B 113 Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af blankbåndsordningen.

Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2015-16
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 01-06-2016

Beretning afgivet af Kulturudvalget den 1. juni 2016

20151_b113_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Kulturudvalget den 1. juni 2016

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 31. marts 2016 og var til 1. behandling den 20. maj 2016. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra Grakom og Copydan KulturPlus.

Kulturministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse fra Grakom til udvalget.

Deputationer

Endvidere har Grakom og Copydan, KulturPlus mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 3 spørgsmål til kulturministeren til skriftlig besvarelse. Det første er besvaret. De 2 andre forventes besvaret den 6. juni 2016.

2. Politiske bemærkninger

Udvalget er enigt i beslutningsforslagets redegørelse for, at blankbåndsordningen, der blev indført i 1993 med hjemmel i ophavsretsloven, er ude af trit med den teknologiske udvikling. Ordningen er indrettet til et marked, der er forandret. Udvalget finder derfor, at der er behov for en justering af ordningen, herunder også at se på, om det skulle være muligt at finde en model, der er mindre administrativt belastende end den nuværende, og som sikrer rettighedshaverne en rimelig kompensation for kopiering af deres værker. Under behandlingen af beslutningsforslaget er der blevet henvist til den svenske model, som i høj grad lader det være op til de erhvervsdrivende, der producerer eller importerer blankmedierne, og rettighedshaverne at aftale, hvilke medier der skal være omfattet af ordningen. De involverede parter aftaler som udgangspunkt også, hvilket niveau kompensationen til rettighedshaverne skal ligge på.

Udvalget finder det fornuftigt at se på, hvad man gør i andre lande og særlig at få belyst fordele og ulemper ved den svenske model.

Udvalget ser frem til de politiske drøftelser med kulturministeren om en justering af blankbåndsordningen, herunder at drøfte processen for det forestående arbejde med justeringen af ordningen senest medio juni 2016. Der bør være fundet frem til en ny ordning inden udgangen af folketingsåret 2016-17.

P.u.v.

Orla Hav

formand

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 113

Bilagsnr.
Titel
1
Henvendelse af 19/4-16 fra Grakom
2
Kopi at KUU alm. del - svar på spm. 64-70 som er relevante for beslutningsforslaget
3
Henvendelse af 24/5-16 fra Copydan KulturPlus
4
Udkast til beretning
5
Materiale fra Grakoms foretræde den 25/5-16


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 113

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om kommentar til henvendelse af 19/4-16 fra Grakom, til kulturministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om oplysninger om hvor stort omfanget er af kopiering af ophavsretsligt beskyttede værker på alle typer af platforme i dag i forhold til tidligere, til kulturministeren
3
Spm. om, hvordan streamingtjenesters off-line funktion skal betales, til kulturministeren