L 24 Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register.

(Videregivelse af oplysninger til andre EU-lande m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l24_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2006)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register (Videregivelse af oplysninger til andre EU-lande mv.)

(Lovforslag nr. L 24).

Lovforslaget fremsættes som konsekvens af en rammeafgørelse om forenkling af udvekslingen af oplysninger og efterretninger mellem medlemsstaternes retshåndhævende myndigheder, som der blev opnået politisk enighed om i EU i 2005.

Rammeafgørelsen medfører bl.a. en pligt for medlemsstaterne til at sikre, at der i national lovgivning ikke opstilles strengere betingelser for videregivelse af oplysninger og efterretninger til andre medlemsstaters retshåndhævende myndigheder, end hvad der gælder for videregivelse til tilsvarende nationale myndigheder.

Det kan give anledning til tvivl, om den gældende Dna-profil-register-lov opfylder denne forpligtelse. Med lovforslaget foreslås derfor indsat en ny bestemmelse om adgangen til at videregive oplysninger fra Det Centrale Dna-profil-register til de lande, der er omfattet af rammeafgørelsen. I medfør af den foreslåede bestemmelse vil der således kunne videregives oplysninger fra registeret til den kompetente retshåndhævende myndighed i en medlemsstat i EU eller et tredjeland, der deltager i samarbejdet under Schengen-konventionen, til brug for en kriminal­efterforskning eller kriminalefterretningsoperation.

Med vedtagelse af lovforslaget giver Folketinget sit samtykke efter grundlovens § 19, stk. 1, til, at Danmark kan medvirke til at vedtage den omhandlede EU-rammeafgørelse.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.