L 149 Forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v.

(Udvidelse af målgruppe for personlig assistance).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-02-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l149_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (7. februar 2007)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (Udvidelse af målgruppe for personlig assistance).

(Lovforslag nr. L 149).

Lovforslaget permanentgør en forsøgsordning og er en udmøntning af satspuljeaftalen 2007, hvor der er afsat midler til at videreføre og udbrede forsøgsordningen med personlig assistance for personer med et varigt psykisk handicap.

Permanentgørelsen af forsøgsordningen er et af regeringens initiativer i såvel "Nye veje til arbejde", som blev lanceret i marts 2006 for at forbedre mulighederne på arbejdsmarkedet for personer med handicap, som i regeringens beskæftigelsesstrategi for personer med handicap fra december 2004.

Formålet med forslaget er at ændre målgruppen for personlig assistance, så målgruppen udvides til at omfatte personer med en varig og betydelig nedsat psykisk funktionsnedsættelse. Med forslaget får personer med bl.a. ADHD, hjerneskader, sindslidelser eller udviklingshæmmede mulighed for at få tilknyttet en personlig assistent i forbindelse med beskæftigelse. For nogle af disse personer kan det være vanskeligt at få og bevare beskæftigelsen, såfremt der ikke ydes kompensation for deres funktionsnedsættelse i form af særlig personlig assistance.

Med forslaget ligestilles personer med en fysisk og personer med en psykisk funktionsnedsættelse i forhold til mulighederne i lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. Samtidig øges muligheden for, at personer med et psykisk handicap, der har ressourcer at bidrage med i forhold til arbejdsmarkedet, kan komme i beskæftigelse.

Med den nuværende ordning havde 3.500 personer med en fysisk funktionsnedsættelse en personlig assistent i 2005.

Lovforslaget vil indebære en begrænset økonomisk merudgift for staten, da målgruppen alene skønnes at blive udvidet med 265 personer pr. år og udgiften derfor skønnes at blive 9,0 mio. kr. i 2007 og derefter 20 mio. kr. årligt til lønudgifter til personlig assistance.

Det foreslås, at ændringerne træder i kraft den 1. juli 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg på regeringens vegne anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.