L 43 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig binding af kommunernes og amtskommunernes overskudslikviditet og lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007.

(Frigivelse af deponeret overskudslikviditet og konvertering af modregning i kommunernes bloktilskud til deponering).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-12-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l43_fremsaettelsestale (html)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig binding af kommunernes og amtskommunernes overskudslikviditet og ændring af lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007

(Lovforslag nr. L 43).

Det foreliggende lovforslag er et led i udmøntningen af aftalen af 10. juni 2007 mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2008.


Lovforslaget indebærer, at den likviditet, som kommunerne har deponeret i henhold til den gældende lov om midlertidig binding af overskudslikviditet, vil blive frigivet i årene 2008, 2009 og 2010. Det er et led i udmøntningen af økonomiaftalen, at regeringen vil fremsætte forslag om, at de deponerede midler frigives over en treårig periode startende fra 2008 i lige store rater. Frigivelsen af likviditet er i aftalen knyttet til kommunernes anlægsinvesteringer, hvor der i forlængelse af kommunalreformen kan være et særligt behov for nye investeringer mv. eksempelvis på skoleområdet. Der er i aftalen finansieret et bruttoanlægsniveau på 14 mia. kr. i kommunerne, og det indgår endvidere, at kommunerne har mulighed for at afholde meranlæg på 2 mia. kr. som følge af frigivelsen af deponerede midler.


Af den samlede deponering på ca. 6,5 mia. kr. skal der, jf. nedenfor, fortsat deponeres ca. 0,5 mia. kr. i fem år. De resterende ca. 6 mia. kr. frigives i tre rater af ca. 2 mia. kr. om året i årene 2008, 2009 og 2010.


Det indgår endvidere i aftalen, at for så vidt angår de kommuner, der har overskredet det genåbnede budget for 2006, vil regeringen fremsætte forslag om at erstatte modregningen i kommunernes bloktilskud med en fastfrysning i fem år af tilsvarende deponerede midler op til størrelsen af kommunens samlede deponerede likviditet. Forslaget indebærer, at der fortsat skal deponeres ca. 0,5 mia. kr. af kommunernes overskudslikviditet i en periode på 5 år.


Endelig fremgår det af økonomiaftalen, at regeringen vil søge tilslutning til, at de ordninger, der gælder i 2007 for deponering i relation til forsyningsområderne, videreføres i 2008 og frem. Deponeringsordningen indebærer, at et eventuelt overskud på forsyningsområderne skal deponeres i en to-årig periode. Dermed sikres det, at kommunerne ikke på kort sigt kan anvende et overskud på forsyningsvirksomhederne til finansiering af udgifter på de øvrige kommunale områder.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til hurtig og velvillig behandling i Det Høje Ting.