. § 3 affattes således:

» § 3. Efter indstilling fra Ligningsrådet kan skatteministeren fastsætte regler om, at erhvervsdrivende virksomheder skal udarbejde et skattemæssigt årsregnskab som grundlag for selvangivelsen, og om det regnskabsmæssige grundlag for dette årsregnskab.

Stk. 2. Efter indstilling fra Ligningsrådet kan skatteministeren fastsætte regler om, at juridiske personer inden selvangivelsesfristens udløb skal indgive et skattemæssigt årsregnskab for den senest afsluttede regnskabsperiode til den skatteansættende myndighed. Er regnskabet endnu ikke godkendt af generalforsamlingen ved selvangivelsesfristens udløb, skal der senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse gives den skatteansættende myndighed meddelelse om generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet.

Stk. 3. Er et skattemæssigt årsregnskab ikke udarbejdet efter de regler, skatteministeren har fastsat efter stk. 1, eller er et skattemæssigt årsregnskab ikke indsendt rettidigt, jf. stk. 2, 1 pkt., finder § 5, stk. 2 og 3, tilsvarende anvendelse.

Stk. 4. Er en meddelelse som nævnt i stk. 2, 2. pkt., ikke givet rettidigt, og medfører generalforsamlingens beslutning vedrørende regnskabet en forhøjelse af den indkomst, hvoraf skatten beregnes, finder § 5, stk. 1, tilsvarende anvendelse.«

 

 

 

§ 7. Enhver, der i det foregående år i sin virksomhed har foretaget udbetaling eller godskrivning af de i nr. 1-4 nævnte beløb, skal til brug ved skatteligningen og skatteberegningen hvert år uden opfordring give oplysning om beløbene til de statslige told- og skattemyndigheder. Oplysning skal gives om:

 

 

1) Løn, gratiale, provision og andet vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold, der efter kildeskattelovens § 43, stk. 1, er A-indkomst for modtageren. Endvidere skal oplysning gives om beløb, der ydes til godtgørelse for udgifter, lønmodtageren påføres som følge af arbejdet, uanset om beløbet efter ligningslovens § 9, stk. 5, er skattefrit for modtageren.

 

 

2) De i ligningslovens § 31, stk. 3, nr. 3 og 4, nævnte ydelser, der gives til godtgørelse for udgifter i forbindelse med uddannelser og kurser efter ligningslovens § 31, stk. 1, uanset om beløbene efter bestemmelserne er skattefrie for modtageren.

 

 

3) Beløb, der efter skatteministerens bestemmelse i medfør af kildeskattelovens § 43, stk. 2, skal henregnes til A-indkomst for modtageren.

 

 

4) Beløb, som efter deres art er omfattet af nr. 1, når modtageren af beløbet ikke er skattepligtig her i landet, jf. kildeskattelovens §§ 1 og 2.

 

 

Stk. 2. Ved indberetning af beløb, der er nævnt i stk. 1, skal følgende oplyses

 

 

1) størrelsen af den samlede udbetaling eller godskrivning,

 

 

2) størrelsen af den samlede indeholdte A-skat,

 

 

3) størrelsen af den samlede udbetaling eller godskrivning vedrørende den enkelte modtager,

 

 

4) størrelsen af den samlede indeholdte A-skat vedrørende den enkelte modtager,

 

 

5) modtagerens navn, adresse, CPR-nr., CVR-nr. eller SE-nr. samt eventuelle andre oplysninger, der er nødvendige til identifikation af modtageren,

 

 

6) i hvilket omfang og i hvilke perioder modtageren har erhvervet lønindtægt om bord på et dansk skib i udenrigsfart henholdsvis nærfart, jf. § 2 i lov om særlige fradrag til sømænd m.v.

 

 

Stk. 3. Udbetales beløb, der er nævnt i stk. 1, af en mellemmand, påhviler oplysningspligten denne, hvis den, for hvis regning udbetalingerne har fundet sted, er ude af stand til at give oplysningerne. Den oplysningspligtige skal ved antagelse af medhjælp m.v. afkræve denne oplysning om navn, adresse og CPR-nr. eller SE-nr.

 

 

Stk. 4. Indkomstmodtageren skal give den oplysningspligtige efter stk. 1 oplysning om navn, adresse og CPR-nr. eller SE-nr. samt eventuelle andre oplysninger, der er nødvendige til identifikation af indkomstmodtageren. Såfremt indkomstmodtageren nægter at give disse oplysninger, kan de statslige told- og skattemyndigheder meddele den oplysningspligtige de fornødne oplysninger til opfyldelse af oplysningspligten efter stk. 1.

 

 

Stk. 5. Ophører en af de i stk. 1 nævnte oplysningspligtige med at drive virksomhed, som har medført udbetaling eller godskrivning af de i stk. 1 nævnte indkomstarter, skal der senest 10 dage efter sidste udbetaling af sådan indkomst gives oplysning som nævnt i stk. 1 omfattende tiden fra kalenderårets begyndelse.

 

 

Stk. 6. Ophører en modtager af de i stk. 1 nævnte indkomstarter med at være skattepligtig her i landet, skal den oplysningspligtige på begæring afgive oplysning om størrelsen af de til den pågældende i tiden fra kalenderårets begyndelse og til tidspunktet for skattepligtens ophør udbetalte eller godskrevne beløb samt om størrelsen af den indeholdte A-skat. Tilsvarende oplysninger skal på begæring gives den pågældende eller dennes repræsentant, eventuelt hans dødsbo.

 

 

Stk. 7. Den oplysningspligtige skal underrette indkomstmodtageren eller dennes dødsbo om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om indkomstmodtageren. Underretningen til indkomstmodtageren eller dennes dødsbo skal ske senest 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningerne vedrører.

 

4. § 7, stk. 7 , ophæves.

Stk. 8 bliver herefter stk. 7.

Stk. 8. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om afgivelse af oplysninger efter stk. 1, 2 og 5-7, herunder lempe oplysningspligten. For ydelser, der udbetales efter indtjeningsperiodens udløb, fastsætter skatteministeren regler om, i hvilket år oplysningerne skal gives.

