L 214 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Elevrefusion.

(Afskaffelse af præmieordning og indførelse af præmie, løntilskud og bonus).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-05-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l214_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (12. maj 2009)

Undervisningsministeren (Bertel Haarder) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Elevrefusion (Afskaffelse af præmieordning og indførelse af præmie, løntilskud og bonus)

(Lovforslag nr. L 214).

Lovforslaget udmønter en aftale mellem Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en praktikpladspakke, som sigter mod at fremme indgåelsen af nye uddannelsesaftaler. Forslaget fremsættes i lyset af finanskrisens negative påvirkning af praktikpladsområdet.


Med lovforslaget indføres en ny præmieringsordning bestående af en præmie i prøvetiden på 2.000 kr. månedligt for elever, som har uddannelsesaftaler i henhold til lov om erhvervsuddannelser, og et løntilskud på 30 kr. i timen i prøvetiden for praktikaftaler med elever i henhold til lov om erhvervsgrunduddannelse m.v. Endvidere indføres en bonus på 10.000 kr. for videreførelse af uddannelsesaftaler med elever i erhvervsuddannelse efter prøvetidens udløb. Efter lovforslaget ophæves samtidig ordningen, hvorefter der ydes en præmie til arbejdsgivere, der i perioden fra den 1. oktober til den 30. september (præmieringsåret) har haft merbeskæftigelse i uddannelsespladser i forhold til gennemsnittet af de tre foregående præmieringsår.


Det foreslås, at den nye præmieringsordning gøres tidsbegrænset til og med 2010. Der foretages en evaluering af ordningen med henblik på evt. videreførelse, aftrapning, afvikling eller ændring.


Det følger af den nævnte politiske aftale, at undervisningsministeren fremsætter lovforslag til ændring af AER-loven snarest med henblik på vedtagelse inden sommerferien. Lovforslaget ønskes derfor færdigbehandlet inden afslutningen på den aktuelle folketingssamlings ordinære møderække med henblik på ikrafttræden 1. juni 2009. Der anmodes i den forbindelse om dispensation fra bestemmelsen i Folketingets forretningsordens § 13, stk. 1, hvorefter 3. behandling ikke må finde sted før 30 dage efter fremsættelsen.


Lovforslaget er som følge af det sene fremsættelsestidspunkt ikke sendt i ekstern høring, men alene sendt til orientering til organisationer m.fl.


Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. juni 2009.


Idet jeg henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.