B 10 Forslag til folketingsbeslutning om finanslovfinansiering af DR.

Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-11-2007

Beslutningsforslag som fremsat

20072_b10_som_fremsat (html)

B 10 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om finanslovfinansiering af DR.

Forslag til folketingsbeslutning

om finanslovfinansiering af DR

Folketinget pålægger regeringen at optage forhandlinger med Folketingets partier for at erstatte den nuværende medielicens med en 5-årig aftale, hvor DR's aktiviteter finansieres direkte over finansloven.


Bemærkninger til forslaget

 

Det er ulighed, at alle indkomster betaler samme licens. Det nuværende licenssystem er asocialt, fordi alle husstande betaler det samme uanset indkomst. Det betyder, at studerende, kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere og andre lavtlønnede grupper betaler forholdsvis meget mere end borgere i de velhavende indkomstgrupper.


 

Aggressiv borgerkontrol



Systemet er bureaukratisk og er baseret på en aggressiv kontrol, som f.eks. betyder, at man registrerer, om personer, der bor sammen, lever i et ægteskabslignende forhold.


Licensen er teknologifjendsk »særbeskatning« af dårligt stillede. Udvidelsen af licensen til også at omfatte internetforbindelser og mobiltelefoner betyder, at licensen er kommet til at fungere som en ekstra skat på anskaffelse af moderne elektronisk udstyr, hvilket både er teknologifjendsk og rammer økonomisk dårligt stillede ekstra hårdt.


Da muligheden for at deltage i udvekslingen af viden m.v. over nettet er vigtig for at kunne være en del af det moderne samfund, skaber udvidelsen til medielicens yderligere problemer for økonomisk dårligt stillede og er med til at øge uligheden i Danmark.


DR's uafhængighed mindskes ikke med indførelse af skattefinansieret licens. Det vigtigste argument for medielicensen er, at denne skal medvirke til at sikre DR's uafhængighed af det politiske system:


Efter at medieforligspartierne har gennemført den mest detaljerede public service-kontrakt nogen sinde og med denne en meget detaljeret styring af DR, er der heller ikke nogen fornuftige argumenter for, at et licenssystem skulle være bedre til at sikre DR's uafhængighed af det politiske system end en flerårig finanslovaftale om DR's økonomi.


Det vil således i praksis være ligegyldigt, om DR's økonomi aftales ved, at politikerne bliver enige om licensens størrelse, eller det sker ved, at de bliver enige om, hvor store midler der skal afsættes i en flerårig aftale på finansloven.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om finanslovfinansiering af DR.

(Beslutningsforslag nr. B 10).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.