L 123 Forslag til lov om ændring af lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven).

(Mulighed for flere støtteordninger, ændring af støtteordningen for yngre jordbrugere, ændring af bestemmelserne om bemyndigelse og finansiering m.m.).

Af: Fødevareminister Hans Christian Schmidt (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 17-05-2005

Lovforslag efter 2. behandling

20042_l123_efter_2behandling (html)

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 17. maj 2005

Forslag

til

Lov om ændring af lov om støtte til udvikling af
landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven)

(Mulighed for flere støtteordninger, ændring af støtteordningen for yngre jordbrugere, ændring af bestemmelserne om bemyndigelse og finansiering m.m.)

§ 1

I lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 728 af 29. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. § 2, stk. 1, affattes således:

»Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri kan yde tilskud i forbindelse med

1) investeringer i jordbrugsbedrifter for at forbedre leve-, arbejds- og produktionsvilkårene, herunder i forhold til dyrevelfærd og miljø, og for at forøge jordbrugsindkomsterne,

2) efteruddannelse af jordbrugere og skovbrugere og andre personer involveret i jordbrugs- og skovbrugsvirksomhed med henblik på at forbedre de faglige kvalifikationer,

3) kompensation for produktionsmæssige ulemper for jordbrug i særligt udpegede områder,

4) opfyldelse af normer vedrørende miljø, folke-, dyre- og plantesundhed, dyrevelfærd og arbejdssikkerhed,

5) landbrugsmetoder, der sigter på at beskytte miljøet, b eva re naturen eller forbedre dyrevelfærden, herunder

a) miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og

b) økologisk jordbrugsproduktion,

6) forbedring af forarbejdningen og afsætningen af jordbrugs- og skovbrugsprodukter med henblik på at øge produkternes merværdi og konkurrencedygtighed,

7) landbrugsproduktionsmetoder, der skal forbedre landbrugsprodukternes kvalitet, og salgsfremstød for disse produkter,

8) fremme af tilpasningen og udviklingen af landdistrikterne og

9) Fællesskabsinitiativet LEADER.«

2.§ 4 affattes således:

»§ 4. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri yder statsgaranti for realkreditlån til jordbrugere, der opfylder betingelserne i §§ 5 og 10.

Stk. 2. I lånets løbetid betaler låntagerne en risikopræmie på 0,75 pct. p.a. af lånets restgæld.

Stk. 3. Den i stk. 2 omhandlede risikopræmie tilfalder statskassen.

Stk. 4. Ministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning af risikopræmien.«

3. Efter § 4 indsættes:

»§ 4 a. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri yder statsgaranti for realkreditlån til jordbrugere, der opfylder betingelserne i § 10 a.

Stk. 2. I lånets løbetid betaler låntagerne en risikopræmie på 0,75 pct. p.a. af lånets restgæld.

Stk. 3. Den i stk. 2 omhandlede risikopræmie tilfalder statskassen.

Stk. 4. Ministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning af risikopræmien.«

4. I § 5, stk. 1, ændres »efter § 4, stk. 1, 1. pkt.« til: », jf. § 4«.

5.§ 6 ophæves.

6. I § 7, stk. 1, ændres »§§ 5, 6 og 10 samt § 13, stk. 8« til: »§§ 5 og 10 samt § 13, stk. 8«.

7. Efter § 7 indsættes:

»§ 7 a. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan træffe aftale med et eller flere realkreditinstitutter om, at instituttet yder lån efter denne lov mod statsgaranti, jf. § 10 a.

Stk. 2. Ministeren fastsætter regler om de nærmere vilkår for statsgarantien, herunder om gebyrer og godkendelse af tab på lånet m.v.

Stk. 3. Ministeren godkender satser for gebyrer og administrationsbidrag for de lån, for hvilke der ydes garanti efter loven, jf. stk. 1.«

8. § 8, stk. 1 og 2, affattes således:

»Udmålingsgrundlaget for lånet efter § 9, jf. § 5, er den konstaterede handelspris for jordbrugsbedriften omregnet til kontant handelspris. Den kontante handelspris korrigeres for ændringer i jordbrugsbedriftens erhvervsaktiver foretaget inden ansøgningstidspunktet. Udmålingsgrundlaget kan dog ikke overstige den ved en værdiansættelse af jordbrugsbedriften foretaget af det långivende institut på ansøgningstidspunktet opgjorte og af ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri godkendte kontante handelsværdi. Ministeren kan fastsætte nærmere regler om omregning af den konstaterede handelspris til kontant handelspris, om korrektion af den kontante handelspris og om opgørelse af den kontante handelsværdi.

Stk. 2. Ved etablering inden for væksthusgartneri kan værdien af bedriftens beholdning af potteplanter under kultur på ansøgningstidspunktet tillægges bedriftens udmålingsgrundlag efter stk. 1. Det samme gælder for planteskolers beholdning af containerplanter.«

9. I § 9, stk. 1, ændres »14.500.000 kr.« til: »19.500.000 kr.«

10.§ 9, stk. 2 og 4, ophæves.

Stk. 3, 5 og 6 bliver herefter stk.2-4.

11. I § 9, stk. 5, der bliver stk. 3, ændres »kontantværdi« til: »kontante handelsværdi«.

12.§ 10, stk. 1, affattes således:

»Statsgaranti, jf. § 4, ydes for et eller flere supplerende lån til en låntager, der ikke har opnået maksimumslån, jf. § 9, indtil der er opnået maksimalt lån. Ansøger er ikke forpligtet til at ansøge om maksimalt lån. Lånet ydes og sikres som anført i § 9, stk. 2-4.«

13. I § 10, stk. 5, ændres to steder »kontantværdi« til: »kontante handelsværdi«.

14. I § 10 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Lånet udgør 20 pct. af udmålingsgrundlaget, jf. stk. 5.«

15. Efter § 10 indsættes:

»§ 10 a. Låntagere, der har erhvervet førstegangsetableringsbedriften, jf. § 5, efter den 8. december 2003, ikke har indgivet ansøgning om lån inden den 8. oktober 2004 og har fået udmålt lån efter reglerne i § 8, stk. 1 og 2, kan ansøge om et tillægslån, jf. § 4 a. Ansøgeren er ikke forpligtet til at ansøge om maksimalt lån.

Stk. 2. Udmålingsgrundlaget for lånet, jf. stk. 1, er differencen mellem værdiansættelsen af jordbrugsbedriften foretaget af det långivende institut, jf. § 8, stk. 1 og 2, før fradrag af værdien af betalingsrettigheder og værdiansættelsen af jordbrugsbedriften foretaget af det långivende institut, jf. § 8, stk. 1 og 2, efter fradrag af værdien af betalingsrettigheder, jf. dog stk. 3.

Stk. 3. Ved ansøgninger om lån på grundlag af erhvervelse af førstegangsetableringsbedriften efter den 1. januar 2006 kan udmålingsgrundlaget for lånet, jf. stk. 2, dog ikke overstige et i adkomstdokumentet eller i et andet dokument udstedt i forbindelse med erhvervelsen af førstegangsetableringsbedriften fastsat beløb for værdien af betalingsrettighederne. Hvis det långivende institut ikke har foretaget et fradrag af værdien af betalingsrettigheder ved værdiansættelsen af jordbrugsbedriften, fastsættes udmålingsgrundlaget for lånet ud fra det i adkomstdokumentet eller ud fra det i et andet dokument udstedt i forbindelse med erhvervelsen af førstegangsetableringsbedriften fastsatte beløb for værdien af betalingsrettigheder. Kun betalingsrettigheder, der vedrører den erhvervede førstegangsetableringsbedrift, kan indgå i udmålingsgrundlaget.

