L 78 Forslag til lov om ændring af byggeloven.

(Energikrav til bygningsdele, bygherreansvar m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-11-2009

Skriftlig fremsættelse (25. november 2009)

20091_l78_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. november 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af byggeloven (Energikrav til bygningsdele, bygherreansvar m.v.)

(Lovforslag nr. L 78).

Formålet med lovforslaget er at mindske energiforbruget i nye og eksisterende bygninger. Lovforslaget bidrager således til opfyldelse af målene fra den energipolitiske aftale af 21. februar 2008 om, at bruttoenergiforbruget skal falde med 4 pct. frem til 2020 i forhold til 2006 samt implementeringen af regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger.


Med lovforslaget gives hjemmel til at stille krav om, at bygningsejere, når de alligevel bygger om, renoverer eller skifter bygningsdele og installationer (komponenter) ud, vælger de mest energieffektive, rentable løsninger. Kravene vil være privatøkonomisk rentable, dvs. at merudgiften ved den energieffektive løsning tjenes ind ved energibesparelser over komponentens levetid. Med lovforslaget sikres således, at energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse mindskes i takt med den almindelige vedligeholdelse af bygningerne.


Med lovforslaget sættes der endvidere øget fokus på, hvem der har ansvaret for, at byggeri udføres i overensstemmelse med bygningsreglementets krav, herunder også energikravene.


Der tilsigtes ikke ændringer i den nuværende retstilstand, idet det præciseres, at den professionelle bygherre er erstatningsansvarlig efter dansk rets almindelige regler for tab som følge af, at byggeriet ikke udføres i overensstemmelse med bygningsreglementet.


Det vil fortsat være bygningsejeren, der er ansvarlig over for kommunen for overholdelse af reglerne.


Herudover implementerer lovforslaget Rådets direktiv 92/43/EØF om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter og Rådets direktiv 2005/36/EF om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.


Reglerne til gennemførelse af habitatdirektivet vil forhindre, at byggeri opføres i strid med beskyttelseshensynene i internationale naturbeskyttelsesområder. Direktivet om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer er, for så vidt angår statikere, implementeret ved bekendtgørelse nr. 1040 af 28. oktober 2008 om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2008 (BR08) og optaget som bilag 3 til bygningsreglement 2008 (BR08). For at skabe større klarhed over hjemmelsgrundlaget, foreslås der i byggeloven indsat en bestemmelse, hvorefter økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om anerkendelsesordningen for statikere.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg hermed på regeringens vegne anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.