L 217 Forslag til lov om midlertidig statsgaranti for udlån til visse rejseudbydere og rejseformidlere.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-05-2010

Skriftlig fremsættelse (19. maj 2010)

20091_l217_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (19. maj 2010)

Økonomi- og Erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om midlertidig statsgaranti for udlån til visse rejseudbydere og rejseformidlere

(Lovforslag nr. L 217).

Vulkanudbruddet i Island i april 2010 medførte en længerevarende lukning af store dele af det europæiske luftrum forårsaget af askeskyen fra udbruddet. Luftrummet over Danmark var lukket i perioden fra den 15. april til den 21. april 2010, hvilket havde store økonomiske konsekvenser for især luftfartsselskaberne og rejsebureauerne.


Den alvorlige situation og behovet for en hurtig reaktion er anerkendt af Kommissionen, som bl.a. vurderer, at medlemslandene hurtigt kan implementere kortsigtede tiltag, der kan lette likviditetspresset, herunder låne- og garantifaciliteter ydet på markedsvilkår.


Der etableres på den baggrund en dansk markedskonform ordning med garantifaciliteter for flyselskaber og rejsebureauer, der driver erhverv på det danske marked, således at likviditetspresset lempes for selskaberne, der har likviditetsproblemer som en direkte følge af den ekstraordinære lukning af luftrummet over Danmark.


Med lovforslaget etableres en ordning, hvor staten kan stille garanti for 80 pct. af pengeinstitutters udlån til de omfattede virksomheder til dækning af tab lidt som følge af lukningen af luftrummet over Danmark i perioden fra den 15. april 2010 til den 21. april 2010. Statsgarantien baseres på en individuel kreditvurdering foretaget af det pengeinstitut, som yder det underliggende lån, og garantien følger Kommissionens regler for markedskonformitet. Ordningen etableres under Økonomi- og Erhvervsministeriet og administreres af Vækstfonden.


Ordningen skal finde anvendelse på rejseudbydere eller formidlere for udenlandske rejseudbydere, der er registreret i Rejsegarantifonden, samt luftfartselskaber, der af Statens Luftfartsvæsen har fået udstedt licens eller koncession.


Hovedelementerne i modellen er:


- Der etableres en garantiordning, hvor pengeinstitutter efter ansøgning fra luftfartsselskaber og rejsebureauer vil kunne få statsgaranti for op til 80 pct. af det likviditetstab, som et selskab har lidt som følge af lukning af det danske luftrum.

- Garantien udstedes med udgangspunkt i det enkelte pengeinstituts kreditvurdering af de pågældende selskaber. Kreditvurderingen følger Kommissionens regler herfor.

- Der opkræves en årlig præmie, der fastsættes som en procent af garantibeløbet. Præmien fastsættes differentieret efter et antal risikoklasser. Derudover opkræves en stiftelsespræmie.



Høring over forslaget sker samtidig med fremsættelse. Forslaget ønskes 1. behandlet inden høringssvar og høringsnotat foreligger.


Af hensyn til den likviditetskrise, de berørte virksomheder er i, ønskes forslaget hastebehandlet med henblik på færdigbehandling inden grundlovsdag. Det forudsætter en række dispensationer fra reglerne i Folketingets forretningsorden.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg hermed anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.