 

5. I § 7, stk. 8, 1. pkt., der bliver til § 7, stk. 7, 1. pkt., ændres »2 og 5-7« til: »2, 5 og 6«.

 

 

 

§ 7 A. Alle, der i det foregående kalenderår i deres virksomhed har foretaget udbetaling eller godskrivning af beløb m.v., der efter skatteministerens bestemmelse, jf. stk. 2, er omfattet af indberetningspligten, skal, hvad enten der er tale om løbende beløb m.v. eller om engangsbeløb m.v., hvert år uden opfordring foretage indberetning om beløb m.v. og modtager til de statslige told- og skattemyndigheder.

 

 

Stk. 2. Indberetningspligten omfatter efter skatteministerens bestemmelse, i det omfang beløbet ikke er A-indkomst:

 

 

1) Honorar, provision og andet vederlag for personlig arbejds- eller tjenesteydelse, når beløbet er B-indkomst og der efter merværdiafgiftsloven ikke skal svares merværdiafgift af beløbet, herunder beløb, der er ydet som godtgørelse for afholdte udgifter ved indkomstens erhvervelse. Tilsvarende gælder, når modtageren ikke er skattepligtig her til landet og vederlaget ikke er erhvervet ved selvstændig erhvervsvirksomhed.

 

 

2) Vederlag for udnyttelse af ophavsrettigheder, patentrettigheder, mønster, varemærke og lignende samt vederlag for reklamemæssig udnyttelse af en person.

 

 

3) Gave- og legatbeløb som nævnt i ligningslovens § 7 O, stk. 1, nr. 1.

 

 

4) Gaver, gratialer, godtgørelser m.v. som nævnt i ligningslovens § 7 U, samt den del af sådanne beløb, som arbejdsgiveren indbetaler til en pensionsordning for modtageren, jf. pensionsbeskatningslovens § 19, stk. 1.

 

 

5) Vederlag som nævnt i ligningslovens § 7 O, stk. 1, nr. 3.

 

 

6) Ydelser som nævnt i kildeskattelovens § 43, stk. 2.

 

 

7) Erstatning for arbejdsindtægt eller skattepligtig erstatning i øvrigt.

 

 

8) Tilskud, der ydes af staten eller af en kommune.

 

 

9) Ydelser som nævnt i ligningslovens § 7 K.

 

 

10) Værdien af udnyttelse af en købe- eller tegningsret til aktier eller anparter, når retterne skal beskattes som nævnt i ligningslovens § 28, samt værdien af afståelse af sådanne rettigheder, når afståelsen er foretaget af den, der har modtaget købe‑ eller tegningsretten fra det selskab, der har ydet retten. Værdien opgøres på udnyttelses‑ henholdsvis afståelsestidspunktet. Er købe‑ eller tegningsretten ydet af et selskab i udlandet, der er koncernforbundet med det selskab her i landet, hvor den, der udnytter eller afstår retten, var ansat m.m. på det tidspunkt, hvor retten blev ydet, kan det selskab, hvor den pågældende var ansat m.m. på ydelsestidspunktet, pålægges indberetningspligten.

 

 

11) Vederlag i form af en købe- eller tegningsret til aktier eller anparter, der er ydet som led i et ansættelsesforhold, som led i en aftale om personligt arbejde i øvrigt eller som valgt medlem af eller medhjælp for et selskabs bestyrelse, uden at vederlaget er omfattet af ligningslovens § 7 H eller skal beskattes som nævnt i ligningslovens § 28. Dette gælder også, når vederlagte er ydet af et selskab, der er koncernforbundet med det selskab, hvor erhververen er ansat m.m., jf. kursgevinstlovens § 4, stk. 2. Er vederlaget ydet af et selskab i udlandet, der er koncernforbundet med det selskab her i landet, hvor erhververen er ansat m.m., kan det selskab, hvor erhververen er ansat m.m., pålægges indberetningspligten.

 

 

12) Værdien af vederlag i form af aktier eller anparter, der er ydet som led i et ansættelsesforhold, som led i en aftale om personligt arbejde i øvrigt eller som valgt medlem af eller medhjælp for et selskabs bestyrelse, og som ikke er omfattet af ligningslovens § 7 H. Dette gælder også, når vederlaget er ydet af et selskab, der er koncernforbundet med det selskab, hvor erhververen er ansat m.m., jf. kursgevinstlovens § 4, stk. 2. Værdien opgøres på erhvervelsestidspunktet. Er vederlaget ydet af et selskab i udlandet, der er koncernforbundet med det selskab her i landet, hvor erhververen er ansat m.m., kan det selskab, hvor erhververen er ansat m.m., pålægges indberetningspligten.

 

 

13) Rådighed over computer med tilbehør som nævnt i ligningslovens § 16, stk. 12.

 

 

14) Fri telefon som nævnt i ligningslovens § 16, stk. 3, nr. 3, jf. ligningslovens § 16, stk. 1.

 

 

15) Vederlag i form af aktier eller anparter eller købe- eller tegningsretter hertil, der er ydet som led i et ansættelsesforhold, og som er valgt omfattet af reglerne i ligningslovens § 7 H. Er vederlaget ydet af et selskab i udlandet, der er koncernforbundet med det selskab her i landet, hvor erhververen er ansat, kan indberetningspligten pålægges det selskab, hvor erhververen er ansat.

 

 

Stk. 3. Alle, der i det foregående kalenderår som led i et ansættelses- eller aftaleforhold eller som led i valg til en tillidspost har ydet skattepligtige fordele som nævnt i ligningslovens § 16, uden at der er betalt fuldt vederlag derfor, skal foretage indberetning herom i det omfang, skatteministeren efter indstilling fra Ligningsrådet fastsætter regler derom. Skatteministeren bestemmer i den forbindelse, om indberetningen tillige skal indeholde en værdiansættelse af fordelen, og i givet fald efter hvilke retningslinier eller med hvilken værdi indberetningen skal foretages.

 

 

Stk. 4. § 7, stk. 2-8, finder tilsvarende anvendelse.

 

6. I § 7 A, stk. 4 , ændres »stk. 2-8« til: »stk. 2-7«.

 

 

 

§ 7 B. Bestyrelser for fonde og foreninger, der er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven eller pensionsafkastbeskatningsloven, skal hvert år til brug for skatteligningen uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om størrelsen af den samlede uddeling foretaget i det foregående kalenderår, jf. dog stk. 2. Oplysning skal endvidere gives om uddelingens størrelse for hver enkelt modtager med angivelse af navn, adresse og CPR-nr., CVR-nr. eller SE-nr. samt eventuelle andre oplysninger, der er nødvendige til identifikation af modtageren.

