L 45 Forslag til lov om ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter.

(Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l45_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. oktober 2006)

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte. (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.)

(Lovforslag nr. L 45).

Lovforslaget har for det første til formål at bringe dansk ret i overensstemmelse med Europarådets reviderede rekommandation om svin. Europarådets rekommandation indeholder krav om, at svin, der holdes udendørs, skal have permanent adgang til vand under alle vejrforhold. Ifølge den gældende lov om udendørs hold af svin, skal alle svin, bortset fra pattegrise under 14 dage, have fri adgang til rent drikkevand, undtagen i perioder med frost. Den foreslåede ændring af loven indebærer, at kravet om fri adgang til rent drikkevand følger rekommandationen, således at det gælder altid - dvs. også i perioder med frost.

Lovforslaget tager desuden sigte på at gennemføre en udtalelse fra Dyreværnsrådet af 15. december 2004 om brug af udleveringsrum og -vogne ved transport af svin fra bedrifter. I udtalelsen har Dyreværnsrådet bl.a. anført, at dyrevelfærdsmæssige hensyn ikke nødvendiggør et forbud mod fuldspaltegulve i udleveringsrum, hvor dyrene opholder sig i højst 12 timer.

I overensstemmelse med Dyreværnsrådets udtalelse foreslås det derfor, at der foretages en ændring i lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin, der indebærer, at forbuddet mod fuldspaltegulve ved hold af disse typer af svin ikke gælder for såkaldte udleveringsrum, hvor svin opstaldes i højst 12 timer, inden de køres fra bedriften.

Endelig indeholder lovforslaget et forslag til ændring af lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte, der pålægger straf for overtrædelser af lovens krav om, at drægtige søer og gylte skal have adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller foder med højt fiberindhold. Bestemmelsen om fyldigt foder er ved en fejl ikke blevet strafbelagt ved en ændring af loven i 2003, og overtrædelser af bestemmelsen har derfor hidtil alene kunne straffes, hvis de samtidig indebar en overtrædelse af de almindelige beskyttelsesregler i dyreværnslovens §§ 1 og 2. Den foreslåede ændring indebærer, at overtrædelser af bestemmelsen om tildeling af fyldigt foder fremover kan straffes med bøde eller fængsel i op til 4 år.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg herved anbefale forslaget til Det Høje Tings velvillige behandling.