L 137 Forslag til lov om ændring af lov om litteratur.

(Fribyordning).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l137_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. marts 2008)

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om litteratur (fribyordning)

(Lovforslag nr. L 137).

Hovedformålet med lovforslaget er at gøre det muligt for danske kommuner i en begrænset periode at tilbyde husly og ophold til udenlandske forfattere og skribenter, hvis ytringsfrihed krænkes i deres hjemlande.


Lovforslaget er fremsat med henblik på at markere, at Danmark støtter den kamp for ytringsfrihed og åbne demokratiske samfund, der foregår uden for vores lands grænser.


I lovforslaget foreslås det bl.a., at danske kommuner gives mulighed for at tilslutte sig det internationale netværk af byer, der tilbyder sig som fristeder for forfattere, hvis ytringsfrihed krænkes, ved at tilbyde den enkelte forfatter midlertidigt ophold i en by i et andet land og mulighed for der at bo og arbejde i fred i en periode. Lovforslaget indebærer, at kommunerne kan yde den enkelte forfatter og dennes eventuelle familie økonomisk støtte under opholdet i kommunen. Endvidere giver lovforslaget bemyndigelse til, at kulturministeren efter samråd med integrationsministeren kan godkende internationale samarbejder af fribyer eller fristeder, således at det nødvendige hjemmelsgrundlag for danske kommuners deltagelse i fribyordningen tilvejebringes.


Lovforslaget fremsættes samtidigt med integrationsministerens fremsættelse af lovforslag om en ændring af udlændingeloven, som skal skabe mulighed for, at der kan meddeles midlertidig opholdstilladelse her i landet til fribyforfattere- og skribenter.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling."