L 106 Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for uddannelsen til studentereksamen, lov om institutioner for uddannelsen til højere forberedelseseksamen, lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og forskellige andre love.

(Udmøntning af kommunalreformen, for så vidt angår det almene gymnasium, hf, social- og sundhedsuddannelser og andre ungdomsuddannelser samt voksenuddannelsescentre (VUC)).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l106_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for uddannelsen til studentereksamen, lov om institutioner for uddannelsen til højere forberedelseseksamen, lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og forskellige andre love (Udmøntning af kommunalreformen for så vidt angår det almene gymnasium, hf, social- og sundhedsuddannelser og andre ungdomsuddannelser samt voksenuddannelsescentre (VUC)).

(Lovforslag nr. L 106).

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen. Forslaget er således led i udmøntningen af regeringens aftale fra juni 2004 med Dansk Folkeparti om en strukturreform og den efterfølgende aftalte udmøntningsplan fra september 2004.

Det foreslås, at de amtskommunale gymnasier, hf-kurser, social- og sundhedsskoler og voksenuddannelsescentre pr. 1. januar 2007 overgår til selveje i statsligt regi. Institutionerne kan overgå til selveje som enkeltstående institutioner eller indgå i sammenlægninger med en eller flere af de institutioner, der er omfattet af lovforslaget, eller inddrages i en institution for erhvervsrettet uddannelse.

Forslaget medfører, at alle ungdomsuddannelser samles i staten, hvilket giver bedre sammenhæng i uddannelserne, mulighed for at skabe ensartede styrings- og rammevilkår og for et mere vidtgående samarbejde mellem de enkelte institutionsformer.

Målet er også at sikre unge og voksne et fleksibelt, sammenhængende og lokalt forankret udbud af uddannelser samt at understøtte en bedre sammenhæng i uddannelsestilbuddene til voksne, blandt andet ved at skabe ensartede rammevilkår for voksenuddannelsescentre og institutioner for erhvervsrettet uddannelse. Disse institutioner er i dag hovedudbydere af henholdsvis grundlæggende almen voksenuddannelse og erhvervsrettet voksenuddannelse.

Regionerne vil få til opgave at koordinere den samlede indsats i regionen for at sikre sammenhængen i udbuddet af ungdomsuddannelser, herunder den geografiske placering af udbuddet og uddannelseskapaciteten.

Det overordnede ansvar for institutionernes udbud og økonomi vil fortsat være undervisningsministerens.

Det foreslås, at der pr. 1. januar 2006 nedsættes en midlertidig bestyrelse for hver amtskommunal institution, der skal forberede institutionernes overgang til selveje og varetage institutionernes interesser i forhold til amtsrådet.

Idet jeg henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.