L 44 Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger.

(Kommunal grundkapital i plejeboliger, maksimumsbeløb ved byggeri på lejet grund, bredere boligvalg for stærkt bevægelseshæmmede m.v.).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-12-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l44_fremsaettelsestale (html)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger (Kommunal grundkapital i plejeboliger, maksimumsbeløb ved byggeri på lejet grund, bredere boligvalg for stærkt bevægelseshæmmede m.v.)

(Lovforslag nr. L 44).

Lovforslaget udmønter bl.a. aftalen af 10. juni 2007 mellem regeringen og KL om at nedsætte den kommunale grundkapital for plejeboliger til 7 pct. med virkning fra 1. januar 2008. Formålet med ændringen er at sikre kommunernes mulighed for at planlægge byggeaktiviteten i den resterende periode indtil plejeboliggarantiens ikrafttræden (1. januar 2009).


Herudover foreslås muligheden for at opføre alment byggeri på lejet grund reguleret i almenboligloven, således at den finansiering, der ellers ville blive brugt på erhvervelse af en grund, ikke i stedet anvendes til byggeudgifter med heraf følgende risiko for højere huslejer. Lovforslaget indeholder endvidere et krav om, at almene familieboliger, der opføres som tæt, lavt byggeri i én etage med et bruttoetageareal på 85 m2 eller derover, skal indeholde mindst ét bade- og toiletrum med et frit manøvreareal med en diameter på mindst 1,5 m. Endelig indeholder lovforslaget en ændring af bemyndigelsen til at fastsætte honorar til sagkyndige medlemmer af boligretterne fra justitsministeren til Domstolsstyrelsen, forslag om at statens udgifter som følge af statslån til Landsbyggefonden dækkes af fonden selv, samt forslag om at kvote B i friplejeboligloven forhøjes til 550 boliger i 2008.


Nedsættelsen af den kommunale grundkapital forventes at medføre en statslig merudgift til ydelsesstøtte på 279,0 mio. kr. for almene plejeboliger og 13,9 mio. kr. for friplejeboliger. De kommunale mindreudgifter til grundkapital skønnes at udgøre 285 mio. kr. Bredere boligvalg for stærkt bevægelseshæmmede skønnes at medføre merudgifter til statslig ydelsesstøtte på 2,5 mio. kr. om året i 2008-2011 og merudgifter til kommunal grundkapital på 1,5 mio. kr. om året. De øvrige forslag skønnes ikke at have økonomiske konsekvenser for stat og kommuner.


De økonomiske konsekvenser skal forhandles med de kommunale parter.


Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.