Stk. 4. Lånet udmåles med 90 pct. af det i stk. 2, jf. stk. 3, fremkomne udmålingsgrundlag, jf. dog stk. 5 og 6.

Stk. 5. Lånet kan dog kun udmåles med 70 pct. af det i stk. 2, jf. stk. 3, fremkomne udmålingsgrundlag, hvis det långivende instituts værdiansættelse af jordbrugsbedriften, jf. § 8, stk. 1 og 2, før fradrag af værdien af betalingsrettigheder og før korrektion for ændringer i jordbrugsbedriftens erhvervsaktiver foretaget inden ansøgningstidspunktet er større end den kontante handelspris, jf. § 8, stk. 1, ekskl. eventuel fastsat værdi af betalingsrettigheder.

Stk. 6. Lånet kan dog sammen med det efter § 9, jf. § 5, udmålte lån højst udmåles til et beløb svarende til 30 pct. af det långivende instituts værdiansættelse af jordbrugsbedriften, jf. § 8, stk. 1 og 2, efter fradrag af værdien af betalingsrettigheder. Ved denne beregning kan værdiansættelsen efter fradrag af værdien af betalingsrettigheder højst indgå med 20.000.000 kr.

Stk. 7. Lånet skal have pantesikkerhed inden for 100 pct. af ejendommens kontante handelsværdi, jf. § 8, stk. 1.

Stk. 8. Lånet ydes som et 20-årigt nominelt lån og afdrages efter annuitetsprincippet. Der ydes kun lån, der udmåles til mindst 200.000 kr. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter nærmere regler om ydelse af lånet.

Stk. 9. Såfremt det udmålte lån efter § 9, jf. § 5, ikke er udbetalt, kan lånet udmålt efter § 9, jf. § 5, og lånet udmålt efter stk. 2, jf. stk. 3, udbetales som et samlet lån. Dette lån skal have pantesikkerhed inden for 100 pct. af ejendommens kontante handelsværdi, jf. § 8, stk. 1.

Stk. 10. Ministeren kan fastsætte nærmere regler for beregningen af udmålingsgrundlaget og for udmålingen af lånet.«

16.§ 11 affattes således:

»§ 11. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri kan tillade, at lånet rykker tilbage for lån til finansiering af investeringer i ejendommen og dens drift. Efter tilbagerykning skal lånet have pantesikkerhed inden for 95 pct. af ejendommens kontante handelsværdi, jf. § 8, stk. 1. Ministeren kan, når særlige omstændigheder taler derfor, tillade, at lånet opnår pantesikkerhed ud over 95 pct. af ejendommens kontante handelsværdi.«

17.§ 12, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Ved overførsel af lån, jf. stk. 1, må restgælden ikke overstige summen af de lån, der kunne ydes. Lånet kan respektere nødvendig låntagning til finansiering af erhvervelsen. Lånet skal dog være pantesikret i den erhvervede ejendom som anført i § 9.«

18. I § 13, stk. 4, ændres »kontantværdi« til: »kontante handelsværdi«.

19. § 18 med tilhørende overskrift affattes således:

»Bemyndigelser

§ 18. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri kan bemyndige en institution under Ministeriet for Fød eva rer, Landbrug og Fiskeri eller en anden statslig institution til at udøve sine beføjelser efter loven.

Stk. 2. Ministeren kan efter aftale med finansministeren bemyndige Økonomistyrelsen til at træffe afgørelser vedrørende den i kapitel 3 omhandlede støtteordning.

Stk. 3. Ministeren kan fastsætte regler om, at amtsrådet kan udøve ministerens beføjelser vedrørende dele af de i § 2, stk. 1, nr. 5, litra a, og § 2, stk. 1, nr. 8, omhandlede foranstaltninger, herunder fastsætte regler om, hvilke betingelser der skal være opfyldt for, at amtsrådet kan udøve beføjelserne. Ministeren kan træffe aftale med amtsrådet om amtsrådets deltagelse i administrationen af foranstaltningerne. Ministeren b eva rer sin fulde instruktionsbeføjelse.

