L 178 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love.

(Gennemførelse af direktivet om genforsikringsvirksomhed, opgørelse af individuelle solvensbehov, aftaler om bonus og udbetaling af et målselskabs midler i forbindelse med overtagelsestilbud, retningslinjer for incitamentsaflønning, oprettelse af Penge- og Pensionspanelet, præcisering af Finanstilsynets tilsynsmæssige uafhængighed m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l178_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. marts 2007)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Gennemførelse af direktivet om genforsikringsvirksomhed, opgørelse af individuelle solvensbehov, aftaler om bonus og udbetaling af et målselskabs midler i forbindelse med overtagelsestilbud, retningslinjer for incitamentsaflønning, oprettelse af Penge- og Pensionspanelet, præcisering af Finanstilsynets tilsynsmæssige uafhængighed m.v.)

(Lovforslag nr. L 178).

Lovforslaget udmønter regeringens åbenhedspakke, der har til hensigt at sikre mere åbenhed over for aktionærerne i noterede selskaber. Det første element er et forbud mod indgåelse af aftaler om bonus og lignende ydelser til et målselskabs ledelse i forbindelse med overtagelsestilbud. Elementet skal sikre, at der ikke kan rejses tvivl om ledelsens loyalitet over for de eksisterende aktionærer i forbindelse med et overtagelsestilbud på et selskab. Det andet element er en pligt for tilbudsgiver til at oplyse om en påtænkt udbetaling af målselskabets midler efter gennemførelsen af et overtagelsestilbud. Dette element skal sikre større åbenhed over for aktionærerne ved eventuelle store udbyttebetalinger umiddelbart efter en overtagelse. Det tredje element indebærer større åbenhed omkring noterede virksomheders incitamentsaflønning. Forslaget indfører et krav om, at noterede selskaber skal have fastsat overordnede retningslinjer for selskabets samlede incitamentsaflønning til bestyrelse og direktion, inden der indgås konkrete aftaler herom med medlemmer af disse organer.

Lovforslaget indeholder ligeledes bestemmelser om oprettelse af et Penge- og Pensionspanel, der har til formål at styrke forbrugernes interesse for det det finansielle område. Denne styrkelse skal blandt andet ske ved informationsvirksomhed, undersøgelser af forbrugerforhold og tests af finansielle produkter.

Lovforslaget ændrer i lov om Vækstfonden vedrørende Vækstfondens passive ejerskab, finansieringsbegrænsninger samt tilbudspligten til medaktionærer, som har til formål at forbedre Vækstfondens muligheder for at investere og udøve aktivt ejerskab i nye og mindre virksomheder. Samtidig ophæves bestemmelsen om afkast af deponerede medarbejderaktier.

Lovforslaget fastslår, at Finanstilsynets tilsynsvirksomhed skal tilrettelægges således, at der føres et risikobaseret tilsyn. Lovforslaget formaliserer endvidere den faktiske uafhængighed, som Finanstilsynet i dag har på området for tilsynsvirksomheden.

Derudover moderniseres reglerne om forsikringsselskaber og tværgående pensionskassers kapitaldækning, der skal bidrage til at styrke virksomhedernes risikostyring. Der indføres endvidere regler om, at forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser løbende skal opgøre et individuelt solvenskrav.

Lovforslaget indeholder ændringer af Garantifonden for indskydere og investorer, så det bliver muligt at etablere et privat beredskab, der kan medvirke til afvikling af nødlidende pengeinstitutter.

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.