L 213 Forslag til lov om ændring af lov om forurenet jord.

(Ændring af kortlægning af forurenede arealer m.v.).

Af: fungerende miljøminister Flemming Hansen (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l213_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2006)

 

 

Miljøministeren (Flemming Hansen, fg.):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om forurenet jord (Ændring af kortlægning af forurenede arealer m.v.)

(Lovforslag nr. L 213).

Hovedindholdet i forslaget er, at kortlægningskriteriet for forurenet jord hæves, så den lettere forurenede jord ikke længere skal kortlægges. I stedet skal der ske en områdeklassificering af lettere forurenede større, sammenhængende områder. Samtidig mindskes de ulemper, forureningskortlægningen medfører for borgerne. Med forslaget koncentreres og målrettes indsatsen mod de områder, der virkelig betyder noget, de store forureninger, der kan udgøre en risiko for beboernes sundhed og for grundvandet.

Baggrunden for lovforslaget er den tidligere miljøministers redegørelse om jordforureningsloven fra december 2003 samt arbejdet i kriteriegruppen og jordforureningsgruppen.

Med områdeklassificeringen afgrænses de områder, der med høj sandsynlighed er lettere forurenede. Som udgangspunkt er hele byzonen områdeklassificeret, men kommunalbestyrelsen kan udtage eller inddrage større, sammenhængende områder. Områdeklassificeringen betyder, at kommunalbestyrelsen får mulighed for at målrette generel rådgivning om den lille sundhedsrisiko, der kan være ved at bo og opholde sig på lettere forurenet jord, og at kontrollere, at forurenet jord ikke spredes til uforurenede arealer.

Samtidig bliver miljøministerens hjemmel til at fastsætte regler om anmeldepligten for flytning af jord udvidet, blandt andet kan miljøministeren pålægge kommunalbestyrelsen at fastsætte regulativer om anmeldeordningen. I løbet af 2006 skal der arbejdes videre med de forenklingsmuligheder, der ligger i områdeklassificeringen og regulativerne, således at de nødvendige bekendtgørelser kan udstedes samtidig med lovens ikrafttrædelse.

Den stærkere jordforurening skal kortlægges som hidtil, og efter kommunalreformen er det regionsrådet, der har opgaven med at kortlægge. Med forslaget opstrammes tidsgrænserne for kortlægningen, så borgerne ikke skal leve længe i uvished om, hvorvidt deres ejendom skal forureningskortlægges. Hvis en boligejendom kortlægges, nuanceres kortlægningen efter den risiko, forureningen udgør for boliganvendelsen.

Med henblik på særlig beskyttelse af børn indeholder forslaget en hjemmel til, at regionsrådet i særlige tilfælde kan udføre undersøgelsesprojekter og afværgeforanstaltninger på arealer med lettere forurenet jord, der anvendes til børneinstitutioner eller offentlige legepladser.

Når et areal tages i brug til bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, kolonihave eller sommerhus, skal ejeren eller brugeren sikre, enten at det øverste 50 cm jordlag af det ubebyggede areal ikke er forurenet, eller at der er etableret en varig, fast belægning.

Forslaget betyder også, at en grundejer, som ønsker en erklæring om forureningstilstanden på hans egen grund, har krav på at få en sådan erklæring, hvis han selv får foretaget en forureningsundersøgelse.

Det foreslås, at lovændringen træder i kraft den 1. januar 2007, samtidigt med ikrafttrædelsen af kommunalreformen.