L 45 Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet.

(Nødområder for skibe og planer herfor m.v.).

Af: Miljøminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l45_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. oktober 2008)

Miljøministeren (Troels Lund Poulsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet (Nødområder for skibe og planer herfor m.v.)

(Lovforslag nr. L 45).

Hovedformålet med det foreliggende lovforslag er at tilvejebringe et klart hjemmelsgrundlag for udpegning af nødområder - og udarbejdelse af planer herfor - på havet og i havne, hvortil skibe med behov for assistance kan søge med henblik på at imødekomme fare for forurening og fare for sø- og sejladssikkerheden.


Danmark er forpligtet hertil i medfør af artikel 20 i Europa-parlamentet og Rådets direktiv 2002/59 af 27. juni 2002 om oprettelse af et trafikovervågnings- og trafikinformationssystem for skibsfarten i Fællesskabet. Herudover foreslås det, at miljøministeren får mulighed for at stille sikkerhed over for havne, der er udpeget som nødområder, for udgifter som disse måtte afholde ved at modtage et skib med behov for assistance. Kompetencen forventes delegeret til Søværnets Operative Kommando, der er ansvarlig for anvisning af skibe til nødområder.


Lovforslaget indeholder rammerne for den endelige udpegning af nødområder i de danske farvande, som vil blive nærmere udmøntet ved en bekendtgørelse om nødområder og planer herfor.


Desuden foreslås en udvidelse af miljøministerens mulighed for at autorisere klassifikationsselskaber til på ministerens vegne at foretage syn og inspektion af skibe med hensyn til forhold, der er omfattet af havmiljøloven, og en præcisering af det offentliges ansvar for fejl begået af klassifikationsselskaberne.


Efter kommunalreformen, hvor kommunerne blev tillagt flere opgaver på miljøområdet - er der opstået tvivl om, hvorvidt havmiljøloven eller miljøbeskyttelsesloven finder anvendelse ved bortskaffelse af optaget havbundsmateriale på anden måde end ved dumpning. Der er konstateret et overlap mellem lovene og dermed også i forhold til hvilken myndighed, der skal fastsætte vilkår eller meddele tilladelse på området. Dette kompetence- og myndighedsoverlap foreslås afhjulpet ved at ophæve miljøministerens kompetence i havmiljøloven til at fastsætte vilkår om optagningsmetode i forbindelse med anden bortskaffelse af havbundsmateriale end dumpning.


Lovforslaget indeholder også enkelte forslag, der har til formål at udvide allerede eksisterende håndhævelses- og straffebestemmelser til også at omfatte overtrædelse af regler om skibes og platformes udledninger til luften.


Endelig er formålet med lovforslaget at indføre en særlig forældelsesfrist på 5 år for visse overtrædelser af havmiljøloven. Tilsvarende gælder i flere andre love på Miljøministeriets område, herunder miljøbeskyttelsesloven og naturbeskyttelsesloven.


Målet er, at den nye regulering kan træde i kraft fra den 1. januar 2009.


Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.