L 65 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, lov om beskatning af pensionsordninger m.v. og lov om pensionsafkastbeskatning.

(Forlængelse af den særlige udbetalingsmulighed i Særlig Pensionsopsparing og afvikling af ordningen).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 01-12-2009

Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december 2009

20091_l65_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december 2009

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 5 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 11. november 2009 og var til 1. behandling den 19. november 2009. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.


Dispensation fra 30-dages-reglen

Beskæftigelsesministeren har anbefalet, at Folketingets behandling af lovforslaget gennemføres hurtigst muligt, og at der dispenseres fra reglen i Folketingets forretningsordens § 13, stk. 1, om, at der skal gå 30 dage fra lovforslagets fremsættelse til dets vedtagelse.


Udvalget indstiller, at lovforslaget kommer til 3. behandling tidligere end 30 dage efter lovforslagets fremsættelse.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring. Den 11. november 2009 sendte beskæftigelsesministeren de indkomne høringssvar, et notat og et ligestillingsnotat herom til udvalget.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Finansrådet. Beskæftigelsesministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 3 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. 1 af udvalgets spørgsmål og beskæftigelsesministerens svar herpå er optrykt i bilag 2 til betænkningen.


3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af S og SF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Et mindretal (S og SF) vil stemme hverken for eller imod lovforslaget ved 3. behandling. Partierne vil stemme for de stillede ændringsforslag.


4. Politiske bemærkninger

Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget understeger, at selv om partierne var imod, at regeringen og Dansk Folkeparti åbnede for udbetalingen fra SP i foråret 2009, vil partierne ikke lægge hindringer i vejen for at hjælpe de småsparere, der nu er kommet i klemme, og som risikerer at skulle betale et større beløb i administrationsomkostninger, end de årligt vil få tilskrevet i renter.


Partierne havde gerne set, at der var blevet åbnet en større valgfrihed for de tilbageblevne kontohavere, således at de også kunne vælge at lade deres SP-indestående overføre til ATP. Beskæftigelsesministeren har imidlertid i sit svar på spørgsmål 1 oplyst, at en sådan mulighed for frivillig indbetaling til ATP ville medføre, at ATP skulle udbydes i licitation efter EU's udbuds- og konkurrenceregler. En sådan udvikling er partierne ikke interesseret i, hvorfor partierne på denne baggrund har opgivet tanken.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


5. Ændringsforslag med bemærkninger.

Ændringsforslag

Til § 1

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I nr. 2 udgår »§ 17 h og«.

[Lovteknisk konsekvensrettelse]

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

2) Nr. 4 affattes således:

»4. § 17 k og § 17 l ophæves.«

[Lovteknisk konsekvensrettelse]

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

3) I nr. 6 ændres »§ 17 p« til: »§ 17 p, stk. 3,«.

[Lovteknisk konsekvensrettelse]

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

4) I den under nr. 9 foreslåede ændring af § 17 s ændres »§ 17 r, stk. 7« til: »§ 17, stk. 6«.

[Lovteknisk konsekvensrettelse]

Til § 6

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

5) I stk. 4 ændres »1. pkt.« til: »stk. 2«.

[Lovteknisk konsekvensrettelse]

Bemærkninger

Til nr. 1-5

Der er tale om rent lovtekniske konsekvensændringer, da der desværre har været fejlagtige henvisninger i lovforslaget som følge af nye stykker i de bestemmelser, der i øvrigt ændres i, og fejlagtige anførelser, i forhold til hvilke bestemmelser der har kunnet slettes i forbindelse med lovforslaget.


Jens Vibjerg V Peter Juel Jensen V Louise Schack Elholm V Sophie Løhde V Bent Bøgsted DF Colette L. Brix DF Knud Kristensen KF fmd. Henrik Rasmussen KF Anders Samuelsen NY Torben Hansen S Anne-Marie Meldgaard S Lone Møller S nfmd. Leif Lahn Jensen S Eigil Andersen SF Karsten Hønge SF Morten Østergaard RV Line Barfod EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
25
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
1
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 65


Bilagsnr.


Titel


1
Høringssvar, høringsnotat og ligestillingsnotat, fra beskæftigelsesministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Henvendelse af 24/11-09 fra Finansrådet
5
Ændringsforslag fra beskæftigelsesministeren
6
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 65


Spm.nr.
Titel
1
Spm., om man som SP-kontohaver i forbindelse med ordningens nedlæggelse kan beslutte, at man ikke ønsker pengene udbetalt, men i stedet sat ind på sin konto hos ATP, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvordan svaret på spm. 1 harmonerer med, at det af ATP's hjemmeside fremgår, at det er muligt at foretage frivillig indbetaling til ATP Livslang Pension, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om kommentar til henvendelse af 24/11-09 fra Finansrådet, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå


Bilag 2

Et af udvalgets spørgsmål til beskæftigelsesministeren og dennes svar herpå

Spørgsmålet er optrykt efter ønske fra Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget.


Spørgsmål 1:


Ministeren bedes oplyse, om man som SP-kontohaver i forbindelse med ordningens nedlæggelse kan beslutte, at man ikke ønsker pengene udbetalt, men i stedet sat ind på sin konto hos ATP, og hvad begrunder ministeren sin holdning med? Spørgsmålet tager bl.a. udgangspunkt i en person, der f. eks. ingen anden pensionsordning har at sætte pengene ind på end ATP.


Svar:


Der er principielle årsager til, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne op for, at SP-kontohavere kan overføre SP-indeståendet til ATP Livslang Pension.


Særligt kan det nævnes, at ATP Livslang Pension juridisk set bygger på et system, hvorefter det af arbejdsmarkedets parter ved kollektiv overenskomst bestemmes, hvad ATP-bidraget skal være. Alle inden for et overenskomstområde betaler det samme i bidrag og bidragspligten er fastsat ved lov. Disse særkendetegn medfører, at ordningen kan eksistere uden at komme i konflikt med EU-udbudsreglerne og EU-konkurrencereglerne.


En mulighed for frivillig/valgfri indbetaling til ATP Livslang Pension vil medføre, at der ikke længere er grundlag for at undtage ATP fra udbuds- og konkurrencereglerne. Der ville således være tale om et brud med de helt centrale principper, der kendetegner ATP Livslang Pension, hvorved ordningen ikke vil kunne bestå i sin nuværende form.


Lovforslaget (L 65) medfører i øvrigt, at kontohavere i SP, som ikke har en anden pensionsordning end ATP Livslang Pension, kan oprette fx en ratepension i en bank eller et pensionsinstitut og overføre SP-midlerne hertil uden at skulle afholde afgift af beløbet. Der er således mulighed for, at SP-kontohavere kan videreføre pensionsopsparingen, hvis pengene ikke ønskes udbetalt.