Stk. 4. Ministeren kan fastsætte regler om, at private organisationer kan udøve ministerens beføjelser vedrørende dele af de under § 2, stk. 1, nr. 8, og § 2, stk. 1, nr. 9, omhandlede foranstaltninger, herunder fastsætte regler om, hvilke betingelser der skal være opfyldt for, at private organisationer kan udøve beføjelserne. Ministeren kan træffe aftale med private organisationer om deres deltagelse i administrationen af foranstaltningerne. Ministeren b eva rer sin fulde instruktionsbeføjelse.

Stk. 5. Bornholms Kommunalbestyrelse sidestilles med amtsråd i den i stk. 3 nævnte situation.«

20. Efter § 19 indsættes:

»Finansiering

§ 19 a. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri kan fastsætte regler om, at amtskommuner, Bornholms Kommune, andre offentlige myndigheder, private organisationer, offentlige fonde og private fonde med almennyttigt formål kan deltage i finansieringen af de i § 2, stk. 1, nævnte foranstaltninger.«

21. Efter § 20 indsættes:

»§ 20 a. Ministeren for fød eva rer, landbrug og fiskeri eller den, ministeren bemyndiger dertil, kan hos andre offentlige myndigheder indhente de oplysninger, der er nødvendige for at kontrollere overholdelsen af de rel eva nte forordningsbestemmelser og loven samt de regler, der er udstedt i medfør af loven, blandt andet med henblik på registersamkøring og sammenstilling af oplysninger i kontroløjemed.«

22. I § 21 ændres to steder »jf. dog § 18, stk. 3-6« til: »jf. dog § 18, stk. 3-5«.

23. I § 24, stk. 1, indsættes efter »visse forordninger,«: »som ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1783/2003,«.

24. I § 25, stk. 1, indsættes efter »visse forordninger«: », som ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1783/2003,«.

25. I § 25, stk. 3, ændres »§ 2, stk. 1, nr. 7« til: »§ 2, stk. 1, nr. 9«.

26.§ 27, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Med hensyn til den i stk. 1 nævnte tilkendegivelse finder retsplejelovens regler om krav til indholdet af et anklageskrift og om, at en sigtet ikke er forpligtet til at udtale sig, tilsvarende anvendelse.«

27. I § 28 indsættes efter stk. 3 som nyt stykke:

»Stk. 4. For tilskud, hvorpå reglerne i de i stk. 2 nævnte love i medfør af stk. 3 fortsat finder anvendelse, kan ministeren efter forhandling med vedkommende minister delegere sine beføjelser efter lovene til en anden statslig myndighed eller institution.«

Stk. 4 bliver herefter stk. 5.

§ 2

Stk. 1. § 1, nr. 2, 4-6, 8, 10-14, 16 og 18, træder i kraft den 1. januar 2006, jf. dog stk. 3 og 4.

Stk. 2. Tidspunktet for ikrafttrædelsen af § 1, nr. 1, 3, 7, 9, 15, 17 og 19-27, fastsættes af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. Disse bestemmelser vil dog ikke have virkning for ansøgninger, der indgives efter § 6.

Stk. 3. De bestemmelser i lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 728 af 29. juni 2004, der vedrører jordbrugere, der har ansøgt om eller fået bevilget statsgaranti efter § 6 og § 10, jf. § 6, og lån, der er ydet efter § 6 og § 10, jf. § 6, er fortsat gældende for disse jordbrugere og lån.

Stk. 4. Regler, der er udstedt i medfør af lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 728 af 29. juni 2004, vedrørende statsgarantier bevilget og lån ydet på grundlag af ansøgninger om statsgaranti og lån efter § 6 og § 10, jf. § 6, forbliver i kraft, indtil de ophæves.