L 171 Forslag til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love og om ophævelse af lov om brobygningsforløb til ungdomsuddannelserne.

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-02-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l171_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2007)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love (Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.)

(Lovforslag nr. L 171).

Lovforslaget er en del af udmøntningen af "Aftale om fremtidens velstand, velfærd og investeringer i fremtiden" af 20. juni 2006 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, og Det Radikale Venstre samt den politiske aftale af 2. november 2006 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om indholdet i en ny 10. klasse.

Lovforslaget rummer en række forslag, der tilsammen har til formål at understøtte målsætningen om, at mindst 95 pct. af alle unge i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Lovforslaget indeholder følgende elementer:

Den tidlige vejledningsindsats skal styrkes og målrettes elever med de største behov. Indsatsen skal begynde allerede i 6. klasse, hvor der skal sættes ind over for unge, der er i risiko for ikke at påbegynde eller gennemføre en ungdomsuddannelse.

Desuden skal elever, der er skoletrætte eller af anden grund ikke får udbytte af undervisningen, have mulighed for at deltage i forløb væk fra skolen med henblik på at få afklaret deres uddannelsesvalg og udvikle faglige og sociale kompetencer.

Uddannelsesplanen for elever, der vælger 10. klasse, skal sikre, at undervisningen kan tilrettelægges med udgangspunkt i den enkeltes potentialer og behov for yderligere kvalificering. Derfor er kravene til uddannelsesplanen præciseret og kvalificeret, så planen bliver et langt mere aktivt og brugbart redskab til at sikre elevens overgang fra grundskole til 10. klasse og ungdomsuddannelse.

Med lovforslaget ophæves brobygningsloven, og bestemmelserne om brobygning indsættes i stedet i vejledningsloven. Samtidig forenkles brobygningsbegrebet, og bestemmelserne målrettes, fx bliver det muligt at brobygge til en ungdomsuddannelse allerede i 9. klasse, og brobygning bliver fremover obligatorisk i 10. klasse.

Præsentationskurser, der ændrer navn til introduktionskurser, bliver med forslaget obligatorisk i folkeskolens 8. klasse, og ungdomsuddannelsesinstitutioner kan forpligtes til at udbyde både introduktionskurser og brobygning i et omfang, der svarer til den konstaterede efterspørgsel.

Endvidere skal det være muligt, at unge allerede i 9. klasse får bistand fra en mentor, hvis ikke de har tilstrækkelig voksenkontakt og derfor har brug for opfølgning i hverdagen. Desuden forpligtes kommunerne til at udbygge den opsøgende vejledning til at omfatte alle unge under 25 år, der ikke har påbegyndt, eller som har afbrudt en ungdomsuddannelse. Forslaget er udarbejdet således, at de unge opsøges, indtil de følger en plan, der leder frem mod, at de igen kommer i gang med en ungdomsuddannelse.

Endelig indføres der krav til vejledernes uddannelse, hvorefter vejlederne skal opfylde enten et specifikt uddannelsesniveau eller kunne dokumentere tilsvarende kompetencer gennem en realkompetencevurdering.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. august 2008.

Forslaget er udarbejdet under den forudsætning, at det samtidigt fremsatte lovforslag om 10. klasse vedtages samtidigt med dette lovforslag. Hvis behandlingen af lovforslaget om 10. klasse giver anledning hertil, vil jeg fremsætte fornødne ændringsforslag til dette lovforslag.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.