L 49 Forslag til lov om brugsmodeller.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-11-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l49_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (9. november 2005)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om brugsmodeller

(Lovforslag nr. L 49).

Beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder er et vigtigt led i at stimulere innovation. Med brugsmodelbeskyttelsen tilgodeses beskyttelsesbehovet for mindre tekniske frembringelser

Brugsmodel karakteriseres ofte som et "lille" patent. En brugsmodel er, ligesom et patent, en eneret til at udnytte en "opfindelse" erhvervsmæssigt. Modsat patentet, tager brugsmodelregistrering især sigte på beskyttelse af praktiske frembringelser af håndværksmæssig karakter, men også andre produkter, kemiske forbindelser, lægemidler, levnedsmidler m.m. kan beskyttes ad denne vej.

Mange af frembringelserne er altså skabt af brugerne, og beskyttelsen er dermed et vigtigt led i at stimulere brugerdreven innovation.

For de mindre virksomheder er det yderst vigtigt at rammerne for beskyttelse af deres innovation er optimale. Det betyder, at det er altafgørende, at virksomhederne kan forstå reglerne, opnå beskyttelse hurtigt og frem for alt billigt. Hensigten med lovforslaget er at gøre det lettere at beskytte mindre opfindelser ved at skabe bedre rammer for, at den enkelte kan udfolde sine idéer og skabe noget nyt. Samtidigt skal ændringen styrke udviklingen i især de mindste virksomheder ved at forenkle reglerne og forbedre muligheden for at beskytte resultaterne af innovation..

Muligheden for brugsmodelbeskyttelse har eksisteret i 12 år, og lovforslaget er et resultat af mange af de erfaringer, der er gjort med de gældende regler.

Det foreslås at ændre brugsmodelloven fra en lov, der i udpræget grad henviser til patentloven, til en selvstændig lov. Loven henviser derfor som udgangspunkt ikke længere til patentlovens bestemmelser, men indeholder i stedet de materielle bestemmelser på alle områder. Der forefindes dog stadig enkelte henvisninger til patentloven, idet de to love er nært beslægtede. Det er så vidt muligt tilstræbt at anvende patentlovens ordlyd i brugsmodelloven for at skabe størst mulig parallelitet mellem de to retsområder. Hensigten med dette er, at fortolkningen af bestemmelserne i brugsmodelloven skal ske med udgangspunkt i fortolkningen af de tilsvarende bestemmelser i patentloven.

Herudover er der foretaget en række tilretninger af brugsmodelloven med henblik på at fjerne uhensigsmæssigheder og uklarheder. Som eksempler kan nævnes indførsel af muligheden for genoprettelse af tabte rettigheder og reglerne for videreførelse af internationale ansøgninger.

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.