L 138 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Godkendelse af affaldsgrundlag ved nye affaldsforbrændingsanlæg og udvidelser af eksisterende affaldsforbrændingsanlæg).

Af: Miljøminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 31-03-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l138_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (31. marts 2005)

 

 

Miljøministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven (Godkendelse af affaldsgrundlag ved nye affaldsforbrændingsanlæg og udvidelser af eksisterende affaldsforbrændingsanlæg).

(Lovforslag nr. L 138).

Baggrunden for lovforslaget er, at Energistyrelsen har ændret bekendtgørelse om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (projektbekendtgørelsen). Ændringen betyder, at projekter om etablering af nye eller ændring af eksisterende affaldsforbrændingsanlæg ikke længere skal vurderes af Energistyrelsen, men alene behandles af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor anlægget er beliggende. Ændringen skyldes, at Rigsrevisionen har påpeget, at det er uklart, om kommunen eller Energistyrelsen er den kompetente myndighed på området.

Miljøstyrelsen har hidtil bidraget til Energistyrelsens vurdering af projektforslag med vurdering af, hvorvidt det fornødne affaldsgrundlag er til stede for et givent projekt, og har dermed varetaget den overordnede koordinering af affaldsmængden til forbrænding og forbrændingskapaciteten.

En utilsigtet effekt af ændringen er, at der ikke længere vil være sikkerhed for, at der er tilstrækkeligt affald til stede, før det godkendes at opføre nye affaldsforbrændingsanlæg eller udvide eksisterende affaldsforbrændingsanlæg.

Formålet med lovforslaget er at sikre, at det efter ændringen af projektbekendtgørelsen fortsat er muligt at tilpasse affaldsforbrændingskapaciteten til affaldsmængden. Hvis ikke dette påses, vil der være risiko for at to kommuner hver for sig vil kunne godkende projekter, der er baseret på forbrænding af det samme affald. Det vil kunne resultere i, at der etableres for meget kapacitet, og at det kan blive nødvendigt med systematisk import af affald til forbrænding fra udlandet for at sikre økonomien i affaldsforbrændingsanlæggene.

Med lovforslaget indføres hjemmel i miljøbeskyttelsesloven, så kommunernes godkendelse af nye affaldsforbrændingsanlæg og udvidelse af eksisterende anlæg forudsætter miljøministerens godkendelse af, at det fornødne affaldsgrundlag er til stede.

Regeringen har lovet Folketinget en redegørelse om organiseringen af affaldssektoren. Redegørelsen vil rumme forslag til principper for den fremtidige regulering af affaldsforbrændingsanlæggene. Efter en debat om den fremtidige regulering af sektoren, vil der, hvis Folketinget ønsker ændringer af forbrændingsområdet, tidligst kunne fremsættes lovforslag, som gennemfører ændringerne af reguleringen og dermed erstatter nærværende regulering, i slutningen af samlingen 05-06.

Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg det til Folketingets velvillige behandling.