L 24 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Frit valg af klubtilbud eller andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser og indførelse af minimumsgrænse for tilskud til private pasningsordninger m.v.).

Af: Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l24_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Ministeren for familie- og forbrugeranliggender (Lars Barfoed):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud eller andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser og indførsel af minimumsgrænse for tilskud til private pasningsordninger m.v.)

(Lovforslag nr. L 24)

Forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Private leverandører af dagtilbud, frit valg af klubtilbud m.v. over kommunegrænserne m.v. - pengene følger barnet) blev fremsat første gang den 31. marts 2004, lovforslag nr. L 207 (FT 2003-2004, Tillæg A sp. 7078 og 7084). Forslaget kom til 1. behandling den 20. april 2004 (FF 2003-2004, sp. 8839). Socialministeren trak forslaget tilbage.

L 207 er nu delt op i to lovforslag "Forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Private leverandører af dagtilbud - pengene følger barnet)" og "Forslag til lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud eller andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser og indførsel af minimumsgrænse for tilskud til private pasningsordninger m.v.)". Det sidstnævnte lovforslag var i det væsentlige identisk med den del af lovforslag L 207, der vedrørte frit valg af klubtilbud m.v. over kommunegrænserne mv. "Forslag til lov om ændring af lov om social service (frit valg af klubtilbud eller andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser og indførsel af minimumsgrænse for tilskud til private pasningsordninger m.v.)" blev fremsat anden gang den 5. november 2004, lovforslag nr. L86 (FT 2004-2005, Tillæg A 2536 og 2527). Lovforslaget kom til 1. behandling 19. november 2004 (FF 2004-2005, 1584). Lovforslaget bortfaldt imidlertid som følge af udskrivelse af folketingsvalg.

Formålet med lovforslaget er at give forældre mulighed for at vælge eller bevare et klubtilbud eller et andet socialpædagogisk fritidstilbud efter serviceloven på tværs af kommunegrænser. Pr. 1. januar 2004 blev der indført frit valg af dagtilbud over kommunegrænserne. Efter disse regler har forældre ret til at vælge et dagtilbud i en anden kommune end opholdskommunen fra det tidspunkt, hvor forældrene har fået tilsagn om et tilskud fra opholdskommunen til brug for dagtilbud. Endvidere medfører reglerne, at forældrene selv afholder eventuelle merudgifter ved brugen af dagtilbud over kommunegrænserne.

Lovforslaget om frit valg af klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser svarer til loven om frit valg af dagtilbud over kommunegrænserne.

Det foreslås samtidig at indføre en minimumsgrænse for kommunens tilskud til privat børnepasning på 75 pct. af den billigste nettodriftsudgift pr. plads i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. Det foreslås endvidere, at kommunerne fremover skal tilbyde forældrene at sørge for administration af pasningsordningen mod en reduktion i tilskuddet svarende til udgiften hertil. Forslaget skal lette administrationen for de forældre, som selv arrangerer pasning af deres børn.

Lovforslaget om frit valg af klubtilbud eller andre socialpædagogiske fritidstilbud over kommunegrænser skønnes samlet set at medføre minimale økonomiske konsekvenser for kommunerne.

Lovforslaget om indførsel af en minimumsgrænse i § 26 skønnes samlet set at medføre kommunale merudgifter på 0,9 mio. kr. i 2005 og 3,5 mio. kr. i hvert af årene 2006, 2007 og 2008 (2005-prisniveau), som kommunerne skal kompenseres for.

Med disse bemærkninger indstiller jeg lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.