Sagen er afsluttet. Vedtaget ved:  Afgørelse 2010/283/EU

Forslag til afgørelse om oprettelse af en EU-mikrofinansieringsfacilitet til fordel for beskæftigelse og social integration

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om oprettelse af en EU-mikrofinansieringsfacilitet til fordel for beskæftigelse og social integration (Mikrofinansieringsfaciliteten Progress)

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Forslag til afgørelse
KOM20090333 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
02.07.2009
Dokumenttype:
Forslag til afgørelse
Procedurenummer:
COD/2009/0096
Beslutningsprocedure:
Almindelig lovgivningsprocedure - COD
Retsgrundlag:
Art. 175 TEUF
EU's databaser om forslaget
Tillæg: SEK (2009) 907

Mikrofinansieringsfaciliteten består af en ’pakke’ af to forslag:
  • Forslag til afgørelse der etablerer mikrofinansieringsfaciliteten, KOM(2009) 333 og
  • Forslag til afgørelse der finansierer mikrofinansieringsfaciliteten via Progress-midler, KOM(2009) 340.
Formålet med forslagene til mikrofinansieringsfaciliteten er at lette krisens sociale virkninger og forhindre langtidsledighed og inaktivitet. Det er væsentligt at sende flere personer, særligt blandt udsatte grupper, ud på arbejdsmarkedet samt at fastholde dem i beskæftigelse. Den bedste vej ud af social udstødelse er beskæftigelse.

De enkelte iværksættere og stifterne af mikrovirksomheder vil også få støtte i form af mentorordninger, uddannelse, vejledning og kapacitetsopbygning, ligesom den  Europæiske Socialfond (ESF) vil yde rentestøtte.

Mikrofinansieringsfaciliteten Progress vil være et supplement til andre fællesskabsprogrammer og kan tilbyde instrumenter til risikodeling, lånefinansiering og egenkapitalfinansiering.

Mikrokredit defineres i forslaget som lån på under 187.500 kr. (25.000 €) og mikrovirksomhed som en virksomhed med færre end 10 ansatte, inklusive selvstændige, og med en årlig omsætning og/eller en årlig balance, der ikke overstiger 15 millioner kr. (2 millioner €).

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".