L 62 Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

(Afbrænding af husdyrgødning, offentliggørelse af gødningsregnskaber m.v.).

Af: Fødevareminister Hans Christian Schmidt (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-11-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l62_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (9. november 2005)

 

 

Fødevareministeren (Hans Chr. Schmidt):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Afbrænding af husdyrgødning, offentliggørelse af gødningsregnskaber m.v.).

(Lovforslag nr. L 62).

Ved lovforslaget foretages der følgende ændringer i loven:

Med forslaget skabes der hjemmel til, at fødevareministeren kan fastsætte regler om, at kvælstof i husdyrgødning og forarbejdet husdyrgødning, der er afbrændt i et miljøgodkendt forbrændingsanlæg, kan fratrækkes i virksomhedens samlede forbrug af kvælstof. Endvidere giver forslaget jordbrugsvirksomhederne mulighed for i gødningsregnskabet at fratrække kvælstofmængden af eksporteret eller samhandlet husdyrgødning.

Forslaget omfatter ændring af lovens bestemmelser vedrørende korrektioner for afvigelser i produktionsniveau. Forslaget harmoniserer lovens bestemmelse herom med Miljøministeriets regler på området.

Samtidig foreslås det, at der med forslaget tilvejebringes hjemmel for ministeren til at indhente oplysninger hos andre offentlige myndigheder til brug for at kontrollere lovens overholdelse. Ministeren kan i den forbindelse foretage sammenstilling og samkøring af oplysninger i kontroløjemed.

Endelig foreslås det, at ministeren kan offentliggøre oplysninger, som jordbrugsvirksomheder indberetter i gødningsregnskabet, herunder oplysninger om resultater om kontrollen og endelig oplysninger om vedtagne administrative bøder, som kontrollen måtte have givet anledning til.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefales det til Folketingets velvillige behandling.