L 65 Forslag til lov om ændring af lov om brug m.v. af radioaktive stoffer og lov om udlevering af lovovertrædere.

(Gennemførelse af ændringskonvention af 8. juli 2005 til Det Internationale Atomenergiagenturs konvention om fysisk beskyttelse af nukleare materialer).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (KF)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-11-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l65_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. november 2008)

Ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om brug m.v. af radioaktive stoffer og udleveringsloven. (Gennemførelse af ændringskonvention af 8. juli 2005 til Det Internationale Atomenergiagenturs konvention om fysisk beskyttelse af nukleare materialer).

(Lovforslag nr. L 65).

Med dette lovforslag foreslår regeringen at ændre strafbestemmelsen i lov om brug m.v. af radioaktive stoffer og at ændre udleveringsloven, således at Danmark kan ratificere ændringerne i konventionen om fysisk beskyttelse af nukleare materialer.


Ændringerne af konventionen om fysisk beskyttelse af nukleare materialer har til formål at gøre den mere effektiv bl.a. ved at udvide konventionens anvendelsesområde. Hvor fokus før mere eller mindre var begrænset til international transport af nukleare materialer, er der i ændringsforslagene også fokus på brug, oplagring og transport af nukleare materialer i hjemlandet og beskyttelse af nukleare materialer og nukleare anlæg mod sabotage. Konventionen er således omdøbt til konvention om fysisk beskyttelse af nukleare materialer og nukleare anlæg. Der er endvidere tale om en udvidelse af kredsen af beskyttede interesser således, at miljøet også er omfattet.


I ændringerne af konventionen lægges der større vægt på de enkelte staters ansvar for fysisk beskyttelse og beskyttelse af fortrolige oplysninger. Dernæst er der indføjet en liste med grundlæggende principper for fysisk beskyttelse af nukleare materialer og nukleare anlæg. Den ændrede konvention kræver specifikt, at medlemsstaterne sørger for beskyttelse mod tyveri, smugleri og sabotage.


En anden vigtig ændring er et krav om, at forsætlig udførelse af forskellige handlinger, trusler og forsøg skal gøres til en strafbar handling ifølge national lovgivning i hver deltagerstat. Det er på den baggrund, at forsøg på overtrædelse af lov om brug m.v. af radioaktive stoffer bør gøres strafbart.


Danmark er internationalt forpligtet af traktaten vedrørende Det Europæiske Atomenergifællesskab (EURATOM). Rådets forordning 1493/93 indeholder en artikel 7 af følgende indhold: »De kompetente myndigheder i medlemslandene samarbejder for at sikre, at denne forordning gennemføres og overholdes«.


Endelig forslås det at indsætte en bestemmelse i lov om brug m.v. af radioaktive stoffer om, at der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens kapitel 5.


Efter udleveringslovens § 5, stk. 3, finder forbudet mod at nægte udlevering for politiske lovovertrædelser ikke anvendelse, når handlingen er omfattet af de internationale konventioner, som er opregnet i bestemmelsen. Det foreslås at udvide denne undtagelsesbestemmelse til også at omfatte handlinger omfattet af artikel 7 i konventionen om fysisk beskyttelse af nukleare materialer som ændret ved ændringskonventionen af 8. juli 2005. Der tilsigtes ikke i øvrigt ændringer i anvendelsesområdet for § 5, stk. 3.


Idet jeg i øvrigt henviser lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg på regeringens vegne anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.