L 214 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Dagpenge eller efterløn efter pasning af handicappet eller alvorligt sygt barn eller nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-04-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l214_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. april 2007)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Dagpenge eller efterløn efter pasning af handicappet eller alvorligt sygt barn eller nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem).

(Lovforslag nr. L 214).

Lovforslaget indeholder følgende elementer:

1. Udvidelse af adgangen til at forlænge optjeningsperioden med perioder med tabt arbejdsfortjeneste til pasning af handicappet eller alvorligt sygt barn efter § 42 i lov om social service.

2. Ret til efterløn og udstedelse af efterlønsbevis uanset manglende rådighed som følge af modtagelse af tabt arbejdsfortjeneste eller plejervederlag efter §§ 42 eller 119 i lov om social service.

Regeringen ønsker at sikre, at personer, som i flere år passer handicappede eller alvorligt syge børn og får hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste efter serviceloven, og som således udfører en samfundsnyttig opgave, ikke mister deres forsørgelsesgrundlag i form af dagpenge, når pasningen ophører.

Regeringen ønsker desuden at sikre, at personer, som modtager tabt arbejdsfortjeneste efter serviceloven til pasning af handicappede eller alvorligt syge børn eller modtager plejevederlag efter serviceloven til pasning af nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem, ikke som følge heraf mister muligheden for at overgå til efterløn eller få udstedt et efterlønsbevis, når de når efterlønsalderen.

Forslaget om udvidelse af adgangen til at forlænge optjeningsperioden skønnes at betyde merudgifter til dagpenge sammenlagt i størrelsesordenen 3,7 mio. kr. årligt.

Forslaget om ret til efterløn og udstedelse af efterlønsbevis uanset manglende rådighed som følge af modtagelse af tabt arbejdsfortjeneste eller plejervederlag vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser af betydning.

Forslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for det offentlige. Forslaget vil medføre administrative konsekvenser for a-kasserne, da flere personer vil have ret til dagpenge og efterløn/efterlønsbevis. Det er imidlertid vanskeligt at skønne over omfanget.

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser. Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. august 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.