L 76 Forslag til lov om et evalueringsinstitut for kommuner m.v.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l76_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til Lov om et evalueringsinstitut for kommuner m.v.

(Lovforslag nr. L 76).

Lovforslaget er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen. Lovforslaget udmønter den del af aftalen om en strukturreform, der vedrører etablering af et evalueringsinstitut.

Med lovforslaget skabes de fornødne lovgivningsmæssige rammer for instituttets oprettelse og virke. Forslaget indeholder således bestemmelser om evalueringsinstituttets formål og opgaver. Efter lovforslaget skal instituttet gennemføre evalueringer af den kommunale og regionale opgavevaretagelse med henblik på at fremme effektivitet og bedre ressourceanvendelse, kvalitetsudvikling og økonomistyring. Evalueringerne, som kan gennemføres på tværs af kommuner og regioner, sektorområder m.v., vil omfatte bl.a. den økonomiske, juridiske, organisatoriske og administrative opgavetilrettelæggelse hos de evaluerede parter. Endvidere skal instituttet indsamle nationale og internationale erfaringer med evalueringer samt rådgive offentlige myndigheder om evalueringer.

Lovforslaget indeholder tillige regler om instituttets finansiering. Der gives med bestemmelserne en bred mulighed for instituttet til at supplere finanslovsbevillingerne med andre indtægtskilder under hensyn til de statslige regler herfor.

Lovforslaget indeholder desuden bestemmelser om etablering, herunder om instituttets bestyrelse, rådgivende udvalg og direktør. Bestemmelserne om instituttets bestyrelse fastsætter, at bestyrelsen består af 5 medlemmer, heraf én formand som udpeges af indenrigs- og sundhedsministeren. De resterende medlemmer udpeges af Kommunernes Landsforening, regionerne i fællesskab, finansministeren og en videregående institution, som geografisk er placeret i nærheden af instituttet. Bestemmelserne fastlægger endvidere, at bestyrelsen varetager den øverste ledelse af instituttet og fastlægger rammerne for instituttets virksomhed. Bestyrelsen nedsætter et rådgivende udvalg, som bl.a. skal komme med udtalelser om instituttets årsprogram og årsberetning. Det rådgivende udvalg består af 14 medlemmer, som er bredt sammensat i forhold til interessentkredsen for instituttets opgavevaretagelse. Bestyrelsen udpeger endvidere instituttets direktør, som varetager den daglige ledelse af instituttet.

Lovforslaget indeholder bestemmelser, der giver indenrigs- og sundhedsministeren bemyndigelse til at fastsætte vedtægter for instituttet. Endvidere er der bestemmelser vedrørende evalueringsinstituttets rapporter m.v., herunder at instituttets rapporter m.v. skal offentliggøres efter høring af de involverede parter. Der er ligeledes bestemmelser om, at instituttet i forbindelse med indhentning af data er undtaget offentligheds- og forvaltningsloven, samt at instituttet kan forlange alle relevante oplysninger indhentet til brug for evalueringer.

Endelig gives indenrigs- og sundhedsministeren bemyndigelse til geografisk at placere instituttet samt til at nedlægge instituttet.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings hurtige og velvillige behandling.