L 136 Forslag til lov om ændring af lov om fiskeri og fiskeopdræt.

(Implementering af habitatdirektiv, skærpede bøder ved overtrædelser i forbindelse med erhverv m.v.).

Af: fungerende fødevareminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l136_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. marts 2008)

Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Kristian Jensen, fg.):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om fiskeri og fiskeopdræt (Implementering af habitatdirektiv, skærpede bøder ved overtrædelse i forbindelse med erhverv m.v.)

(Lovforslag nr. L 136).

Dette lovforslag indeholder dels bestemmelser, der er affødt af EU-lovgivning, dels rent nationale ændringer.


Et væsentligt formål med lovforslaget er at implementere Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter (Habitatdirektivet). Fiskerilovgivningen indeholder allerede i dag regler, som har til formål at beskytte en række naturtyper og arter, som er omfattet af habitatdirektivet. Med lovforslaget vil direktivets bestemmelser blive gennemført fuldt ud for så vidt angår områder og arter, som er relevante for fiskeri og fiskeopdræt i Danmark.


Et andet væsentligt formål med lovforslaget er at forhøje prisen på lyst- og fritidsfiskertegn med ca. 10 %, idet provenuet ved salg af fisketegn anvendes til formål inden for rekreativt fiskeri, herunder udsætning af fiskeyngel, forskning m.v. samt administration af fisketegnsordningen. Desuden er det hensigten, at prisen fremover skal kunne ændres af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri ved bekendtgørelse. Det er hensigten, at prisen for fisketegn fremover vil blive fastsat under hensyn til den almindelige pris- og lønudvikling.


Herudover indeholder lovforslaget bestemmelse om, at det anses som en skærpende omstændighed, hvis en overtrædelse af fiskerilovgivningen sker i forbindelse med udøvelse af erhverv. Det forudsættes, at dette især kan ske ved forhøjelse af den vejledende minimumsbøde fra 2.500 kr. til 5.000 kr. og ved, at det bliver muligt at fordoble en bøde i gentagelsestilfælde. Den foreslåede skærpelse har til formål at opnå en højere grad af præventiv effekt og dermed en nedgang i antallet af overtrædelser af fiskerilovgivningen.


Endvidere indeholder lovforslaget justering af rammerne for puljefiskeri, som blev gennemført ved lov nr. 317 af 31. marts 2007 om ændring af fiskeriloven. I lyset af de erfaringer, der er indhentet siden ændringen i 2007, foreslås indført en vis øget fleksibilitet, således at ministeren får bemyndigelse til at fastsætte regler om mulighed for, at en fartøjsejer kan indtræde i et igangværende puljefiskeri i særlige situationer.


Med henblik på at sikre bedre mulighed for at fiskerimyndighederne kan identificere personer, der gentagne gange har overtrådt fiskerilovgivningen, indeholder lovforslaget bestemmelser om, at en person, der er omfattet af fiskerikontrol i henhold til loven, får pligt til at oplyse sit CPR-nr. til kontrolmyndigheden, samt at personer skal oplyse CPR-nr. ved køb af fisketegn og i forbindelse med ansøgninger efter loven. Formålet er at sikre en entydig registrering og dermed give mulighed for at indstille skærpede sanktioner over for politi og anklagemyndighed i tilfælde, hvor en person gentagne gange har overtrådt fiskerilovgivningen.


Endelig indeholder lovforslaget hjemmel til at indføre observatørordninger, som medfører pligt til at medtage observatør om bord på et fiskerfartøj med henblik på indsamling af data om fiskeriforhold til brug ved videnskabelig rådgivning, samt enkelte konsekvensændringer og mindre justeringer af loven.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefales det til Folketingets velvillige behandling.