 

 

Stk. 2. Oplysning om uddelinger, som efter fondens eller foreningens valg fradrages på de tidspunkter, hvor de enkelte rater forfalder, jf. fondsbeskatningslovens § 4, stk. 3, 2. pkt., gives de statslige told- og skattemyndigheder for de kalenderår, hvor raterne forfalder.

 

 

Stk. 3. Uddelinger, der ikke er pengeydelser, skal specificeres efter art.

 

 

Stk. 4. Reglerne i § 7, stk. 4-7, finder tilsvarende anvendelse.

 

7. I § 7 B, stk. 4 , ændres »stk. 4-7« til: »stk. 4-6«.

Stk. 5. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om afgivelse af oplysninger efter stk. 1- 4, herunder kræve oplysning om, på hvilket tidspunkt uddelingerne er foretaget. Endvidere kan skatteministeren lempe oplysningspligten for visse fonde og foreninger og for visse uddelinger.

 

 

 

 

 

§ 7 C. Alle, der i det forudgående kalenderår som led i deres virksomhed har ydet et vederlag i form af, at der er stillet en bil til rådighed for privat benyttelse eller i form af, at der er stillet en sommerbolig, en lystbåd eller en helårsbolig til rådighed, skal, når vederlaget er ydet til en direktør eller anden medarbejder med væsentlig indflydelse på egen aflønningsform, foretage indberetning herom til de statslige told- og skattemyndigheder, jf. ligningslovens § 16, stk. 4, 5, 6 og 9. Endvidere skal der foretages indberetning om udbytte af denne karakter, der er udloddet til en hovedaktionær, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 10.

 

 

Stk. 2. Indberetningen skal indeholde oplysninger om identiteten af modtageren, vederlagets art og værdien af årets samlede vederlag til den pågældende.

 

 

Stk. 3. Bestemmelserne i § 7, stk. 3-8, finder tilsvarende anvendelse.

 

8. I § 7 C, stk. 3 , ændres »stk. 3-8« til: »stk. 3-7«.

 

 

 

§ 7 D. Kommunerne skal til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det foregående kalenderår modtagne tilbagebetalinger af kontanthjælp og introduktionsydelse m.v. efter kapitel 12 i lov om aktiv socialpolitik eller kapitel 7 i integrationsloven, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler.

 

 

Stk. 2. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen.

 

 

Stk. 3. Den indberetningspligtige kommune skal senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den enkelte tilbagebetaler om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

 

9. § 7 D, stk. 3 , ophæves.

 

 

 

§ 7 G. Kuratorer skal hvert år til de statslige told- og skattemyndigheder indberette identiteten på anmeldte fordringshavere i konkursboer, der i det foregående kalenderår har fået udloddet dividende, størrelsen af dividenden og identiteten af det konkursbo, hvorfra udlodningen sker.

 

 

Stk. 2. Den, hvorom indberetning skal foretages, skal oplyse kuratoren om sin identitet, herunder om CPR-nr. eller CVR-nr./SE-nr. Den anmeldte fordring skal enten afvises, eller udlodningen skal tilbageholdes, indtil de krævede identifikationsoplysninger er afgivet.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 4. Kuratorer skal senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de oplysninger, der er indberettet til de statslige told- og skattemyndigheder om denne.

 

10. § 7 G, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 7 J. Enhver, der som led i sin virksomhed i det foregående kalenderår har ydet vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold, skal efter skatteministerens nærmere bestemmelse oplyse de statslige told- og skattemyndigheder om adressen på den ansattes arbejdsplads og den periode, den pågældende har været ansat.

 

 

Stk. 2. Bestemmelserne i § 7, stk. 5 og 7, finder tilsvarende anvendelse.

 

11. I § 7 J, stk. 2 , udgår: »og 7«.

 

 

 

§ 8 A.  Socialministeriet skal til brug for skatteligningen hvert år til de statslige told- og skattemyndigheder oplyse om de i det foregående kalenderår modtagne fleksydelsesbidrag efter lov om fleksydelse.

 

12. I § 8 A ændres tre steder »Socialministeriet« til: »Beskæftigelsesministeriet«.

Stk. 2. Den, hvorom indberetning skal foretages, skal oplyse Socialministeriet om sin identitet, herunder CPR-nummer.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte regler om indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 4. Socialministeriet skal senest den 1. februar i det kalenderår, hvor indberetningsfristen udløber, underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de oplysninger, der er indberettet til de statslige told- og skattemyndigheder om denne.

 

13. § 8 A, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 B. Forsikringsselskaber skal efter nærmere regler, der fastsættes af skatteministeren, hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysninger til identifikation af forsikringstager samt oplysning om

 

 

1) forfaldne såvel som indbetalte forsikringspræmier og indskud én gang for alle til forsikringer, der omfattes af afsnit I og II i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. samt om eksistensen af sådanne ordninger, hvortil der ikke er foretaget indbetaling,

 

 

2) det nærmere indhold af ordninger, der omfattes af afsnit I i nævnte lov, og om eventuelle ændringer i sådanne ordninger,

 

 

3) udlodninger som nævnt i nævnte lovs § 30, stk. 2-4,

 

 

4) udbetalinger hidrørende fra forsikringer som nævnt i §§ 2, 5, 7, 8, 9 og 15 B i nævnte lov, herunder om påbegyndelse af og ændringer i sådanne udbetalinger,

 

 

5) kapitalværdien og afkast af pensionsordninger m.v. omfattet af § 53 A, stk. 1 og 3, i nævnte lov uden at være omfattet af stk. 4 i nævnte paragraf,

 

 

6) udbetalinger i henhold til indekskontrakter, der er oprettet i medfør af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing,

 

 

7) udbetalinger af tilbagekøbsværdi og bonus efter forsikringer som nævnt under nr. 4 og om dispositioner af den i nævnte lovs §§ 29- 31 omhandlede karakter, for så vidt den pågældende disposition er kommet til selskabets kundskab,

 

 

8) opdelinger vedrørende de i nævnte lovs § 20, stk. 3, § 30, stk. 7, og § 34 anførte bestemmelser og

 

 

9) udbetaling af beløb, der omfattes af nævnte lovs §§ 25-28, og om dispositioner af den i lovens §§ 30-31 omhandlede karakter, for så vidt dispositionen er selskabet bekendt.

 

 

Stk. 2. Pensionskasser, pensionsfonde og andre, der udbetaler pensioner, er undergivet samme oplysningspligt som nævnt i stk. 1, for så vidt angår tilsvarende forhold vedrørende pensionsordninger. Det samme gælder Arbejdsmarkedets Tillægspension, for så vidt angår supplerende arbejdsmarkedspensioner som nævnt i §§ 33 b-33 e i lov om social pension.

 

 

Stk. 3. Forsikringsselskaber skal endvidere give forsikringskontrakter, der er kombinerede forsikringer, og som omfattes dels af nævnte lovs §§ 2, 5, 7, 8 eller 9, dels af §§ 10 eller 11, påtegning om, hvorledes præmier eller indskud fordeler sig på de to forsikringsarter.

 

 

Stk. 4. Den, der opretter en forsikring eller pensionsordning, der er omfattet af afsnit I, II eller II A i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v., skal til de oplysningspligtige give oplysninger, herunder om CPR-nr., til identifikation af forsikringens eller pensionsordningens ejer (forsikringstager), som er nødvendige til opfyldelse af indberetningspligten, samt godtgøre rigtigheden af de afgivne oplysninger. Skatteministeren fastsætter nærmere regler herom.

 

 

Stk. 5. En forsikring eller pensionsordning som nævnt i stk. 4 kan kun oprettes, hvis der meddeles de i stk. 4 nævnte oplysninger. Hvis der sker ændringer i de i stk. 4 nævnte forhold, skal der gives meddelelse til den oplysningspligtige om ændringerne.

 

 

Stk. 6. Skatteministeren fastsætter regler om, at forsikringsselskaber, pensionskasser og andre, der forvalter pensionsordninger som nævnt i stk. 4, skal underrette ejeren af forsikringen eller pensionsordningen (forsikringstageren) om de oplysninger om præmier og indskud, som skal indberettes efter stk. 1, samt fastsætter en frist for denne underretning.

 

14. §  8 B, stk. 6 , ophæves.

 

 

 

§ 8 F. Banker og sparekasser m.v., der forvalter pensionsordninger, som omfattes af afsnit I i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v., skal efter nærmere regler, der fastsættes af skatteministeren, hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysninger til identifikation af ejeren af pensionsordningen samt oplysning om

 

 

1) ordningernes nærmere indhold og om eventuelle ændringer heri,

 

 

2) indbetalte bidrag og indskud én gang for alle,

 

 

3) udlodninger som nævnt i nævnte lovs § 30, stk. 2-4,

 

 

4) udbetalinger hidrørende fra ordninger som nævnt i nævnte lovs §§ 11A og 15 B, herunder om påbegyndelse af og ændringer i sådanne udbetalinger,

 

 

5) udbetalinger i henhold til indekskontrakter, der er oprettet i medfør af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing,

 

 

6) udbetalinger af beløb, der omfattes af § 29 i nævnte lov, og

 

 

7) udbetalinger af beløb, der omfattes af nævnte lovs §§ 25-28, og om dispositioner af den i lovens §§ 30-31 nævnte karakter, for så vidt dispositionen er pengeinstituttet bekendt.

 

 

Stk. 2. Den, der opretter en opsparingsordning, der er omfattet af afsnit I i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v., skal til de oplysningspligtige give sådanne oplysninger til identifikation af ordningens ejer (kontohaver), herunder CPR-nr. (personnummer), som er nødvendige til opfyldelse af indberetningspligten, samt godtgøre rigtigheden af de afgivne oplysninger. Skatteministeren fastsætter nærmere regler herom.

 

 

Stk. 3. En opsparingsordning som nævnt i stk. 2 kan kun oprettes, hvis der meddeles de i stk. 2 nævnte oplysninger. Hvis der sker ændringer i de i stk. 2 nævnte forhold, skal der gives meddelelse til den oplysningspligtige om ændringerne.

 

 

Stk. 4. Skatteministeren fastsætter regler om, at pengeinstituttet m.v. skal underrette ejeren af ordningen (kontohaveren) om de oplysninger om bidrag og indskud, som skal indberettes efter stk. 1, samt fastsætter en frist for denne underretning.

 

15. § 8 F, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 H. Banker, sparekasser, andelskasser, bankierer, vekselerere, advokater og andre, der modtager indskud til forrentning, skal til brug ved skatteligningen hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om størrelsen af ydede eller godskrevne renter eller andet afkast til de enkelte kontohavere i det foregående år, dato for rentetilskrivningen m.v. samt størrelsen af det indestående beløb ved udløbet af det foregående år. Skatteministeren kan bestemme, at tilsvarende oplysninger skal afgives af andre, der som led i deres virksomhed forrenter midler tilhørende en anden person.

 

 

Stk. 2. Indberetning efter stk. 1 skal indeholde oplysning om kontobetegnelse, herunder kontoens art, kontohaverens navn, adresse, personnummer (CPR-nr.), virksomhedsnummer (CVR-nr.) eller stamnummer for erhvervsvirksomhed (SE-nr.). Skatteministeren kan give nærmere regler vedrørende kontohavere, der hverken har personnummer eller arbejdsgivernummer.

 

 

Stk. 3. Oplysningspligten efter stk. 1 og 2 omfatter også konti m.v., der ophæves i løbet af året. For sådanne konti indberettes indestående ved ophævelsen.

 

 

Stk. 4. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om afgivelsen af oplysninger efter stk. 1-3. Når praktiske forhold taler derfor, og oplysningen har mindre betydning for skattekontrollen, kan skatteministeren fritage for eller lempe oplysningspligten efter stk. 1-3 for enkelte eller grupper af oplysningspligtige eller for visse kontoarter, ligesom han kan fastsætte en mindstegrænse for de beløb, der skal indberettes.

 

 

Stk. 5. Den oplysningspligtige skal underrette kontohaveren om størrelsen af de beløb, der skal indberettes efter stk. 1, jf. stk. 4. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen til kontohaveren også skal indeholde meddelelser vedrørende særlige ejerforhold til kontoen. Underretning til kontohaveren skal ske senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører.

 

16. § 8 H, stk. 5 , ophæves.

Stk. 6 bliver herefter stk. 5.

Stk. 6. For konti som nævnt i stk. 1 tilhørende personer, der er bosat eller opholder sig i udlandet, fastsætter skatteministeren nærmere regler.

 

 

 

 

 

§ 8 P. Den, der som led i sin virksomhed yder eller formidler lån mod forrentning, skal til brug for skatteligningen foretage årlige indberetninger til de statslige told- og skattemyndigheder herom. Det samme gælder renter ved for sen betaling, der er fastsat efter § 2 i lov nr. 939 af 27. december 1991 om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves eller inddrives af amtskommuner eller kommuner.

 

 

Stk. 2. Indberetningen skal indeholde oplysninger til identifikation af låntager og oplysninger om konto- og låneforholdet. For det enkelte låneforhold skal oplyses

 

 

1) lånetype,

 

 

2) tilskrevne eller forfaldne renter,

 

 

3) markering af renter i låneforhold, hvor der er ubetalte forfaldne renter vedrørende det kalenderår, der går forud for det kalenderår, hvorom der i øvrigt foretages indberetning,

 

 

4) markering af renter i låneforhold, hvor eftergivelse af gæld som nævnt i § 5, stk. 8 i ligningsloven er sket i det år, hvorom indberetning i øvrigt foretages, eller i tidligere år,

 

 

5) løbende provisioner m.v., jf. ligningslovens § 8, stk. 3, litra a) og b),

 

 

6) reservefonds- og administrationsbidrag, jf. ligningslovens § 15 J, stk. 5,

 

 

7) størrelsen af skattepligtige udlodninger fra realkreditinstitutters reservefonde, for så vidt udlodningen skal indtægtsføres af modtageren i udbetalingsåret,

 

 

8) dato for rentetilskrivning,

 

 

9) gæld pr. 31. december,

 

 

10) kursværdien af gælden pr. 31. december, når lånet er ydet på grundlag af børsnoterede obligationer, eller hvor det fastsættes af ministeren efter stk. 4,

 

 

11) vedrørende kontantlån, om der er foretaget skattepligtig ekstraordinær indfrielse som nævnt i § 22, stk. 3, 1. pkt., i kursgevinstloven, uanset om debitor er en fysisk eller juridisk person,

 

 

12) fradragsberettigede beløb efter § 6 i ligningsloven, som hidrører fra kurstab ved indfrielse af et kontantlån optaget inden den 19. maj 1993. Det realkreditinstitut, hvor et lån, der giver ret til kurstabsfradrag som nævnt i § 6 i ligningsloven, er indfriet, skal give det realkreditinstitut, som yder det nye lån, alle de oplysninger om det indfriede lån, der er nødvendige til opfyldelse af indberetningspligten, og

 

 

13) identifikation ved ejendommens nummer i Boligministeriets Bygnings- og Boligregister (BBR-nr.) af den faste ejendom, hvori lån ydet eller formidlet af et realkreditinstitut har pant.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte særlige regler for indberetningen af renter på studielån, herunder særligt de renter, der er påløbet, indtil afdragsordningen påbegyndes.

 

 

Stk. 4. Skatteministeren fastsætter nærmere regler om de oplysninger, der skal indberettes, og om fremgangsmåde m.v. for indberetningen. Når praktiske forhold taler derfor, og oplysningen har mindre betydning for skattekontrollen, kan skatteministeren fritage for eller lempe oplysningspligten. Endvidere kan skatteministeren fastsætte særlige regler om indberetning for lån til låntagere, der er bosat eller opholder sig i udlandet.

 

 

Stk. 5. Hvis betalingerne vedrørende udlån forvaltes af en oplysningspligtig efter § 8 Q, gælder indberetningspligten efter stk. 1 ikke.

 

 

Stk. 6. Den oplysningspligtige skal inden 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette låntageren om de indberettede oplysninger. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen skal indeholde andre oplysninger om lånet.

 

17. § 8 P, stk. 6 , ophæves.

 

 

 

§ 8 Q. Banker, sparekasser, andelskasser, finansieringsselskaber, vekselerere, bankierer, advokater og andre, der som led i deres erhverv modtager pantebreve med pant i fast ejendom i depot til forvaltning, skal til brug ved skatteligningen hvert år uden opfordring indberette de i stk. 2 nævnte oplysninger til de statslige told- og skattemyndigheder.

 

 

Stk. 2. Indberetningen skal indeholde oplysninger til identifikation af såvel låntager og depothaver som depotet samt oplysninger om låneforholdet. For den enkelte låntager og depothaver skal oplyses

 

 

1) tilskrevne eller forfaldne renter,

 

 

2) markering af renter i låneforhold, hvor eftergivelse af gæld som nævnt i § 5, stk. 8 i ligningsloven er sket i det år, hvorom indberetning i øvrigt foretages, eller i tidligere år,

 

 

3) restgæld pr. 31. december og

 

 

4) kursværdien af restgæld pr. 31. december, hvor det fastsættes af ministeren efter stk. 3.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren fastsætter nærmere regler om de oplysninger, der skal indberettes, og om fremgangsmåde m.v. for indberetningen. Når praktiske forhold taler derfor og oplysningen har mindre betydning for skattekontrollen, kan skatteministeren fritage for eller lempe oplysningspligten. Endvidere kan skatteministeren fastsætte særlige regler om indberetning for låntagere og depothavere, der er bosat eller opholder sig i udlandet.

 

 

Stk. 4. Den oplysningspligtige skal inden 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører, underrette låntageren og depothaveren om de indberettede oplysninger. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen skal indeholde andre oplysninger om de deponerede pantebreve.

 

18. § 8 Q, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 T. Faglige foreninger som nævnt i ligningslovens § 13 skal til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de for det foregående kalenderår modtagne indbetalinger fra medlemmer, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler. Det enkelte foreningsmedlem kan inden kalenderårets udgang pålægge foreningen ikke at foretage indberetning efter 1. pkt.

 

 

Stk. 2. Den, hvorom indberetning skal foretages, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om CPR-nummer.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 4. Den indberetningspligtige skal inden den 1. februar i indberetningsåret underrette det enkelte medlem om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

 

19. § 8 T, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 U. Arbejdsløshedskasser, der er godkendt af arbejdsministeren i henhold til § 31 i lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m.v., skal til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de for det foregående kalenderår modtagne indbetalinger fra medlemmer, herunder oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler.

 

 

Stk. 2. Den, hvorom indberetning skal foretages, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om CPR-nummer.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 4. Den indberetningspligtige skal inden den 1. februar i indberetningsåret underrette det enkelte medlem om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

 

20. § 8 U, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 V. Finansstyrelsen skal til brug for skatteligningen hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det foregående kalenderår modtagne indbetalinger af beløb som nævnt i

 

 

1) § 19 a, stk. 1, litra b og c, § 46, stk. 1, litra c og § 46 a, stk. 1, litra b, i lov om arbejderboliger på landet.

 

 

2) § 9 i bekendtgørelse nr. 662 af 14. august 1997 om statshusmandsbrug m.m. og jordrente.

 

 

Stk. 2. Indberetningen skal indeholde oplysninger til identifikation med CPR-nummer af den enkelte indbetaler. Den, hvorom indberetning skal foretages, skal oplyse Finansstyrelsen om sin identitet, herunder om CPR-nummer.

 

 

Stk. 3. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 4. Finansstyrelsen skal senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den, hvorom indberetning er foretaget, om de til de statslige told- og skattemyndigheder indberettede oplysninger om denne.

 

21. § 8 V, stk. 4 , ophæves.

 

 

 

§ 8 X. Banker, sparekasser, andelskasser, finansieringsselskaber, realkreditinstitutter, værdipapircentraler, advokater og andre, der betaler eller godskriver indkomst fra opsparing i Danmark eller andre lande til umiddelbar fordel for en fysisk person, som ikke er fuldt skattepligtig, skal hvert år uden opfordring give de statslige told- og skattemyndigheder de i stk. 2 nævnte oplysninger om betalinger m.v. i det foregående år. På samme måde er der pligt til at give de i stk. 3 nævnte oplysninger om betalinger m.v. til umiddelbar fordel for en modtager, som ikke er fuldt skattepligtig, hvis den pågældende hverken er en fysisk person, en juridisk person, en enhed omfattet af generelle regler om erhvervsbeskatning i den stat, hvor enheden er etableret, eller et investeringsinstitut godkendt efter direktiv 85/611/EØF om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter).

 

 

Stk. 2. For hver betaling eller godskrivning skal indberetningen indeholde følgende oplysninger:

 

 

1) Identifikation af den retmæssige ejer i form af

 

 

a) ejers navn,

 

 

b) ejers adresse og

 

 

c) ejers skattemæssige hjemsted (bopælsstat). Hvis den indberetningspligtige har indgået kontrakt med den retmæssige ejer senest 31. december 2003, anses bopælsstaten at være den stat, som ejeren har oplyst. Hvis den indberetningspligtige har indgået kontrakt med den retmæssige ejer eller udfører transaktioner for denne fra og med 1. januar 2004, skal den indberetningspligtige fastslå ejerens bopælsstat på grundlag af den legitimation, som den pågældende foreviser, jf. stk. 4. Hvis en ejer foreviser legitimation udstedt af myndighederne i en medlemsstat, men oplyser at være hjemmehørende i en anden stat uden for EU, skal den indberetningspligtige dog anse ejerens bopælsstat for at være den stat, der har udstedt legitimationen, medmindre ejeren har forevist en attest udstedt af de kompetente myndigheder i den anden stat, som bekræfter oplysningen, samt

 

 

d) ejers identifikationsnummer efter reglerne i den pågældendes bopælsstat eller ejers fødselsdato, fødselssted og fødselsstat, såfremt identifikationsnummeret ikke findes på den foreviste legitimation. Der er dog alene pligt til at indberette oplysning efter dette litra, såfremt den indberetningspligtige har indgået kontrakt eller påbegyndt transaktioner med ejeren den 1. januar 2004 eller senere, samt

 

 

e) ejers personnummer (cpr-nummer), hvis ejeren har et sådant nummer.

 

 

2) Oplysning om betalingen m.v., hvad enten den hidrører fra kilder her i landet eller i udlandet, i form af

 

 

a) størrelse af renter, som betales m.v.,

 

 

b) størrelse af det fulde provenu ved overdragelse af fordringer,

 

 

c) størrelse af det fulde beløb af udlodning fra andel i et investeringsinstitut eller

 

 

d) størrelse af det fulde provenu ved overdragelse af andel i et investeringsinstitut.

 

 

3) Oplysning om grundlaget for betalingen m.v. i form af

 

 

a) den retmæssige ejers kontonummer eller lignende hos den indberetningspligtige eller

 

 

b) identifikation af den fordring, som renterne vedrører, eller som er overdraget, eller

 

 

c) identifikation af den andel i investeringsinstituttet, som udlodningen vedrører, eller som er overdraget.

 

 

4) Oplysning om den indberetningspligtige i form af

 

 

a) den indberetningspligtiges navn,

 

 

b) den indberetningspligtiges adresse og

 

 

c) den indberetningspligtiges cvr-nummer, SE-nummer eller cpr-nummer.

 

 

Stk. 3. En indberetningspligtig skal hvert år uden opfordring indberette de i 2. pkt. nævnte oplysninger til de statslige told- og skattemyndigheder, hvis den pågældende betaler eller godskriver indkomst fra opsparing i Danmark eller andre lande på vegne af en modtager, som ikke er omfattet af fuld dansk skattepligt, og som hverken er en fysisk person, en juridisk person, en enhed omfattet af generelle regler om erhvervsbeskatning i den medlemsstat, hvor den er etableret, eller et investeringsinstitut godkendt efter direktiv 85/611/EØF. Indberetningspligten omfatter navn og adresse på modtageren samt det samlede beløb, der er betalt til eller godskrevet modtageren. Indberetningspligten gælder dog ikke, hvis modtageren har forevist en attest fra de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor den er etableret, om, at den har valgt at blive behandlet i denne stat som et investeringsinstitut godkendt efter direktiv 85/611/EØF.

 

 

Stk. 4. Den, der opretter konto hos en indberetningspligtig eller anmoder denne om at betale eller godskrive indkomst fra opsparing som nævnt i stk. 1, 2 og 3, skal oplyse den retmæssige ejers navn, adresse og bopælsstat. Hvis kontoen oprettes den 1. januar 2004 eller senere, skal der også gives oplysninger om den retmæssige ejers identifikationsnummer efter reglerne i den pågældendes bopælsstat eller oplysning om den pågældendes fødselsdato, fødselssted og fødselsstat, såfremt identifikationsnummeret ikke findes på den foreviste legitimation. Hvis ejeren har et personnummer (cpr-nummer), skal dette også oplyses. Den pågældende skal forevise fornøden legitimation i form af pas, officielt identifikationskort eller andet bevisdokument.

 

 

Stk. 5. De statslige told- og skattemyndigheder skal videresende de indberettede oplysninger til myndighederne i den medlemsstat, hvor den retmæssige ejer af den pågældende betaling eller godskrivning er hjemmehørende, i overensstemmelse med direktiv 2003/48/EF om beskatning af indtægter fra opsparing i form af rentebetalinger eller til myndighederne i stater og områder uden for EU efter aftaler eller andre ordninger vedrørende dette direktiv. Hvis ejeren er hjemmehørende i en anden stat, kan myndighederne videresende oplysningerne til myndighederne i denne stat i overensstemmelse med aftale med denne stat.

 

 

Stk. 6. § 8 H, stk. 3-5, gælder tilsvarende for indberetningspligt efter stk. 1-4.

 

22. I § 8 X, stk. 6 , ændres »stk. 3-5« til: »stk. 3 og 4«.

 

 

 

§ 9 A. Indberetning til skattemyndighederne efter § 7, § 7 A, § 7 B, § 7 C, § 7 D, § 7 F, § 7 G, § 7 J, § 8 A, § 8 B, § 8 E, § 8 F, § 8 H, § 8 P, § 8 Q, § 8 T, § 8 U, § 8 V, § 9 B, § 10, § 10 A eller § 10 B skal foretages senest den 20. januar eller, hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag.

 

 

Stk. 2. Indbetalinger til pensionsordninger, som er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 18, stk. 1, 4. pkt., skal uanset stk. 1 dog først indberettes senest den 1. august eller, hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag.

 

 

 

 

23. I § 9 A indsættes som stk. 3 :

» Stk. 3. Skatteministeren kan pålægge en virksomhed, der indberetter efter den frist, der er angivet i stk. 1, at underrette den, som de indberettede oplysninger vedrører, om det indberettede inden for en nærmere angiven frist.«

 

 

 

§ 9 B. Den, der som led i sin virksomhed modtager aktier i depot til forvaltning, skal hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om det udbytte af deponerede børsnoterede aktier m.v., der er udloddet i det forudgående kalenderår.

 

 

Stk. 2. Selskaber og foreninger m.v., som har pligt til at indeholde udbytteskat i henhold til kildeskattelovens § 65, skal hvert år foretage indberetning om det udbytte af unoterede aktier m.v., der er udloddet i det forudgående kalenderår.

 

 

Stk. 3. Indberetninger i henhold til stk. 1 og 2 skal for hver udbyttemodtager omfatte følgende oplysninger:

 

 

1) Identifikation af den, der foretager indberetningen.

 

 

2) Identifikation af udbyttemodtageren, i det omfang denne oplysning er kendt.

 

 

3) Størrelsen af det udloddede udbytte i årets løb.

 

 

4) Hvilket land den udbyttegivende aktie m.v. er udstedt i, når aktien m.v. er børsnoteret.

 

 

Stk. 4. Den, for hvem deponeringen som nævnt i stk. 1 er foretaget, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om sit CPR-nummer eller CVR-nummer.

 

 

Stk. 5. Den, der modtager udbytte fra en aktie m.v. som nævnt i stk. 2, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om sit CPR-nummer eller CVR-nummer. Dette gælder dog ikke, hvis udbyttemodtageren som følge af selskabsretlige regler er fritaget for at blive registreret i det udloddende selskab eller forening m.v.

 

 

Stk. 6. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 7. Den indberetningspligtige skal senest den 1. februar i indberetningsåret underrette modtagerne af udbyttet om de oplysninger, der er indberettet til told- og skattemyndighederne om denne.

 

24. § 9 B, stk. 7 , ophæves.

 

 

 

§ 10. Den, der som led i sin virksomhed modtager aktier i depot til forvaltning, skal hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om de i det forudgående kalenderår deponerede børsnoterede aktier m.v., såfremt deponeringen er foretaget for en person.

 

 

Stk. 2. Indberetningen skal omfatte følgende oplysninger om den enkelte aktie med angivelse af aktiens identitet:

 

 

1) Kursværdien ved udgangen af kalenderåret.

 

 

Stk. 3. Den, der som led i sin virksomhed formidler handel med aktier, skal hvert år foretage indberetning til de statslige told- og skattemyndigheder om afståelser af børsnoterede aktier m.v. formidlet i det forudgående kalenderår, når afståelsen er formidlet for en person. Indberetningen skal omfatte oplysninger om aktiens identitet, afståelsestidspunktet samt afståelsessummen for aktien.

 

 

Stk. 4. Den, for hvem deponeringen er foretaget eller afståelsen formidlet, skal oplyse den indberetningspligtige om sin identitet, herunder om sit personnummer (CPR-nummer).

 

 

Stk. 5. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.

 

 

Stk. 6. Den indberetningspligtige skal senest den 1. februar i indberetningsåret underrette den, hvorom indberetning skal foretages, om de oplysninger, der er indberettet til told- og skattemyndighederne om denne.

 

25. § 10, stk. 6 , ophæves.

 

 

 

§ 10 A. Offentlige kasser, realkreditinstitutter, værdipapircentraler, aktieselskaber, banker, sparekasser, andelskasser, investeringsforeninger, vekselerere og andre, som indløser rentekuponer eller tilskriver renter vedrørende obligationer, skal til brug ved skatteligningen mindst én gang årligt uden opfordring efter nærmere af skatteministeren fastsatte regler give de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om beløbsstørrelsen af den enkelte obligationsejers indløste rentekuponer eller tilskrevne renter det foregående år og om den pågældende obligations betegnelse og kursværdi ved samme års udløb samt oplysninger som nævnt i stk. 3 og 5. På samme måde skal oplysning gives om indfrielse af udbyttekuponer vedrørende investeringsbeviser i investeringsforeninger eller tilskrivning på indskud i kontoførende investeringsforeninger samt investeringsbevisernes respektive den kontoførende investeringsforenings betegnelse, herunder art og virke, og kursværdien ved årets udgang. Skatteministeren kan endvidere bestemme, at indberetningspligtige som nævnt i 1. pkt. indbyrdes skal afgive oplysninger til brug for opfyldelse af indberetningspligten overfor de statslige told- og skattemyndigheder. På tilsvarende måde skal oplysning endvidere gives om indfrielse af obligationer, der er udstedt uden pålydende rente eller med en pålydende rente under mindsterenten, jf. kursgevinstlovens § 38, jf. § 14.

