L 184 Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler).

(Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l184_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2006)

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler)

(Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.)

(Lovforslag nr. L 184).

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige opfølgning på kommunalreformen og lov nr. 590 og lov nr. 591 af 24. juni 2005.

Undervisningsministeriet har €" som opfølgning på aftalen om kommunalreformen - gennemført en analyse af uddannelsesområdets styringssystem (selvejeform, finansieringsform, samspil mellem uddannelsesregler og tilsyn), der er afsluttet med en rapport, som indeholder en række konkrete anbefalinger om indretningen af uddannelsesområdets fremtidige styringssystem.

En række af anbefalingerne i rapporten om styringsanalysen er indarbejdet i lovforslagets bestemmelser om institutioner for erhvervsrettet uddannelse. Det drejer sig blandt andet om:

bestyrelsernes sammensætning og medlemmernes habilitet og kompetencer

mulighed for fastsættelse af regler om vedtægternes indhold i en standardvedtægt

mulighed for allerede godkendte institutioner til at beslutte, om de vil være selvejende institution inden for offentlige forvaltning

harmonisering af revisionsreglerne med de øvrige regelstyrede selvejende institutioners regler, således at institutionernes regnskaber skal revideres af Rigsrevisionen

indførelse af indsatsaftaler, der kan indgås mellem en institution for erhvervsrettet uddannelse og Undervisningsministeriet, hvis det er nødvendigt at rette op på kvaliteten af undervisningen eller uddannelserne.

Lovforslaget indeholder endvidere:

bestemmelser om statens administration af institutionsbygninger, der overtages fra amterne til brug for Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser eller institutioner for erhvervsrettet uddannelse

tilpasning af lovgivningen om almen voksenuddannelse til den nye institutionsstruktur

bestemmelser om særligt tilskud til institutioner for erhvervsrettet uddannelse til specialpædagogisk støtte for eleverne

konsekvensændringer som følge af det samtidigt fremsatte forslag til lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. januar 2007.

Idet jeg henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.