L 59 Forslag til lov om ændring af lov om hold af heste.

(Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-01-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l59_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. januar 2008)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste)

(Lovforslag nr. L 59).

Formålet med lovforslaget er for det første at sikre, at ejere af heste bliver forpligtet til at erstatte de skader, løsgående heste forvolder.


Der påhviler i dag i medfør af bestemmelsen i Danske Lov 6-10-2 hesteejere (besiddere) et objektivt ansvar for de personskader, løsgående heste forvolder. Det objektive ansvar for personskade gælder imidlertid efter retspraksis ikke i tilfælde, hvor en løsgående hest forvolder skade ved sammenstød med en bil. Der påhviler endvidere i medfør af mark- og vejfredsloven besiddere af husdyr, herunder heste, et objektivt ansvar for visse agrariske tingsskader forvoldt af dyret, f.eks. skader på hegn eller vandløb.


Der har i den senere tid været en del offentlig debat om sager, hvor heste er brudt ud af deres indhegning og har forvoldt skade i forbindelse med sammenstød med biler, idet sådanne ulykker ofte medfører både personskade og omfattende økonomisk skade for de implicerede bilister.


Efter de gældende regler på området kan besidderen af en hest alene pålægges et erstatningsansvar for de skader, som forvoldes ved sammenstød med biler, hvis det kan bebrejdes vedkommende, at skaden er sket, f.eks. fordi en hest er sluppet løs på grund af mangelfuld indhegning. Bevisførelsen om årsagerne til, at en hest er sluppet løs, er i praksis ofte vanskelig, hvorfor bilisten ofte kommer til at stå med de økonomiske konsekvenser af ulykken, selvom vedkommende er uden skyld i ulykken.


Statistiske oplysninger viser, at der endvidere i den senere tid har været en let stigende tendens i antallet af trafikuheld med løsgående heste.


Der stilles derfor forslag om at indføre regler, der pålægger hesteejere et objektivt erstatningsansvar for skader forvoldt af løsgående heste. Dette indebærer, at ejeren af en hest vil være erstatningsansvarlig for sådanne skader, selvom der ikke er noget at bebrejde den pågældende.


Med de foreslåede bestemmelser vil det objektive ansvar, der allerede i dag gælder i et vist omfang, blive udvidet, således at der i relation til personskade også vil gælde et objektivt ansvar i tilfælde, hvor en løsgående hest forvolder skade ved sammenstød med en bil. Forslaget indebærer endvidere, at der indføres et generelt objektivt ansvar for tingsskade forvoldt af løsgående heste. Erstatningen kan efter forslaget nedsættes eller bortfalde, hvis skadelidte har medvirket til skaden.


Lovforslagets andet formål er at sikre skadelidtes erstatningskrav i de tilfælde, hvor det objektive ansvar vil gælde. Det foreslås derfor, at der indføres en pligt for ejeren af en hest til at tegne en ansvarsforsikring, således at der vil være forsikringsdækning af de erstatningskrav, der følger af det foreslåede objektive ansvar.


Forsikringspligten indebærer, at erstatningsudbetalingen til skadelidte ikke kommer til at afhænge af den erstatningsansvarliges betalingsevne. Forsikringspligten vil samtidig være til gavn for ejeren af hesten, der som følge af det objektive ansvar ikke ved at udvise agtpågivenhed kan undgå at ifalde et erstatningsansvar, hvis en løsgående hest forvolder skade.


Ifølge oplysninger fra Forsikring & Pension vil der i dag ofte være forsikringsdækning i form af en landbrugsforsikring, en familieforsikring eller en erhvervsansvarsforsikring for det erstatningsansvar, man som hesteejer efter gældende ret i givet fald kan pådrage sig for skader, som en løsgående hest forvolder.


Det er Forsikring & Pensions umiddelbare vurdering, at den gældende ansvarsdækning i disse forsikringer tillige vil omfatte det foreslåede objektive ansvar. Indførelsen af en pligt for ejere af heste til at tegne en sådan ansvarsforsikring må derfor forventes alene at have begrænsede økonomiske konsekvenser for landets hesteejere.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.