L 41 Forslag til lov om ændring af lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester.

(Offentlige institutioners adgang til etablering af wi-fi-hotspots).

Af: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Udvalg: Energi- Forsynings- og Klimaudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 07-12-2017

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 7. december 2017

20171_l41_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 7. december 2017

1. Ændringsforslag

Enhedslistens medlemmer af udvalget har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 4. oktober 2017 og var til 1. behandling den 9. november 2017. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og energi-, forsynings- og klimaministeren sendte den 23. juni 2017 dette udkast til udvalget, jf. EFK (folketingsåret 2016-17) alm. del - bilag 286. Den 4. oktober 2017 sendte energi-, forsynings- og klimaministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til energi-, forsynings- og klimaministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, LA, RV og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (DF, ALT og SF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag. Selv om ændringsforslagene ikke måtte blive vedtaget ved 2. behandling, vil mindretallet stemme for lovforslaget ved 3. behandling.

Et andet mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af et mindretal (EL), tiltrådt af et mindretal (DF, ALT og SF):

1) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:

»01. § 60 b ophæves.«

[Ophævelse af kommuners adgang til at udbyde gratis wi-fi i områder, hvor der er aktiviteter rettet mod international turisme, som konsekvens af ændringsforslag nr. 2]

2) I den under nr. 2 foreslåede § 60 c affattes stk. 1 således:

»Offentlige institutioner kan etablere wi-fi-hotspots for at give offentligheden gratis adgang hertil, når adgangen til wi-fi-hotspots sker på den offentlige institutions egne adresser eller udendørs på offentligt tilgængelige steder og der ikke er tale om sammenhængende net i større områder.«

[Ophævelse af krav om, at den offentlige institution opnår hel eller delvis støtte fra EU til etablering af wi-fi-hotspots]

Bemærkninger

Til nr. 1

I lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester fremgår det af § 60 b, at kommuner kan udbyde gratis adgang til wi-fi i områder, hvor der er aktiviteter rettet mod international turisme. Adgangen kan maksimalt gives 1 time pr. døgn pr. apparat, skal ske med henblik på udendørsdækning, og der må ikke være tale om sammenhængende net i større områder. Herudover skal kommunen købe wi-fi-adgangen af en privat udbyder af elektroniske kommunikationsnet og -tjenester.

I det fremsatte lovforslags § 1, nr. 2, er der foreslået indsat en bestemmelse i § 60 c, som giver offentlige institutioner adgang til at etablere wi-fi-hotspots for at give offentligheden gratis adgang hertil. Et krav for en sådan etablering er bl.a., at den offentlige institution opnår hel eller delvis EU-støtte til etableringen.

Det foreslås med ændringsforslag nr. 2, at kravet om, at en offentlig institution for at kunne etablere et wi-fi-hotspot skal opnå hel eller delvis EU-støtte, udgår. Dette vil berøre sammenhængen mellem den foreslåede § 60 c i det fremsatte lovforslag og lovens § 60 b, idet en kommune efter den foreslåede ændring af § 60 c vil kunne oprette et wi-fi-hotspot i områder med aktiviteter rettet mod international turisme uden at være underlagt kravet om, at adgangen maksimalt kan gives 1 time pr. døgn pr. apparat. Lovens § 60 b vil derfor med den foreslåede ændring af § 60 c være uden selvstændigt indhold.

Som konsekvens af den foreslåede ændring af § 60 c foreslås lovens § 60 b derfor at udgå.

Til nr. 2

I det fremsatte lovforslags § 1, nr. 2, er der foreslået indsat en bestemmelse i § 60 c, som vil give offentlige institutioner mulighed for at etablere wi-fi-hotspots for at give offentligheden gratis adgang hertil. Det er i den forbindelse et krav, at adgangen til wi-fi-hotspottet gives på den offentlige institutions egne adresser eller udendørs på offentligt tilgængelige steder, at den offentlige institution opnår hel eller delvis støtte til etableringen af wi-fi-hotspots fra EU, og at der ikke er tale om sammenhængende net i større områder. Herudover er det et krav, at den offentlige institution skal købe etablering og drift af wi-fi-hotspottet af en privat udbyder af elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. Endelig har energi-, forsynings- og klimaministeren mulighed for at fastsætte yderligere begrænsninger i wi-fi-adgangen, f.eks. tidsmæssige begrænsninger eller begrænsninger i datamængden.

Det foreslås at lade kravet i den foreslåede § 60 c, stk. 1, nr. 2, om, at den offentlige institution skal opnå hel eller delvis EU-støtte til etableringen af wi-fi-hotspottet, udgå og at bibeholde betingelserne i de foreslåede nr. 1 og 3 i stk. 1 uden nummerering.

Når kravet om EU-støtte udgår, vil der være mulighed for, at alle offentlige institutioner vil kunne etablere wi-fi-hotpots med henblik på at stille gratis internetadgang til rådighed for offentligheden. Dette kan føre til et større antal af institutioner, som opretter wi-fi-hotspots, end det forudses at være tilfældet, hvis kravet om EU-støtte opretholdes.

Mikkel Dencker (DF) fmd. Dorthe Ullemose (DF) Ib Poulsen (DF) Pia Adelsteen (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF) Claus Kvist Hansen (DF) Marianne Bredal (V) Jacob Jensen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Torsten Schack Pedersen (V) Marcus Knuth (V) Carl Holst (V) Carsten Bach (LA) Villum Christensen (LA) Orla Østerby (KF) Bjarne Laustsen (S) Per Husted (S) Jens Joel (S) Kirsten Brosbøl (S) Claus Larsen-Jensen (S) Karin Gaardsted (S) nfmd. Søren Egge Rasmussen (EL) Maria Reumert Gjerding (EL) Rasmus Nordqvist (ALT) Christian Poll (ALT) Andreas Steenberg (RV) Ida Auken (RV) Pia Olsen Dyhr (SF) Trine Torp (SF)

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)46
Dansk Folkeparti (DF)37
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)34
Enhedslisten (EL)14
Liberal Alliance (LA)13
Alternativet (ALT)10
Radikale Venstre (RV)? 8
Socialistisk Folkeparti (SF)7
Det Konservative Folkeparti (KF)6
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Tjóðveldi (T)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 41

Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra energi-, forsynings- og klimaministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 41

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, som imødekommer høringssvaret fra Danske Regioner, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå