L 52 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Præcisering af reglerne om tilsyn med plejehjem m.v.).

Af: Socialminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-10-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l52_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. oktober 2004)

 

 

Socialministeren (Eva Kjer Hansen) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om social service (Præcisering af reglerne om tilsyn med plejehjem mv.)

(Lovforslag nr. L 52).

Lovforslaget fremsættes i medfør af § 150 i lov om social service, der fastslår, at reglerne om tilsyn senest skal revideres i første halvdel af folketingsåret 2004-2005.

Det særlige tilsyn med plejehjem m.v. vurderes at have haft en positiv effekt i forhold til at hindre misrøgt af plejehjemsbeboere, idet det særlige tilsyn har sat fokus på plejen og omsorgen på plejehjem. Der er derfor ikke behov for store ændringer af regelsættet, men kun behov for mindre præciseringer.

Der stilles forslag om, at følgende udgår af lovteksten:

»Tilsynet skal ligesom de øvrige kommunale myndighedsopgaver på området udføres af personer, der alene varetager kommunale myndighedsopgaver.«

Teksten kom ind i loven for at understrege, at tilsynet skal være uvildigt og derfor ikke må foretages af personer, der udfører opgaver på området (leverandører). Der må ikke være sammenfald mellem den, der udfører opgaven og den, der har til opgave at føre tilsyn med, at opgaven bliver udført.

Formuleringen har i praksis givet anledning til misforståelser. Der er kommuner, der fejlagtigt har antaget, at opgaven med det praktiske tilsyn ikke kan overlades til private. Det har ikke været hensigten med teksten, at begrænse kommunalbestyrelsen mulighed for at overlade opgaven med det praktiske tilsyn - som fx består i at kontrollere, om der gives den personlige og praktiske hjælp, herunder mad og tøjvask, som der er truffet afgørelse om - til private.

Det er kommunalbestyrelsen, der har myndighedsansvaret for, at tilsynet i henhold til § 75 h, stk. 2, lov om social service bliver udført. Dette medfører ikke, at kommunalbestyrelsen skal deltage aktivt i det praktiske tilsyn. Kommunalbestyrelsen kan som nævnt beslutte, at det praktiske tilsyn skal varetages af andre, fx personale, der udfører myndighedsopgaver i kommunen, af et privat firma eller en anden kommune, som kommunalbestyrelsen indgår aftale med om at udføre tilsynet.

Hvis det praktiske tilsyn overlades til andre, vil kommunalbestyrelsen stadig have myndighedsansvaret med at følge op på tilsynet.

Forslaget skønnes ikke at medføre økonomiske og administrative merudgifter for det offentlige.

De økonomiske og administrative konsekvenser skal forhandles med de kommunale parter.

Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.