L 77 Forslag til lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag, lov om en børnefamilieydelse, lov om individuel boligstøtte og lov om ændring af lov om social pension og andre love.

(Ændrede betingelser om børns ophold her i landet m.v.).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-11-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l77_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (19. november 2008)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag, lov om en børnefamilieydelse, lov om individuel boligstøtte og lov om ændring af lov om social pension og andre love (Ændrede betingelser om børns ophold her i landet m.v.)

(Lovforslag nr. L 77).

Lovforslaget indeholder tre elementer: En styrket indsats mod genopdragelsesrejser og andre længerevarende udlandsophold af negativ betydning for herværende børns skolegang og integration; en ændring af reglerne om ret til børnetilskud og børnefamilieydelse ved barnets ophold i udlandet i forbindelse med uddannelse; og en ændring af ikrafttrædelsesbestemmelsen i lov nr. 285 af 25. april 2001 om børnetilskud til personer, der er omfattet af lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.


Efter de hidtil gældende regler er det en betingelse for udbetaling af børnefamilieydelse og børnetilskud, at barnet opholder sig her i landet. I forhold til en styrket indsats mod genopdragelsesrejser og andre længerevarende udlandsophold indebærer lovforslaget følgende ændringer:


1. Børnefamilieydelse og børnetilskud kan også stoppes, hvis barnet opholder sig i udlandet sammen med en eller begge forældre.

2. For undervisningspligtige børn, som går i skole, vil det fremover være en betingelse for at være omfattet af undtagelser fra opholdsbetingelsen, at der er tale om lovligt skolefravær.


3. Forældre, der ikke er berettiget til at modtage børnefamilieydelse på grund af et barns udlandsophold, skal heller ikke kunne modtage den boligstøtte, der er beregnet som følge af, at det pågældende barn indgår i husstanden.



I forhold til ændring af reglerne om ret til børneydelser ved barnets ophold i udlandet i forbindelse med uddannelse, indebærer lovforslaget, at der kan udbetales børnefamilieydelse og børnetilskud, hvis uddannelsesforløbet i udlandet kan betragtes som et supplement til barnets uddannelsesforløb i Danmark. Forløbet behøver således ikke længere være et supplement til et igangværende uddannelsesforløb i Danmark. Det afgørende er, at barnet opholder sig i udlandet med henblik på at forbedre barnets muligheder for at klare sig under fortsat ophold her i landet.


Lovforslaget medfører offentlige mindreudgifter til boligstøtte og børnefamilieydelse på 0,4 mio. kr. årligt.


De økonomiske konsekvenser af lovforslaget skal forhandles med kommunerne.


Loven skal træde i kraft den 1. januar 2009.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.