L 51 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

(Klageadgang for afgørelser fra regionsråd).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (KF)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 31-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l51_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (31. oktober 2008)

Ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klageadgang for afgørelser fra regionsråd)

(Lovforslag nr. L 51).

Med lovforslaget foreslår regeringen, at der etableres en ankeadgang til Sundhedsvæsenets Patientklagenævn for den kompetence, der tillægges regionsråd, til at afgøre sager om adgang til tilskud efter sundhedsloven til varer og tjenesteydelser, der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, jf. regler der fastsættes i medfør af sundhedslovens § 168.


En tilsvarende ankeadgang for afgørelser truffet af kommunerne efter de gældende regler fastsat i medfør af sundhedslovens § 168 er fastlagt i § 6, nr. 6, i klage- og erstatningsloven.


Afgørelsen af sager om adgang til tilskud efter sundhedsloven til varer og tjenesteydelser, der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, har hidtil alene hørt under kommunerne, jf. bekendtgørelse nr. 1119 af 10. november 2006 om adgang til tilskud efter sundhedsloven til varer og tjenesteydelser, der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land.


I forbindelse med en igangværende revision af disse regler tillægges regionerne kompetence til at afgøre sager om adgang til tilskud til visse regionale sundhedsydelser, fx tilskud til speciallægebehandling, når disse ydelser er leveret i et andet EU-/EØS-land.


I lovforslaget foreslås det, at loven får virkning for afgørelser, som træffes af regionsrådet, før loven træder i kraft, da loven er begunstigende for borgerne.


Idet jeg henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale det til Folketingets velvillige behandling.