L 51 Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og lov om dyrlæger.

(Gennemsigtighed ved rabatordninger m.v. på medicinområdet, liberalisering af dele af lægemiddeldistributionen samt forbedring af dyrevelfærd og fødevaresikkerhed).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l51_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. oktober 2006)

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og lov om dyrlæger (Gennemsigtighed ved rabatordninger m.v. på medicinområdet, liberalisering af dele af lægemiddeldistributionen samt forbedring af dyrevelfærd og fødevaresikkerhed).

(Lovforslag nr. L 51).

Lovforslaget udmønter en række af initiativerne i den politiske aftale af 8. juni 2006 om en handlingsplan på medicinområdet, som er indgået mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. De aftalte initiativer har til formål at skabe større klarhed og gennemsigtighed på medicinområdet og videreudvikle de liberaliseringsinitiativer, som blev igangsat ved den politiske aftale af 1. november 2000 om modernisering og liberalisering af apotekervæsenet. Den indgåede aftale omfatter endvidere Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti bortset fra aftalens punkt om liberalisering af salget af medicin til produktionsdyr og styrkelse af indsatsen for fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. De elementer i den politiske aftale, der ikke indgår i lovforslaget, udmøntes gennem ændringer af eksisterende bekendtgørelser, vejledninger samt interne instrukser.

Lovforslaget indeholder en række forslag til nærmere regler for ydelse af bonus og rabatter i apotekssektoren. Det foreslås at forbyde, at der som led i handel med et apoteksforbeholdt lægemiddel udbetales bonus eller ydes anden økonomisk fordel til brugeren af lægemidlet. Der foreslås udarbejdet en nærmere fastlæggelse af apotekernes adgang til omkostningsbegrundede rabatter samt krav om udførelse af revision vedrørende apotekernes rabat- og markedsføringsaktiviteter. Med henblik på at sikre åbenhed og gennemsigtighed i ydelsen af omkostningsbegrundede rabatter foreslås en pligt for leverandørerne til at offentliggøre grundlaget og vilkårene for at yde omkostningsbegrundet rabat. Der foreslås endvidere en regulering af apotekskæders forhandling af rabatter og medvirken til markedsføringsaktiviteter, herunder krav om regnskab og revision.

Lovforslaget omfatter derudover en liberalisering af distributionen af lægemidler til produktionsdyr. Det foreslås således, at fastprissystemet i forhold til lægemidler til produktionsdyr ophæves. Det foreslås endvidere, at apoteksforbeholdet ved salg af lægemidler til produktionsdyr ophæves. Der opstilles i den forbindelse en række betingelser for de nye forhandlere af lægemidler til produktionsdyr.

I forbindelse med liberaliseringen af distributionen af lægemidler til produktionsdyr foreslås iværksat en række nye initiativer vedrørende dyrevelfærd og fødevaresikkerhed. Der stilles forslag om, at praktiserende dyrlæger skal være økonomisk uafhængige af virksomheder, der håndterer lægemidler til dyr, og at en dyrlæge kan meddeles påbud om at iværksætte diagnostiske laboratorieundersøgelser med henblik på at få verificeret den diagnose, som danner grundlag for dyrlægens valg af behandling. Der foreslås endvidere adgang til, at ministeren for familie- og forbrugeranliggender i kontroløjemed kan indhente oplysninger hos andre offentlige myndigheder. De nye initiativer vedrørende fødevaresikkerhed og dyrevelfærd foreslås finansieret af forhandlerne af lægemidler til produktionsdyr fordelt forholdsmæssigt efter omsætningen af disse lægemidler.

Der foreslås endvidere etableret adgang til, at Lægemiddelstyrelsen kan udstede administrative bøder ved nærmere definerede overtrædelser af lægemiddelloven.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.