 

 

Stk. 2. Et medlem af en kontoførende investeringsforening skal til brug for foreningens indberetning af tilskrivninger på medlemmets indskud efter stk. 1 eller til brug for foreningens indberetning om hævninger efter § 10 B efter anmodning oplyse foreningen om relevante skattemæssige principper, medlemmet anvender ved indkomstopgørelsen, herunder om den pågældende næringsbeskattes.

 

 

Stk. 3. Den, der begærer indløsning af rente- eller udbyttekupon eller oprettelse af en konto i en værdipapircentral, skal i en af skatteministeren fastsat form underrette indløsningsstedet eller det kontoførende institut om ejerens identitet som angivet i § 3 A, stk. 2, og godtgøre rigtigheden af de givne oplysninger. Kuponen må ikke indløses og renten ikke udbetales, før indløsningsstedet eller det kontoførende institut har fået de nævnte oplysninger.

 

 

Stk. 4. Indløsningsstedet eller det kontoførende institut drager omsorg for, at ejeren underrettes om de oplysninger, der skal indberettes efter stk. 1. Underretning til ejeren skal ske senest den 1. februar i året efter det kalenderår, oplysningen vedrører. Skatteministeren kan bestemme, at underretningen til ejeren også skal indeholde meddelelser vedrørende særlige ejerforhold til obligationen m.v. eller den indløste rente- eller udbyttekupon.

 

26. § 10 A, stk. 4 , ophæves.

Stk. 5 bliver herefter stk. 4.

Stk. 5. Skatteministeren kan give nærmere regler om identifikation m.v. for personer, der hverken har personnummer eller arbejdsgivernummer, samt personer, der er bosat eller opholder sig i udlandet.

 

 

 

 

 

§ 10 B. Efter nærmere af skatteministeren fastsatte regler skal der gives de statslige told- og skattemyndigheder oplysning om overdragelse af obligationer og rentekuponer, herunder oplysning om overdragelse af obligationer, der er udstedt uden pålydende rente eller med en pålydende rente under mindsterenten, jf. kursgevinstlovens § 38, jf. § 14. Det samme gælder om overdragelse af investeringsbeviser og udbyttekuponer vedrørende sådanne samt om hævninger, herunder om tidspunktet for den enkelte hævning, af indestående i en kontoførende investeringsforening, samt den til den enkelte hævning svarende del af urealiseret fortjeneste eller tab på den kontoførende investeringsforenings værdipapirer på tidspunktet for hævningen. Oplysningspligten kan pålægges den, der formidler overdragelsen, eller erhververen eller overdrageren. Der kan pålægges formidleren pligt til at underrette parterne om de oplysninger, der skal indberettes til de statslige told- og skattemyndigheder. Der kan pålægges parterne pligt til at oplyse personnummer m.v. som nævnt i § 10 A, stk. 3 og 5.

 

27.§ 10 B, stk. 1, 4. pkt ., ophæves.

28. I § 10 B, stk. 1, 5. pkt ., der herefter bliver 4. pkt., ændres »stk. 3 og 5« til: »stk. 3 og 4«.

Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder tilsvarende anvendelse på indgåelse af aftaler om eller overdragelse af terminskontrakter, køberetter og salgsretter omfattet af kursgevinstloven, når en af aftaleparterne er en person.

 

 

Stk. 3. En erhverver eller overdrager, der ikke opfylder en ham pålagt oplysningspligt, kan anses for skattepligtig af indberettede renter og udbytter vedrørende den overdragne obligation m.v. eller kupon.

 

 

 

 

 

§ 10 C. Skatteministeren fastsætter nærmere regler om, hvilke værdipapirer der omfattes af den i § 10 A, § 10 B og § 11 B omhandlede oplysningspligt og underretningspligt. Når praktiske forhold taler derfor, og oplysningen har mindre betydning for skattekontrollen, kan skatteministeren fritage for eller lempe oplysningspligten for enkelte eller grupper af oplysningspligtige eller for enkelte eller grupper af obligationsejere m.v. Under tilsvarende omstændigheder kan skatteministeren fritage for eller lempe underretningspligten.

 

29. I § 10 C udgår i 1. pkt.: »og underretningspligt«, og 3. pkt., ophæves.

 

 

§ 2

 

 

I lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 289 af 28. april 2003, som ændret ved § 12 i lov nr. 458 af 9. juni 2004 og ved § 32 i lov nr. 469 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

 

 

1. I lovens titel indsættes efter »Lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v.«: »(Opkrævningsloven)«.

 

 

 

§ 17. Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt

 

 

1) overtræder § 2, stk. 1 eller 2, eller § 9, stk. 1 eller 2,

 

 

2) afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger til brug for angivelse af skatter eller afgifter m.v. efter § 2, stk. 1, eller § 9, stk. 1 eller 2, eller

 

 

3) undlader at indbetale indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i rette tid, jf. § 2, stk. 4 og 5.

 

2.§ 17, stk. 1, nr. 3 , ophæves.

Stk. 2. Den, der begår en af de nævnte overtrædelser med forsæt til at unddrage statskassen skatter eller afgifter m.v., eller hvor der ved overtrædelse af stk. 1, nr. 3, foreligger skærpende omstændigheder, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

 

3. I § 17, stk. 2 , udgår: »eller hvor der ved overtrædelse af stk. 1, nr. 3, foreligger skærpende omstændigheder,«.

Stk. 3. Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der forsætligt eller ved grov uagtsomhed driver en virksomhed, selv om registrering er inddraget eller nægtet efter § 4, stk. 3, 1. pkt., § 11, stk. 3, 2. pkt., eller § 11 a, stk. 2. Virksomheden kan dog afvikle allerede indgåede ansættelses- og kontraktforhold, der gør det påkrævet at indeholde A-skat og arbejdsmarkedsbidrag, med kortest muligt varsel. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om afregningen, herunder om forkortet afregningsperiode og indbetalingsfrist.

 

 

Stk. 4. I forskrifter, der udfærdiges i medfør af loven, kan der fastsættes straf af bøde for den, der forsætligt eller groft uagtsomt overtræder bestemmelserne i forskrifterne.

 

 

Stk. 5. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

 

 

Loven træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende.