L 202 Forslag til lov om hold af heste.

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l202_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2007)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om hold af heste

(Lovforslag nr. L 202).

Formålet med lovforslaget er at gennemføre en samlet regulering af forskellige forhold, som har særlig betydning for hestes velfærd. Denne regulering indeholder således en række mindstekrav til hold af heste og udgør i øvrigt et supplement til den øvrige dyrevelfærdslovgivning, herunder navnlig de mere generelle regler i dyreværnsloven.

Der foreslås bl.a. indført nærmere regler om staldens indretning, herunder at loftshøjden i stalden skal være mindst 2,60 m i frihøjde, ligesom staldrumfanget pr. hest skal være mindst 30 m3. Endvidere foreslås nærmere regler om størrelsen af henholdsvis bokse til enkeltvis opstaldning, gruppeopstaldning og folingsbokse, samt regler om forskellige forhold vedrørende indretning af stalden. I den forbindelse foreslås indført et forbud imod at opstalde heste i spiltov.

Dernæst foreslås det, at der for ethvert hestehold skal være adgang til en fold, som skal have et areal på mindst 800 m2, hvoraf den korteste side skal være mindst 20 meter. Benyttes folden af mere end fire heste, skal folden være større, og desuden må en fold maksimalt benyttes af 20 heste. I den forbindelse foreslås det endvidere, at heste mindst to timer fem dage om ugen motioneres eller gives fri bevægelse på fold. Derudover foreslås det, at den, som er ansvarlig for et hestehold, skal sikre, at heste, som går ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, kun er ude i mere end 12 timer i døgnet, hvis de har udviklet et kraftigt og tæt hårlag og er ved godt huld, og har adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje.

Desuden indeholder lovforslaget regler om tilsyn med heste og en bemyndigelse til justitsministeren til at fastsætte regler bl.a. om, at beskæring og anlæggelse af beslag kun må foretages af personer, som er uddannet hertil. Endvidere foreslås det, at justitsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, at mærkning af heste kun må foretages af personer, som er uddannet hertil, samt regler om at den, der er ansvarlig for et professionelt hestehold, skal være over 18 år og besidde en relevant faglig uddannelse.

Lovforslaget indeholder desuden en række øvrige bestemmelser vedrørende foder og vand, ibrugtagning og træning, hjælpemidler, medicinering og behandling mv., som har til formål at sikre, at væsentlige adfærdsmæssige, fysiologiske og velfærdsmæssige behov hos heste tilgodeses.

Endvidere foreslås indført en påbudsordning, således at den ansvarlige for et hestehold i tilfælde af overtrædelse af lovens krav kan gives et påbud om at rette op på de forhold, som ikke er i overensstemmelse med loven. Undladelse af at efterkomme et påbud, herunder efterkomme påbuddet inden for den af myndighederne fastsatte frist, kan efter forslaget straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

En række af lovforslagets bestemmelser er omfattet af overgangsordninger, således at mindstekravene først finder anvendelse for hestehold etableret før den 1. juli 2007 efter henholdsvis 3, 8 eller 12 år.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.