L 51 Forslag til lov om ændring af musikloven.

(Udmøntning af kommunalreformen, for så vidt angår musikområdet).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l51_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af musikloven (Udmøntning af kommunalreformen for så vidt angår musikområdet)

(Lovforslag nr. L 51).

Lovforslaget er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen.

Formålet med lovforslaget er at gennemføre ændringer i lov om musik som følge af gennemførelsen af kommunalreformen. Forslaget udmønter kommunalreformen for så vidt angår det økonomiske ansvar for musikskolerne, landsdelsorkestrene, de musikalske grundkurser og de rytmiske spillesteder. Desuden gøres musikskolerne lovpligtige for hver enkelt kommune og amtsmusikudvalgene erstattes af frivillige lokale musikudvalg.

Med henblik på at skabe en klarere opgavefordeling og finansiering mellem stat og kommuner samt at skabe mere hensigtsmæssige ordninger på dele af området vil ændringen af musikloven konkret betyde følgende:

€" Kommunerne får økonomisk ansvar for musikskolerne, og driften af musikskolerne gøres lovpligtig for kommunerne.

€" Ansvaret for finansieringen af landsdelsorkestrene deles mellem staten og kommunerne, idet staten overtager de hidtidige amtslige tilskud.

€" Staten overtager ansvaret for de musikalske grundkurser. Staten overtager de hidtidige amtslige og kommunale tilskud.

€" Staten overtager en større del af ansvaret for finansieringen af de rytmiske spillesteder, idet staten overtager de hidtidige amtslige tilskud.

€" De frivillige amtslige musikråd nedlægges, men kommunerne får mulighed for frivilligt at oprette lokale musikråd. Dette kan ske hver for sig eller i forening med flere kommuner.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Tingets velvillige behandling.